8 husmor-råd: Få rengøringen overstået på et splitsekund

Citron, eddike og bagepulver hører ikke kun kagebagning til - de tre ingredienser kan nemlig få dine vinduer og håndvasken til at skinne

Din mormor havde helt sikkert nogle gode rengørings-tricks i ærmet, og det kan du også få, hvis du læser de gode råd, der følger herunder. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)
Din mormor havde helt sikkert nogle gode rengørings-tricks i ærmet, og det kan du også få, hvis du læser de gode råd, der følger herunder. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)

Når solen står ind gennem ruderne, er det umuligt at skjule støvlaget på TV’et, de beskidte vinduer og de mange rester fra vinterretterne, der ligger i bunden af ovnen.

Grib den gode energi, som solen også bringer med sig, og giv hjemmet en velfortjent ansigtsløftning. Du behøver ikke engang at gå ud og købe nye rengøringsmidler – for du har sikkert allerede det, du skal bruge i skuffer og skabe.

En skinnende vask

Vidste du, at bagepulver kan gøre en forskel i håndvasken? Madrester og andre ting, som er blevet vasket af, har en tendens til at efterlade deres spor i vasken.

Fugt overfladen med vand, drys en smule bagepulver i vasken og lad det sidde for en stund. Tør til sidst efter med en svamp.

Læs også: Fritstående eller indbygget badekar? Sådan vælger du rigtigt

Ovn og komfur

Det er ikke kun i vasken, at bagepulver kan gøre underværker. Prøv at bruge pulveret oven på komfuret omkring kogepladerne, og spray med eddike. Tør overfladen over, når det er stoppet med at boble og syde.

Normalt skal man tage tilløb til at rengøre ovnen, men med en deciliter vand og to deciliter brun sæbe i en sprayflaske, er der ingen undskyldning længere.

Spray hele ovnen, luk lågen og tænd på 100 grader i et kvarter. Når ovnen er afkølet, er det bare at tørre den over med en fugtet klud.

Tip: Husk at undersøge, hvilken type ovn du har derhjemme. Mange moderne ovne har et program, der får ovnen til at rense sig selv.

Skinnende vinduer

Når solen skinner, bliver man venligt mindet om, at vinduerne har brug for at blive vasket. Bland en lille smule eddike i vandet, når du skal i gang med vinduesvaskningen, og du vil se et skinnende krystalklart resultat uden striber!

Undgå mærker fra rindende vand

En trofast følgesvend i rengøringsskabet (og måske også lidt gemt væk?) er ganske almindelig brun sæbe. Når du rengør skabe og døre, er det tid til at finde sæben frem. Bland med vand og sprøjt herefter på den overflade, der skal rengøres.

Har du bemærket, at der ofte kan forekomme mærker fra det rindende vand, når du vasker lodrette flader? Så prøv i stedet at tørre fra bunden og op.

Læs også: Skab den helt rigtige stemning på badeværelset

Støvsug elektronik

Har du stået og tørret de skinnende overflader over på elektroniske apparater og været frustreret over de skjolder, der der ofte kommer? Så stop hellere med det, for støvet på computere og tv-skærme samler små, kemiske partikler, som ikke bør skylles ned i afløbet.

I stedet bør du finde støvsugeren frem og suge støvet væk, da det er bedre, at partiklerne ender i skraldeposen end i afløbet. Man kan bruge en speciel slange på støvsugeren, der nemt opfanger støv.

Sod på komfuret

De mange vinteraftener har helt sikkert sat deres præg på brændeovnens glasdør. En smart måde at slippe af med sod på er ved at krølle en avis, fugte den med vand, dyppe den i asken og gnide på glasset. Tør til slut efter med et par fugtige papirservietter.

Husk at tjekke, at der ikke sidder hæfteklammer eller andet på avisen for at sikre, at du undgår ridser.

Rene vægge på badeværelset

Også når det kommer til rengøringen af badeværelset er flydende brun sæbe effektiv – gerne sammen med saften fra en citron, der har en blegende effekt. Fyld en sprayflaske halvt med vand og tilsæt herefter halvt så meget sæbe som vand. Bland det med citronsaften og sprøjt det på væggene.

Et rent badekar

Snavs i badekarret er ikke et hit. Slip af med det ved at dele en citron i to halve, dyp dem herefter i salt og lidt eddike – og så er det bare at skrubbe karret med en af de to halve citroner. Temmelig smart, ikke?

16 kommentarer
Vis kommentarer