Ældre bruger flere penge på varme

Ældre bruger godt en tredjedel mere på varme end yngre. Læs hvorfor her

Ældre bruger godt en tredjedel mere på varme end yngre. Foto: Torben Klint/Bolius
Ældre bruger godt en tredjedel mere på varme end yngre. Foto: Torben Klint/Bolius

Danskere, der er fyldt 60 år, skruer langt mere op for varmen end yngre.

En gennemregning, som Bolius har lavet, baseret på tal fra Danmarks Statistik for danskernes energiforbrug, viser, at ældre over 60 år har en større udgift til varme end yngre personer. For enlige er energiforbruget 3.416 kr. højere for ældre om året. Samboende over 60 år bruger 5.582 kr. mere end yngre samboende.

Læs også: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Ældre vil ikke energirenovere
I følge en ph.d.-afhandling fra Andrea Mortensen, adjunkt ved Via University College, vil de ældre parcelhusejere ikke bruge penge og kræfter på at energiforbedre boligen.

- Ældre gider ikke investere i energiforbedringer og er meget svære at motivere, fordi de tvivler på, at investeringen kan betale sig tilbage i den tid, de forventer at bo i boligen, siger Andrea Mortensen.

Læs også: 10 film: Sådan energirenoverer du

Andrea Mortensen har spurgt 4.000 ejere af parcelhuse bygget mellem 1960 og 1979, om de vil investere i en energirenovering af et ældre hus mod at få en energibesparelse. Kun godt 5 procent af parcelhusejerne over 60 år er interesseret i at investere 310.000 kr. mod at få en energibesparelse på 70 procent. Til sammenligning er 14 procent af parcelhusejerne under 60 år interesserede.

- Respondenternes absolut vigtigste parameter for at opnå et godt indeklima er ’den rigtige temperatur’. Denne vigtighed stiger, jo ældre beboerne bliver, så det kan også være en af grundene til, at de bruge flere penge på opvarmning, siger Andrea Mortensen.

Flest yngre boligejere renoverer huset
Det er de yngre og nye boligejere, der moderniserer - langt de fleste boligrenoveringer sker i de første 5 år efter, at man er flyttet ind. Når ejerne er nået op i pensionsalderen foretrækker de gerne, at deres bolig beholder sit udseende.

- Efter de første 5 år har man vænnet sig til de problemer, der er i huset, og har indrettet sig efter det. Hvis man ikke oplever et utæt vindue som et problem i hverdagen, gør man ikke noget ved det, siger Andrea Mortensen.

Varmetillæg motiverer mindre til energirenovering
Projektchef Lotte Lindgaard Andersen fra energisparenetværket Clean i Middelfart bekræfter, at de ældre er mindre motiveret end yngre for en større renovering. Hun oplever, at de ældre boligejere lader de store projekter ligge, og i stedet går efter de mindre forbedringer som isolering af hulmur og loft, som kan gøres for 10.000-20.000 kr.

- De ældre overvejer, hvor længe de skal blive boende i deres bolig, inden de beslutter at investere i energiforbedringer. Og så betyder det offentlige varmetillæg, at ældre er knap så motiveret for at skrue ned for varmen, siger Lotte Lindgaard Andersen.

Læs også: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

Få en rådgiver til at hjælpe
Rados Nenadovic, energifagekspert hos Bolius, genkender tendensen med ældre boligejere, der er mindre tilbøjelig til at energirenovere. Han anbefaler boligejerne at finde en rådgiver, der bl.a. kan fortælle dem, hvordan de nye vinduer vil se ud efter en renovering

- Seniorerne har en frygt for at ændre boligens udseende, så den fremstår anderledes, men man kan godt beholde boligens arkitektoniske udtryk, hvis man går til den rette rådgiver. Det kan være en arkitekt, der er god til at se på det æstetiske i et byggeri. Derimod er en energivejleder eller energikonsulent bedre til at rådgive om det energioptimale i en renovering, siger Rados Nenadovic.