Annonce:
Annonce:

Bruger du din emhætte forkert? Tjek det her

Et råd lyder, at du skal tænde emhætten, før du går i gang med at lave mad. Er der noget om snakken? Og skal emhætten også stå tændt, når maden er færdig?

Udnyt emhætten fuldt ud, og tænd den fem-ti minutter inden, du går i gang med at lave mad. Foto: Torben Klint
Udnyt emhætten fuldt ud, og tænd den fem-ti minutter inden, du går i gang med at lave mad. Foto: Torben Klint
Annonce:
Følg Gode råd

Ja, det er faktisk en god idé at tænde for emhætten fem-ti minutter, inden du starter med at lave mad, da det sikrer en bedre udsugning.

En emhætte fungerer på den måde, at den suger den beskidte luft med fedt, lugt og damp ud. Ved at tænde på laveste trin i god tid, får emhætten tid til at danne et lokalt undertryk over komfuret, inden den for alvor skal på arbejde.

Få det optimale ud af emhætten
I køkkenet er der stort behov for udluftning for at få fjernet både lugt og fedtstof i luften. Samtidig afgiver madlavning en stor mængde damp, som skal ud, så det ikke skaber et usundt og fugtigt indeklima.

Det er derfor vigtigt, at du udnytter din emhætte korrekt og optimalt.

Annonce:

Det er også en god idé at variere emhættens hastighed efter behov. En emhætte, der kører med fuld udsugning, bruger nemlig halvanden gang så meget energi som en, der er tændt på laveste trin.

Det er kun nødvendigt at benytte emhættens maksimale udsugning, når du koger eller steger mad, som lugter eller oser kraftigt.

Læs også: Køb af emhætte

Suger din emhætte ikke ordentligt, kan det skyldes, at fedtfiltret trænger til at blive rengjort, eller at aftræksrøret har for mange knæk, så det hæmmer funktionen.

Hvis aftrækket fra emhætten passerer et koldt loftsrum, skal du sikre dig, at det er isoleret. Ellers risikerer du at få kondensvand ned i emhætten eller fugt i tagrummet.

Læs også: Slip for dryppende vand fra emhætten

Annonce:

Sørg for frisk luft til køkkenet
Det er vigtigt, særligt i et moderne, tæt hus, at få tilført ny, frisk luft til køkkenet, så emhætten har mulighed for at skifte den beskidte luft ud. Skabes der et for stort undertryk og lufttæthed, kan emhætten ikke suge tilstrækkeligt.

Luft kan tilføres gennem udeluftventiler i vinduer og vægge, og ellers kan du lade en dør stå åben fra køkkenet til et andet rum i huset eller sætte et vindue i køkkenet på klem, imens emhætten er tændt.

Vinduet skal ikke stå på vid gab, men kun på klem, hvis man skal have den maksimale udnyttelse af emhætten.

Du bør ikke åbne køkkenvinduer tæt på emhætten, når den er tændt, da det påvirker luftcirkulationen i rummet og ophæver de luftbevægelser, der skal til for at fjerne damp og os.

Annonce:

Så længe skal den være tændt
Det er ikke sikkert, at emhætten har fået fjernet al den beskidte fugtige luft, når maden er klar til at blive serveret. Derfor er det en god idé at lade emhætten køre cirka ti minutter på laveste hastighed efter endt madlavning, så luften renses helt.

Hvor længe der går, inden emhætten har fået bugt med den sidste stegeos og lugt, afhænger blandt andet af størrelsen på dit køkken.

Læs også: Fru Grøn: Sådan renser du emhættens filter

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: