Danskerne vil have elektrisk lys på juletræet

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskere foretrækker elektriske lys på juletræet frem for stearinlys, men der er store regionale forskelle. Se, hvad der er mest populært i din region

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Danskerne foretrækker elektriske lys på juletræet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Bolius.

Hver tredje (32 procent) lader elektriske lys skinne fra juletræet, mens de danser rundt om det. Hver fjerde (24 procent) tænder for levende lys på juletræet, mens 22 procent både har elektriske og stearinlys på juletræet. 

LED lyskæder på juletræet er det mest fornuftige
Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, støtter danskernes valg.

- Det mest fornuftige på juletræet er LED lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

Pas på brand i juletræet med levende lys
Tine R. Sode kan dog godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

- Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

- Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, siger Tine R. Sode.

Læs også: Pas på brand i juletræet!

Nordjyder foretrækker elektriske lys på juletræet, ældre er til levende lys
Undersøgelsen viser både geografiske og aldersmæssige forskelle i vores holdning til lys på juletræet. Jo ældre man er, jo oftere sætter man levende lys på træet. 30 procent af de 55+-årige bruger levende lys, mens 20 procent af 35-54-årige gør det samme.

Nordjyderne skiller sig markant ud fra de øvrige landsdele. 44 procent af nordjyderne har elektriske lys på juletræet, mens blot 14 procent tænder for stearinlys på juletræet.

Læs også: Sådan får du juletræet til at stå HELT lige

Danskernes lys på juletræet

Anvender du/din husstand typisk stearinlys eller elektriske lys på juletræet?

Kilde: Undersøgelsen gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius. Der er i alt gennemført 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 28. november-2. december 2016

Læs også: Hvad gør du med juletræet efter jul?

16 kommentarer
Vis kommentarer