Denne hund snuser sig frem til skimmelsvamp i din bolig

Nu trækker Danmarks måske mest effektive skimmelsvampeekspert i arbejdstøjet for første gang. Han har fire ben og en snude, lyder navnet Gipsy og er en af Danmarks første skimmelsporhunde

Foto: Bolius.dk
Foto: Bolius.dk

En glad og fjollet hund hopper energisk rundt og leger tagfat med sin ejer. Pludselig tager ejeren et lille rødt tørklæde frem og binder det om hundens hals, og med ét forvandler den legesyge unghund sig til en fuldstændig fokuseret arbejdshund.

Hunden hedder Gipsy, den er en af Danmarks første skimmelsporhunde, og tørklædet er dens arbejdstøj. Den ved, at når den får tørklædet på, så skal der findes skimmelsvamp.

Læs mere: Læs alt om skimmelsvamp her

70 procent af alle skimmelskader er skjulte
I Danmark er der groft sagt skimmelsvamp i alle boliger.

- Det er et spørgsmål om at vide, hvor man skal lede efter det, siger fagekspert i Bolius Jeanette Standly Mikkelsen og fortsætter:

- Og der er stor forskel på, hvor og hvorfor skimmelvæksten er opstået, og hvad man i så fald bør gøre ved den. Er der skimmelsvamp i din bruseniche eller i hjørnerne af din bolig, er der sandsynligvis tale om for lidt udluftning og kuldebroer, og det er der ikke så meget at gøre ved andet end at rengøre med egnede produkter og sørge for god udluftning.

- Er der derimod massiv skimmelvækst på over 1 kvadratmeter, fx på din væg, kan det være symptom på en anden og mere alvorlig problemstilling fx en fugtskade, som man skal se at få stoppet.

Men en ting er den synlige skimmelvækst, en anden er den skjulte. Ifølge KEH Indeklima, der ejer skimmelsporhunden Gipsy, er 70 % af alle skimmelangreb skjulte. Det betyder, at man ikke umiddelbart kan se skimmelangrebet, der kan gemme sig i fx mellemgulve, bag tapeter, i vægkonstruktioner, tagkonstruktioner og isoleringsmaterialer.

Har man mistanke om skimmelsvamp, men kan ikke se det med det blotte øje, er det typisk nødvendigt at lave en såkaldt destruktiv forundersøgelse, hvor man fx laver huller rundt omkring i boligen, der hvor man formoder, at der er skimmelsvamp.

Og her er det, at skimmelsporhunden bliver rigtig smart.

Læs mere: Sådan fjerner du skimmelsvamp fra din bolig

Skimmelhunden kan spare destruktive undersøgelser

- En skimmelhund kan lugte en dråbe kaffe i en svømmepøl. Den har en træfsikkerhed på 90 procent, hvilket vil sige, at den skal kunne finde minimum 90 procent af de gemte skimmelprøver, når den får sin certificering. Skimmelhunden kan altså spare nogle af omkostningerne til en destruktiv undersøgelse, siger Mads Ballegaard, der er adm. direktør hos KEH Indeklima.

Udover at kunne be- eller afkræfte skjult skimmelsvamp, vil en skimmelhund ifølge KEH Indeklima også kunne være en stor hjælp til boligkøbere, der har forelsket sig i et hus, men som har mistanke om, at der er et skimmelproblem i huset. Eller som kvalitetskontrol i boliger, hvor man har fået renset for skimmelsvamp.

Den kan desuden afgrænse områder med skimmelsvamp, og den kan hjælpe med at sikre, at alle kilder er fundet.

Forskellig lugt i hvert næsebor
Skimmelhunden har 40 procent bedre lugtesans end et menneske og har en mere rummelig fornemmelse for lugten, da den kan lugte forskellige lugte i hvert næsebor, og dermed i langt højere grad kan lokalisere lugte.

En skimmelhund er trænet til at markere overfor indeklimaproblematiske skimmelsvampe, og den vil reagere, når koncentrationen af skimmelsvampens afgasninger udskiller en duft. Hunden kan registrere, hvor koncentrationen er størst, altså hvor kilden til skimmeludbruddet er, og her vil den markere.

- Du vil altid kunne måle skimmelsporer i luften, og der findes ingen grænseværdier for, hvornår skimmelsvamp er generende for mennesker. Det er afhængigt af det enkelte menneske, hvornår man reagerer på skimmelsvamp, så vi må altid betragte hver enkelt skimmelproblem som unikt.

- Det er kundens gener, der er første indikator på et problem, siger Keno Jaspers, der er den menneskelige halvdel af Team Gipsy, og den, der skal tolke Gipsys markeringer.

Keno Jaspers understreger, at en skimmelhund aldrig kan arbejde alene. Hundefører og hund er et team, hvor hundeføreren tolker hundens markeringer, og sammen fungerer teamet som et måleinstrument.

Læs mere: Er der skimmelsvamp i din bolig?

Danmark er langt bagud med skimmelhunde
I Danmark er skimmelhunden et helt nyt fænomen, og Gypsy er en af de første hunde, der kommer til at arbejde herhjemme. Men faktisk er vi langt bagefter vores europæiske naboer på dette område.

Lande som Tyskland, Sverige, Østrig og Schweiz har brugt skimmelhunde som et godkendt måleinstrument i mange år, og de første skimmelhunde blev brugt i Sverige for over 20 år siden, da man skulle undersøge og udskifte rådne telefonpæle.

Sådan undersøger hunden dit hus
Inden skimmelhunden sætter snuden i sporet, skal der laves forundersøgelser af en sagkyndig, herunder fugtmålinger og besigtigelse af bygningen. Herefter går hundeføreren gennem bygningen uden skimmelhunden for at sikre sig, at der ikke er noget forstyrrende eller farligt for hunden. Og så har hundeføreren ikke behov for flere informationer – nu skal hunden levere. 

Skimmelhunden får sko og ’arbejdstøj’ (et tørklæde) på, for at beskytte den og for at signalere, at nu handler det om at finde skimmelsvamp, og teamet går systematisk gennem de enkelte rum. De steder, hvor hunden giver signal, bliver markeret.

Når gennemgangen er færdig, får hunden en belønning og får fri, og hundefører og en sagkyndig gennemgår sammen hundens markeringer. Den sagkyndige kan herefter foretage nærmere undersøgelser de steder, hvor hunden markerede.

Som boligejere må du gerne være med under undersøgelsen, men hunden skal helst ikke forstyrres i sin jagt på skimmelsvamp. Derfor er det en god idé at lukke børn og andre husdyr ud af huset, mens hunden skal koncentrere sig.

Er skimmelhunden en god idé?
- Jeg synes, at skimmelhunden er et fantastisk koncept, siger fagekspert i Bolius Jeanette Standly Mikkelsen.

- Specielt kan jeg forestille mig, at det i forsikringssager vil være guld værd at få en hund ud og tjekke, om alt nu er fjernet. Men når det er sagt, tror jeg stadig, at den traditionelle rådgivers logiske tankegang kan give svaret langt hen af vejen, tilføjer hun.

Keno Jaspers supplerer:

- Det vil være rådgiverne, der vurderer, hvornår det er nødvendigt at få en hund med, og det er rigtigt, at for almindelige boligejere vil rådgiveren ofte kunne give svaret. Skimmelhunden kan være et supplement til rådgiveren, når der fx opstår tvivlssager.

Prisen for at få en skimmelhund ud har KEH Indeklima ikke fastlagt endnu, men den vil sandsynligvis komme til at ligge på ca. 5.500 kr., siger Keno Jaspers.

Se skimmelhunden arbejde i videoen her.

6 kommentarer
Vis kommentarer