Derfor kan din sumpede græsplæne blive dyr

Din almindelige husforsikring dækker typisk ikke, hvis overskydende vand fra græsplænen oversvømmer din bolig og fx skaber revner i mure. Læs her hvorfor, og hvad du kan gøre

Det kan blive dyrt, hvis vandet fra en oversvømmet græsplæne forårsager skader på din bolig, idet en almindelig husforsikring typisk ikke dækker. Foto: Carsten Iversen
Det kan blive dyrt, hvis vandet fra en oversvømmet græsplæne forårsager skader på din bolig, idet en almindelig husforsikring typisk ikke dækker. Foto: Carsten Iversen

Flere boligejere oplever, at deres græsplæner forvandles til midlertidigt sumpareal i perioder med meget regn. Dels fordi jorden kan være mættet efter et historisk vådt 2015, men også fordi grundvandet nogle steder står så højt, at nedbøren ikke kan sive ned.

Læs også: Boligejere slås med drivvåde græsplæner

Forsikring dækker ikke vandskader fra oversvømmede græsplænen
Hvis du er en af dem, skal du være opmærksom på, at forsikringen i de langt de flestes tilfælde ikke dækker evt. skader, der opstår, hvis din bolig oversvømmes af vand fra græsplænen. Sådan lyder budskabet fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Der kan godt være dækning, hvis det definitionen på et skybrud er opfyldt, nemlig at der er faldet mere end 40 mm regn på et døgn. Men forsikringen dækker - som standard - ikke skader som følge af grundvandsstigning, siger Jesper Hjorth Sørensen, kommunikationskonsulent i Forsikring & Pension, til Bolius.

Ifølge kommunikationskonsulenten kan du hos nogle forsikringsselskaber tegne en tillægsforsikring, der kan dække skader, der ikke er så almindelige, at de er medtaget i standard-husforsikringen.

Gør noget ved oversvømmet græsplæne
Ifølge Tine Rensch Sode, fagekspert med speciale i forsikring hos Bolius, dækker forsikringen normalt ikke, fordi der ikke er tale om en ’pludselig opstået skade’.

- Med oversvømmelser af denne art har du som husejer haft mulighed for at gøre noget ved problemet, fx ved at etablere regnbed eller lavninger, der kan give vandet mulighed for at løbe væk fra overfladen, hvor det ellers vil hobe sig op.

- Mit bedste råd er, at du med det samme får undersøgt, hvad du kan gøre for at afhjælpe vandproblemet på lige netop din grund, hvor bl.a. jordforhold og grundvandsspejlets placering spiller en rolle. Og så er det vigtigt at gennemgå sine forsikringer – og ikke kun sin husforsikring – så du kan sørge for, at du altid er dækket godt nok, forklarer Tine Rensch Sode.

Grundvandet er steget en halv meter
Flere undersøgelser har allerede dokumenteret, at grundvandet mange steder allerede er steget med ca. en halv meter de seneste 4-5 år. Samtidig viser nogle klimamodeller over fremtidens klima, at grundvandet kan stige med op til 5 meter nogle steder.

Læs også: Sådan tjekker du din grund – og undgår oversvømmelse