Derfor skal du ikke rede seng om morgenen

Er du opdraget med at forlade dit hjem om morgenen med en nydelig og pænt redt seng, så drop vanen, som giver husstøvmider ekstra gode betingelser

Rengøringsekspert og husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen anbefaler, at du ikke reder sengen tidligt om morgenen, men i stedet lufter godt ud i soveværelset. Foto: Tommy Verting
Rengøringsekspert og husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen anbefaler, at du ikke reder sengen tidligt om morgenen, men i stedet lufter godt ud i soveværelset. Foto: Tommy Verting

Mange af os er opdraget med, at sengen skal være redt og dækket med et fint sengetæppe, når vi tager af stedet på arbejde om morgenen. Men det er en faktisk en ualmindeligt dårlig idé.

Og det er en endnu dårligere idé at dække dyner og pude til med et tungt sengetæppe.

- Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode forhold for husstøvmider, siger Bolius rengøringsekspert, husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen.

Læs også: Fugt i soveværelset

Husstøvmider trives bedst ved en relativ luftfugtighed på 55-75 procent og en temperatur på 17-32 grader. Dit sengetøj er derfor en yndet opholdsplads for husstøvmider.

I sig selv er husstøvmider fuldstændig harmløse. Imidlertid er eller bliver nogle mennesker allergiske over for visse enzymer i husstøvmidernes ekskrementer eller over for dele af døde husstøvmider.

To deciliter sved hver nat
Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft. Et menneske sveder omkring to deciliter vand hver nat, så det er vigtigere, at din seng bliver tørret, end at den bliver redt, inden du igen kryber til køjs om aftenen.

Anne Grete Rasmussen anbefaler, at du hver morgen børster lagnet med hånden og ryster dyner og puder. Luft samtidig ud med gennemtræk i mindst 10 minutter i soveværelset.

Læs også: Husstøvmider

Hvis du har tid om morgenen, så ryst dynerne ud af det åbne vindue og lad dem hænge og tørre i den friske luft. Når dynen luftes, tørrer den hurtigere, så husstøvmider ikke kan leve der og aflevere sine ekskrementer.

Til sidst lægger du dynen i fodenden med undersiden op, så dynen kan tørre helt.

Termisk komfort under dynen
Professor og indeklimaforsker Lars Gunnarsen, Aalborg Universitet, vil ikke gøre sig til dommer over, om man skal rede seng eller ej om morgenen.

- Det er nok et område med mange myter og kun lidt faktuel viden, siger han.

- Ikke desto mindre har jeg en gang målt fugten i dynen i en lille bitte ikke publiceret undersøgelse i tre senge over nogle dage. Resultatet viste her, at der i mange tilfælde kan være mere tørt i dynen, når folk sover og holder dynen varm, end når sengen står kold og ubenyttet. Vi er jo ikke våde af sved, når vi sover.

Grundig rengøring af soveværelset

Ca. hver 14. dag kan du tage dyner og pude uden for og lade dem hænge i solen. Solen og varmen tørrer dun og fibre helt, så husstøvmider og skimmelsvamp ikke kan leve i sengen. Alternativt kan du hænge dynerne i en lun udestue eller ved vinduet.

Når du skifter sengetøj er der også en god idé at tage madras, dyner og puder udenfor og banke det hele grundigt igennem med en tæppebanker for at få støv og skidt ud. Alternativt kan du bruge en støvsuger til madrassen.

Kilde: Bolius ved husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen.

Vi er i termisk komfort og afgiver langt det meste af kroppens vandtab fra luftvejene og huden, uden at vandet er frit kondenseret, siger han.

Også fordele ved sengetæppe
Han påpeger også, at der kan være fordele ved en redt seng med sengetæppe.

- Det støv, der falder på sengen om dagen, sætter sig på sengetæppet og påvirker dermed i mindre grad den sovende, når sengetæppet er fjernet, siger han.

Når det er sagt er indeklimaforskeren dog en stor tilhænger at luftning af dyner udendørs eller i åbent vindue og i direkte sol.

Læs også: Pas på med køligt soveværelse

- Men det er særdeles afgørende, at soverummet holdes varmt og tørt. Dyne og seng skal nok tørre ud efter almindelige belastninger, hvis man sørger for opvarmning og udluftning. Når man står op, er det en meget god ide at have det som en fast rutine at få luftet soverummet godt igennem.

- Man skal også overveje, hvordan ventilering og fjernelse af fugt, CO2 og andet i relation til belastninger fra de sovende personer sker om natten. Her kan det være en god idé at holde døren åben til tilstødende rum for at øge luftudskiftningen, hvis soverummet ikke er godt ventileret, siger Lars Gunnarsen til Bolius.

Sengeredning eller ej. Ifølge indeklimaforskeren er det allervigtigste at soveværelset er opvarmet, og at der bliver luftet godt og grundigt ud hver dag.