Derfor skal du klage over din elregning

Er du uenig med størrelsen på din elregning, kan det ofte betale sig at klage - læs her hvordan du selv klager

Flere danskere oplever at modtage en elregning, der er alt for høj ift. det faktiske forbrug. Den gode nyhed er, at hver sjette får medhold, når vedkommende klager, viser nye tal fra Ankenævnet på Energiområdet. (Foto: Torben Klint)
Flere danskere oplever at modtage en elregning, der er alt for høj ift. det faktiske forbrug. Den gode nyhed er, at hver sjette får medhold, når vedkommende klager, viser nye tal fra Ankenævnet på Energiområdet. (Foto: Torben Klint)

Elselskabernes årsopgørelser er lige om hjørnet, men det er ikke altid, du skal tro beløbet på din elregning. I hvert fald får hver sjette forbruger medhold, når de klager over elregningens størrelse, viser nye tal fra Ankenævnet på Energiområdet.

Hvis du får en elregning, der er større, end du forventede, skal du i første omgang klage til dit energiselskab, fordi din elmåler kan være defekt. En sådan klage koster 160 kroner at oprette. Er du i tvivl om, hvorvidt din regning passer, kan du undersøge, hvad en gennemsnitsfamilie betaler.

Læs også: Så meget el, varme og vand bruger en gennemsnitsfamilie

Hvis energiselskabet ikke giver dig ret, kan du klage til Ankenævnet på Energiområdet. Hvis der er tvivl om elregningen, sender Ankenævnet på Energiområdet din elmåler ind til et laboratorium for at teste den. Det koster 2.000 kroner.

Viser det sig, at der er fejl på måleren, får du pengene tilbage, mens du selv får lov at betale, hvis elmåleren er i orden.

Hold styr på dine regninger
For at undgå tvivl er det en god idé at holde styr på sine elregninger, råder Tine Nielsen, der er ekspert i arkitektur og indretning.

- Det vigtigste er at sammenligne årets elregning med regningen for året forinden. Tallene fra Ankenævnet på Energiområdet viser nemlig, at du ikke bare kan gå ud fra, at din elmåler måler korrekt, og at dit elselskab har styr på dit forbrug, siger Tine Nielsen.

Hun råder til, at du for eksempel samler regningerne i kronologisk rækkefølge i et ringbind eller sørger for at have dem digitalt. På den måde kan du let og tydeligt følge med i, hvis regningerne pludselig skulle blive unaturligt store.

- Du kan også sammenligne din families elregning med en tilsvarende families i en tilsvarende bolig, så du kan se, om I bruger mere el end gennemsnittet, tilføjer hun.

Undgå at betale din ekskærestes elregning
For et par år siden var det hver fjerde og ikke hver sjette, der fik medhold i deres klager. Den ændring kan ifølge Ankenævnet på Energiområdet skyldes, at de er begyndt at modtage en ny slags klage.

- Der er en del, der klager, hvis de modtager en elregning fra et sted, hvor de ikke har boet i årevis. Det kan typisk være et sted, hvor klageren boede sammen med sin tidligere samlever, fortæller Georg Ferdinansen, der er specialkonsulent hos Ankenævnet på Energiområdet.  

Læs også: Sådan gør du din elregning mindre

Han forklarer, at når et kærestepar går fra hinanden, så tænker den fraflyttende sjældent på at få afmeldt sig i energiselskabet. Men så er det, at man risikerer at få regninger senere.

Det skyldes ofte, at den tilbageblivende ikke har fået betalt regningerne, hvilket kan ses som et udtryk for, at personens økonomi er blevet dårligere efter bruddet, bemærker Georg Ferdinansen. 

- Den slags klager får du ikke medhold i. Det eneste, du kan gøre, er at betale regningen og sagsøge din tidligere sambo. Så det er utrolig vigtigt at få afmeldt sig, når man flytter, siger han.

21 kommentarer
Vis kommentarer