Det skal du huske før du maler et rum

Du kan ændre et helt rum med lidt farve og en malerrulle - du skal bare lige skrive dig et par få huskeregler bag øret, inden du griber penslen

Du kan ændre hele indtrykket af et rum ved blot at male det. Foto: René Schütze/Polfoto
Du kan ændre hele indtrykket af et rum ved blot at male det. Foto: René Schütze/Polfoto

Med en enkelt spand maling kan du hurtigt og let forandre et rum. Brug både mørke og lyse toner til at skabe den helt rette stemning eller til at fremhæve en bestemt stil.

Samtidig kan maling også snyde øjet til at tro, at der er mere rummeligt eller højere til loftet, end der egentlig er. Mulighederne med maling er mange, og vi deler nogle af de bedste med dig lige her.

Sådan kommer du i gang

Før du overhovedet går i gang med at male, er du nødt til at gøre visse forberedelser.

Har du gammelt tapet siddende, er det en god idé at dampe det af først. Eller måske overvejer du at male en ny, lys eller helt mørk tone i stuen, soveværelset eller køkkenet?

Her kan det være nødvendigt at grunde din væg for at sikre en bedre, suge- og dækkeevne, ligesom du også får et mere jævnt resultat med lidt forberedelse.

Sørg også for at slibe din væg ned, så den er jævn – og vask den grundigt, inden du begynder.

 

Test din farve

Farveprøver er til for at hjælpe dig. Derfor kan det være en god idé at købe en eller to med hjem, så du er sikker på at vælge den helt rigtige nuance.

Mal ikke direkte på væggen men stryg de valgte toner fra farvekortet op på en mindre mdf-plade eller et større stykke papir.

På den måde sparer du både tid og penge, ligesom du har mulighed for at holde farven op til dine gulve, fliser, puder og møbler for at finde det rette match. Hæng papiret op, eller lad pladen stå op af væggen i nogle dage for at se, hvad du synes over tid.

Husk også at flytte den nye farve rundt på forskellige tidspunkter af dagen for at se, hvordan nuancen ser ud i dagslys, kunstigt lys og skygge. Mal eventuelt en enkelt væg, hvis du synes, den valgte farve vil være for overvældende i hele rummet.

 

Se på lyset

Herefter er det vigtigt, at du kigger nærmere på mængden af lys, når du skal vælge farve.

Et hjem med store vinduer vil helt automatisk have mere naturligt lys at gøre godt med, end hvis du har lavt til loftet og små vinduer. Har du et lyst hjem, kan du med fordel lege med den mere mørke palette. Ligesom på billedet her, hvor soveværelset både får en smule kant og virker mere eksklusivt med den marineblå bagvæg.

Nuancen er med til at ramme rummet ind, men husk, at den dominerende væg også skal have en funktion. Lad den for eksempel danne den perfekte baggrund for dine mange kunstværker, som du ser herover.

Et godt råd er, at du overvejer, hvilket resultat du vil ende ud med.

Vil du eksempelvis skabe en fornemmelse af hygge og intimitet, kan du også bruge den mørke tone. Den vil automatisk trække lyset ud af rummet, hvis du maler alle flader i samme, mørke farvekode.

Det vil give en hulefornemmelse og et personligt udtryk, som du ser på billedet her. Den perfekte løsning i ethvert soveværelse.

Læs også: Hver centimeter tæller: 8 tips til bedre opbevaring i små rum

Fremhæv desuden et massivt lysindfald ved at vælge både lyse vægge og lyse gulve. Præcis som i stuen her, hvor de store vinduer og de hvide overflader danner et let og transparent look.

En god base i enhver indretning, fordi du på den måde kan fremhæve og sætte fokus på de større møbler, boligtilbehøret og hjemmets mange grønne planter.

 

Glem ikke den femte væg

Du tænker måske ikke over det, men det er mindst lige så vigtigt at tage en beslutning i forhold til loftet som til væggene.

Øjet er vild med kontraster, så hvis du har et lavt eller skråt loft, kan du med fordel male både vægge og loft i samme farve. På den måde kan man snyde øjet, der ikke vil bemærke, hvor væggen ender, og loftet begynder.

Alternativt kan du også vælge en kontrastfarve, hvis du vil fremhæve en smuk lysekrone eller et dekorativt loft.

Vælger du alligevel et traditionelt, hvidt loft, anbefales det, at du bruger en offwhite for at få et blødere og knap så koldt udtryk.

 

Hold fokus på detaljerne

Når du har besluttet dig for, hvordan både vægge og lofter skal se ud, er det tid til at gå videre med de små detaljer. Hvilken farve skal træværk, lister, fodpaneler, gerigter, døre, vinduer og radiatorer have?

Igen vil den umiddelbare løsning være at male dem alle hvide. Men ligesom med lofterne kan en klinisk hvid virke uharmonisk med andre farver.

Brug enten en lysere nuance end din vægfarve eller brug en mørk farvekode. Den vil fungere godt i de fleste moderne hjem og er samtidig praktisk mod skrammer og slitage.

 

Hold din indretning ren og enkel

Maling kan også have en effekt på indretningen. En let og diskret farve på væggen kan nærmest virke usynlig i et mindre rum og på den måde danne diskret baggrundstæppe for rummets øvrige elementer.

Lyder det som noget for dig? Så vælg en tone, der arbejder godt sammen med dine møbler, tekstiler og lamper, og du vil opnå den perfekte tone-i-tone effekt.

Læs også: 6 friske tips giver stuen nyt liv - helt gratis

Brug flere farver

Øjet søger derhen, hvor der sker noget uventet, og hvor vi ser en kontrast. Se bare, hvad farvespillet gør på det lille badeværelse her.

Bagvæggen og panelerne er malet i en afdæmpet blå, hvilket er med til at binde rummet sammen. Ved at lade farven fortsætte op på loftet forlænger du rummet og gør det mindre snævert. Du skaber rummelighed – bare med en enkelt spand maling!

Omvendt kan du også bryde en stor og høj væg ved at dele den over på midten.

Mal den mørkeste farve i bunden og den lyse foroven. Det skaber balance samtidig med, at det bliver nemmere at hænge dine personlige fotografier og plakater op på de mange kvadratmeter.

Læs også: Virker din billedvæg rodet og kaotisk? Her er løsningen

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.