Annonce:
Annonce:

Disse ting må du ALDRIG sortere som plastik

Når du sorterer dit plastikaffald, kan det blive genanvendt til nye plastikprodukter. Vi har samlet en række ting af plast, du (ikke) skal lægge i plastikcontaineren

Bobleplast må gerne komme i containeren til plast. Foto: Lisbeth Holten/Videncentret Bolius
Bobleplast må gerne komme i containeren til plast. Foto: Lisbeth Holten/Videncentret Bolius
Annonce:
Følg Gode råd

De fleste husholdninger samler bunkevis af plastikaffald i løbet af ugen. Men hvad skal egentlig sorteres som plastikaffald, og hvad skal ikke?

Få svaret for 15 forskellige slags plastikaffald. Selvom affaldssortering er i gang med at blive ensrettet over hele landet, kan der stadig være forskel fra kommune til kommune.

Tjek evt. din kommunes hjemmeside for at se, hvad der er gældende regler, hvor du bor. 

Læs også: De 10 værste ting, du kan smide i skraldespanden

--------- SPLIT ELEMENT ---------

10 ting du IKKE skal putte i plastikcontaineren

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

1. Gamle, hullede gummistøvler og utæt regntøj
Begge dele kan indeholde PVC. De fleste steder skal det derfor afleveres til deponering på genbrugspladsen. Enkelte steder kan man genbruge PVC, så tjek din kommunes regler.

2. Tomme håndsprit-flasker
Selvom håndspritflasken er tom, kan der godt sidde små spritrester i, og det gør flasken brandfarlig. Derfor skal den sorteres som farligt affald.

Annonce:

3. Margretheskål, der er revnet
Din gamle Margretheskål er lavet af melamin, så den skal ikke sorteres som plastik, men som restaffald. Det gælder også, hvis du har grydeskeer eller andet køkkenservice, der er lavet af melamin.

Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Arkivfoto: Peter Hove Olesen
 

4. Plastiklegetøj, der indeholder mekanik
Alt plastiklegetøj, der er strøm- eller batteridrevet og indeholder en eller anden form for elektronik, skal sorteres som elektronik. Er der batterier i, skal de sorteres som farligt affald.

5. Smørbakke, chipspose, vatpind eller kaffekapsel, der har et metalfolielåg, metalfilm eller et andet materiale end plastik i sig
Når en beholder eller en emballage indeholder et andet element end plastik, eller et materiale, du er i tvivl om, hvad er, bør du sortere det som restaffald.

PR-foto
PR-foto

For hvis produktet ikke er af plastik, kan det forstyrre sorteringen af hele plastik-containerens indhold (fordi sorteringsanlægget måske ikke kan håndtere det), og så kan det ikke genanvendes. Hvis der er rene plastikdele, som du kan skille fra de andre elementer, kan du selvfølgelig sortere disse som plastik.

Annonce:

6. Toiletbørste, opvaskebørste og tandbørste
Når dit plastikaffald bliver sorteret, er der altid et menneske inde over et eller andet sted i processen, fordi en del af sorteringen foregår manuelt.

Derfor skal meget uhygiejniske ting som fx din toiletbørste sorteres som restaffald. Mange af disse børster er i øvrigt også sammensat af flere forskellige materialer - endnu en grund til, at de skal i restaffald.

7. Hundelorteposer og bleer med indhold
Hundelorteposen er måske nok af plastik, men er der indhold i, skal den selvfølgelig sorteres som restaffald. Det samme gælder alle former for bleer, selvom de skulle være lavet af et plastikmateriale.

Igen skal du tænke over, at et andet menneske er ind over sorteringen af dit plastikaffald.

Arkivfoto: Marcus Trappaud Bjørn
Arkivfoto: Marcus Trappaud Bjørn
 

8. Flamingo og presenning
Mange antager, at flamingo og presenning skal sorteres som plastik, fordi begge dele er lavet af plasttyper.

Annonce:

Men ingen af delene må sorteres som plastik. Små stykker flamingo kan du putte i dit eget restaffald, og større stykker kan nogle steder stilles til storskrald eller afleveres i særlige flamingo-containere på genbrugsstationen. Presenninger skal afleveres til deponering på genbrugsstationen, hvis de indeholder PVC - og ellers i containeren med stort brændbart.

Tjek, hvad der præcist gælder i din kommune.

Arkivfoto: Lisbeth Holten/Bolius
Arkivfoto: Lisbeth Holten/Bolius
 

9. Flasker og beholdere til skrappe rengøringsmidler eller insektbekæmpelse
Selvom din afløbsrens eller myregift er i en plastikflaske, skal det sorteres som farligt affald, fordi der kan være rester af de skrappe midler i. Så er der et faresymbol på flasken, skal den sorteres som farligt affald.

Du må dog gerne lægge plastflasker og -beholdere med orange kryds eller udråbstegn som fx opvaskemiddel i plastbeholderen.

Arkivfoto: Astrid Dalum
Arkivfoto: Astrid Dalum

10. Kasserede afløbsrør og tagrender
Gamle afløbsrør, tagrender eller andre byggematerialer af plastik kan indeholde PVC. De fleste steder skal det derfor afleveres til deponering på genbrugspladsen. Enkelte steder kan man genbruge PVC, så tjek din kommunes regler.

Læs også: 20 stykker affald, du er i tvivl om: Hvor skal det hen?

Nye regler for indsamling af skrald

'Kommunerne skal som udgangspunkt sørge for, at der er etableret ordninger for indsamling af husholdningsaffald, som er i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens krav (med nye nationale, fælles kriterier for sortering af affald) senest d. 1. juli 2021. Kommunen kan dog, hvis det er nødvendigt, søge dispensation fra denne frist - maksimalt frem til 31. december 2022.

Kommuner, der i dag indsamler metal, glas og hård plastik i samme ordning har dog helt frem til 1. januar 2025 til at udfase denne ordning. Kort sagt betyder det altså, at du kan opleve forskellige sorteringskriterier for affald i kommunerne frem mod 2025.

Når det kommer til plastik, betyder det blandt andet, at nogle kommuner stadig sorterer hård og blød plastik hver for sig, mens andre sorterer dem sammen. Og at nogle kommuner accepterer plastik i alle farver i plastik-containeren, mens andre kommuner fx ikke kan håndtere sort plastik heri.
 

Kilde: Videncentret Bolius

--------- SPLIT ELEMENT ---------

5 overraskende ting, du SKAL putte i plastcontaineren

Arkivfoto: Jens Panduro
Arkivfoto: Jens Panduro
 

Annonce:

1. Omslag til cd’er og dvd’er
Har du gamle omslag til cd’er og dvd’er, må de gerne sorteres som plastik.

Men husk at tage cd/dvd og papiret ud. Husk dog, at hvis du bor i en kommune, hvor man stadig skelner mellem hård og blød plast, skal du skille den hårde plastikkasse fra den bløde omslagsplastik.

2. Plastflasker - med og uden pant
Når man er vant til at pante flasker, kan det virke forkert at smide den slags flasker i plastikcontaineren. Men det er helt okay.

Og ønsker du ikke at pante dine flasker, kan pantflasker faktisk også smides i plastikcontaineren.

Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
 

3. Mayonnaise- og ketchupflaske af plastik
Plastikemballage, der har indeholdt fødevarer, skal normalt tømmes og skylles så godt som muligt, inden det sorteres som plastik.

Men når det gælder plastikflasker og beholdere, der har været mayonnaise, ketchup, dressing eller lignende i, kan du ikke rengøre dem for alle rester uden at skulle skære dem op. Dem må du dog godt sortere som plastik alligevel - fordi resterne er lukket inde.

Annonce:

4. Bobleplast
Indpakningsplastikken, der kan give de små sjove smæld, er plastik og derfor helt ok at putte i plastikcontaineren.

5. Plastlåg fra kartoner og andet
Når du står med en beholder, flaske eller karton, der består af flere forskellige materialer, er du måske tilbøjelig til bare at smide den i restaffaldet. Men skruer du plastiklåget af, kan det selvfølgelig sorteres som plastik.

Læs også: Derfor må du ikke putte plastikaffald i en plastikpose

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.


Har du flekslån?
Læs ekspertens vurdering af, hvor meget dyrere det bliver.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: