Eksperter råber op: Drop nu alle de altaner

Altaner er populære og giver øget livskvalitet for beboere i lejlighed, men nu advarer arkitekter mod overdreven opsætning af altaner. Læs hvorfor her

Altaner kan ofte skabe intriger imellem naboer. Hør mere her

Tusinder af altaner er skudt op og skyder forsat op på lejligheder i de største danske byer – især i København og Aarhus. Altanejerne er glade, men nu melder flere kritikere sig på banen med spørgsmålet: Har alle ret til en altan?

Præsident for Bygningskultur Danmark, Birthe Iuel, mener nej.

- Når du kører en tur rundt i byen og kigger op, er der åbenlyst mange altanløsninger, hvor man godt kunne have ønsket sig større krav til udformning eller materialevalg fra kommunens side – ja, eller decideret afslag på hele projekter, siger hun.

Læs også: Sådan får du altan til din lejlighed

Det ser grimt ud
Arkitekt og ph.d-studerende Morten Birk Jørgensen kritiserer 'altanpopulismen' i København.

- De store og allestedsnærværende altanbyggerier har en kæmpe indvirkning på, hvordan vores byer tager sig ud. De ændrer rent ud sagt både udseendet og brugen af vores offentlige byrum, siger han.

Læs også: Hvad må du (ikke) på din altan?

Discountoplevelser i byen
Han får opbakning fra professor Mogens A. Morgen fra Arkitektskolen i Aarhus. Han har selv en altan og er som udgangspunkt positiv over for dem. Alligevel maner han til forsigtighed.

- Mange altaner er påmonteret som standardløsninger fra altanfirmaernes varekatalog, uden at der har været æstetiske overvejelser inde over. Den slags altaner kompromitterer ofte arkitekturen og giver en discountoplevelse af vores fælles by, mener professoren.

Men kritikerne får ikke opbakning fra formanden for Ejerlejlighedernes Landsforening, Torben Christensen.

- Byen er ikke et frilandsmuseum. Det handler om, at folk skal være glade for at bo der, hvor de bor. Og ønsker de sig en altan, kan jeg helt ærligt ikke se noget fordækt i, at de får det, siger han.

Læs også: Dyrk altanen som en køkkenhave

Aarhus siger nej
Både i Københavns og Aarhus Kommune er holdningen, at altaner bidrager positivt til byens rum.  I Aarhus forsøger man dog at undgå, at der sættes sporadiske enkeltaltaner op, fordi de bryder med helhedsudtrykket.

Morten Birk Jørgensen har, efter at han skrev en kronik om den lempelige altanpolitik i hovedstaden, fået flere henvendelser fra borgere, der er fortvivlet over, at altanprojekter betyder, at de får mindre lys ind i boligen.

Og Birthe Iuel vil da også hellere satse på bedre gårdrum end på altaner.

- Jeg synes, man skulle undersøge, hvor meget altanerne i virkeligheden benyttes til ophold, før man fortsætter den meget liberale holdning til altanopsætninger i København. Og måske skulle man i endnu højere grad prioritere nogle skønnere gårdrum, hvor man kan dyrke fællesskabet med sine naboer, mener hun.

Læs også: Sådan får du en ny altan til dit hus

118 kommentarer
Vis kommentarer