Ensomhed dræber: Alligevel vil ældre helst bo alene

Jo ældre vi bliver, jo mindre kan vi forestille os at bo i bofællesskab, viser ny analyse. Men der kan være store fordele i at slå pjalterne sammen med andre

Mange ældre har svært ved at se sig selv i et bofællesskab, men det kan både gavne en selv og samfundet. Foto: Lisbeth Holten
Mange ældre har svært ved at se sig selv i et bofællesskab, men det kan både gavne en selv og samfundet. Foto: Lisbeth Holten

Hvis man er alene, kan det være både hyggeligt og praktisk at slå pjalterne sammen med andre i samme situation og lave et bofællesskab. Sådan er der i hvert fald mange unge, der tænker.

Langt flere unge end ældre ønsker at bo i 'voksenbofællesskab'. Det viser undersøgelsen Bolius Boligejeranalyse 2016, hvor Gallup har interviewet 3003 boligejere mellem 25 og 74 år.

Kun 18 procent af de 70-79-årige kunne tænke sig at bo i bofællesskab, mens det gælder mere end hver tredje mellem 25 og 39 år.

Trygt at bo alene
- Når man er ung, og alderdommen ligger langt ude i fremtiden, er der forholdsvis mange, der forestiller sig, at de vil flytte i et seniorbofællesskab. De angiver, at de er tiltalt af fællesskabstanken.

- Men tallene viser, at jo ældre folk bliver, jo mindre har de lyst til at bo i seniorbofællesskab. De er trygge ved at bo i egen bolig og ikke har lyst til at indordne sig efter andre, når tiden kommer, hvor en beslutning nærmer sig, siger Henrik Sonne, senioranalytiker.

Læs også: ådan bliver du længst muligt i egen bolig

Ældre mangler overskud
Maria Kristiansen, lektor og forskningsgruppeleder ved Center for Aldring, Københavns Universitet, mener, det er meget naturligt, at flere unge end ældre peger på et seniorbofællesskab som en mulighed i fremtiden.

- Når man er i 30'erne, kan det være svært at vide, hvad man vil, når man bliver gammel. Og éns forventninger til, hvad en god alderdom er, ændrer sig med alderen. Når man bliver ældre, kan man have forskellige udfordringer med helbredet, og derudover kan der være økonomiske eller følelsesmæssige ting, der gør, at man kan mangle overskud til at se sig selv i et seniorbofællesskab, forklarer hun.

Læs også: Ældrevenlig ejerbolig

Bofællesskab er ikke for alle
Efterspørgslen på seniorbofællesskaber er dog generelt blevet større, lyder det fra Margrethe Kähler, som er ansvarlig for boligpolitik i Ældresagen og har skrevet bogen 'Bofællesskab - fra drøm til virkelighed'.

At der er endnu flere unge end ældre, der har lyst til at flytte sammen med andre voksne, skyldes, at flere generationer tiltales af tanken om bofællesskaber, mener hun.

Samtidig understreger hun, at seniorbofællesskaber ikke er for alle. Og det er de ældre måske mere bevidste om.

- Er man et meget privat menneske, der vil blive provokeret af at bo tæt, og at folk vinker og vil snakke og have en ind i fællesskabet, så er et bofællesskab ikke det rette sted. Man skal ville det sociale fællesskab og have lyst til at være et sted, hvor man passer på hinanden.

- Ikke fordi, man ikke skal have lov til at lukke døren og være sig selv, når man bor i bofællesskab, men fordi, man bliver en belastning for de andre, hvis man lukker døren permanent, siger Margrethe Kähler.

Så mange har lyst til at bo i seniorbofællesskab

Omkring en femtedel af de danske seniorer kan tænke sig at bo i seniorbofællesskab:

• 22 % af de 50-69-årige kan i høj eller meget høj grad tænke sig at flytte i et seniorbofællesskab.

• Det samme gælder for 18 % af de 70-79-årige.

Endnu flere yngre er dog tiltalt af tanken om at bo i seniorbofællesskab:

• 34 % af de 25-39-årige kan i høj eller meget høj grad tænke sig at flytte i et seniorbofællesskab.

• Det samme gælder for 26 % af de 40-49-årige.

Kilde: Bolius Boligejeranalyse 2016

Læs også: Seniorbofællesskabet Lyngvang: Fællesskabet er lige uden for døren

Fordel for den enkelte og samfundet
Men er du klar til at engagere dig i et bofællesskab, kan det blive en kæmpe fordel for både dig selv og for samfundet, mener Margrethe Kähler.

- Der er selvfølgelig alt det praktiske med, at man kan hjælpe hinanden med at købe ind og passe have. Men på baggrund af både hjerneforskning og social forskning, er den vigtigste fordel, at man har nogen at gøre ting sammen med. Har man en god snakke-makker, passer man bedre på sit helbred, og éns helbred bliver generelt bedre, end hvis man bor alene, siger hun og fortsætter:

- Det vil også være en kæmpe fordel for samfundet at have flere seniorbofællesskaber, fordi ensomhed er lige så stor en dræber som kræft og hjertekarsygdomme. Ældresagens nye fremtidsstudie viser, at der er 45.000 danskere over 50 år, som er alvorligt ensomme. Det bliver man syg af.

- Så derfor mener jeg, kommunerne skal arbejde for at oprette flere bofællesskaber. Især for enlige i mellemindkomstgrupper i de større byer, anbefaler hun.

Fællesskab gør dig sundere
Også Maria Kristiansen ser i sin forskning tegn på, at samfundet vil have gavn af flere bofællesskaber. Både for seniorer og på tværs af generationer.

- Vedvarende sundhedsadfærd støttes af, at man er flere sammen. Man går tur sammen eller laver billigere, sundere mad sammen. Så seniorbofællesskaber er en god idé.

- Men at gøre det her på tværs af generationer er måske en endnu bedre idé, fordi mange børnefamilier også mangler relationer, og man på den måde kan komme både de yngre og ældres ensomhed til livs, siger hun.

Kræver stor indsats
Hun tror dog, det vil kræve en stor indsats, hvis bofællesskaber ikke bare skal være for de ressourcestærke.

- Der vil være en stor social selektion i, hvem der kan forestille sig at bo sådan et sted. Så skal vi også have fat på de mere ressourcesvage, er det måske kommunerne, der skal gå ind og køre eksperimenter med at bruge almennyttige boliger som bofællesskaber og lave en massiv indsats for at tiltrække folk på tværs af sociale skel, siger hun.

Flere kommuner - fra Furesø, Egedal og Farum til Middelfart Kommuner - arbejder netop nu med at etablere flere seniorbofællesskaber.

Ifølge KL er der dog ikke lagt nogen overordnet strategi eller mål for etablering af seniorbofællesskaber.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?