Få et hus med et tag af solceller

Eurodan-huse sælger huse med decideret solcelletag, der kan dække det meste af et hus’ strømforbrug. Det kan være en god løsning med varmepumpe som opvarmning

Solcelletaget er lavet af rammeløse solcellepaneler - tyndfilmspaneler - med en sort og ensartet overflade, Hvis et af panelerne går i stykker, kan det hurtigt udskiftes. Foto: eurodan-huse
Solcelletaget er lavet af rammeløse solcellepaneler - tyndfilmspaneler - med en sort og ensartet overflade, Hvis et af panelerne går i stykker, kan det hurtigt udskiftes. Foto: eurodan-huse

Normalt er solceller placeret ovenpå taget, men nu er det muligt også i Danmark at købe et tag, der decideret er lavet af solceller.

Byggefirmaet eurodan-huse og solcellevirksomheden Ennogie har præsenteret solcelletaget på et udstillingshus i Haderslev, og i påsken kommer der yderligere to udstillingshuse med solcelletag i Aarhus-området og Storkøbenhavn.

- Helt grundlæggende tilbyder vi nu solcelletaget, fordi vores kunder efterspørger miljørigtige løsninger. Det er også en pæn løsning, hvis man vil have solceller, og danskere går ind for æstetiske løsninger, siger Thomas Dahl, direktør i eurodan-huse.

Fakta om solcelletaget fra Ennogie

  • Solcelletaget er et helt tag, der i stedet for fx tegl består af sorte paneler uden rammer monteret oven på tynde metalplader, som overlapper lige som almindelige tækkespån eller skiferplader.
  • Den underliggende konstruktion er den samme som ved andre tagtyper.
  • Taget producerer strøm, der ved hjælp af invertere kan hjælpe med at dække en husstands strømforbrug.
  • Solcelletaget kan lægges på både nye og eksisterende huse.
  • Hvis et panel går i stykker, kan det udskiftes på 15-20 minutter. Det er ikke nødvendigt at tildække de andre moduler eller koble systemet fra.
  • Ennogie giver en ydelsesgaranti på solcellemodulerne, så ydelsen ikke må være mindre end 90 % af deres oprindelige ydelse efter 10 år og 80 % efter 25 år.
  • Normalt er et regnskyl nok til at holde taget rent. Men fx nedfalden pollen fra omkringstående træer kan gøre det til en fordel at vaske taget – det kan firmaer, der vasker vinduer vinduespolering eller renser tage, fx gøre.
  • Ifølge Ennogie vil hovedparten af solstrålerne ikke blive kastet tilbage og dermed ikke give problemer med genskin. Den præcise grad af genskin afhænger dog også af tagets vinkel og hældning.

Kilde: Ennogie

Solcelletag kan bruges på alle hustyper
Solcelletaget på huset i Haderslev er lavet med ensidig taghældning. Det kan dog bruges på alle eurodan-huses hustyper, men her er fordelen ikke helt så stor, da solceller har bedst at blive placeret stik syd i Danmark for at få mest muligt sol.

Læs også: Solceller

Højere pris for et tag af solceller
Solcelletaget er dyrere end et almindeligt tag. Prisen er ikke endelig fastlagt endnu, men ifølge Thomas Dahl er et godt bud 150.000 kr. mere end en tagpaptag. Dertil kommer prisen, der heller ikke er fastlagt endnu, på et batteri, hvor den producerede strøm kan lagres, så du fx kan gemme strømmen til om aftenen eller natten, hvor solcellerne ikke producerer strøm.

- På papiret er der en højere anlægsomkostning for taget. Men set over tid er det en god investering, fordi taget producerer strøm og fungerer i rigtig mange år, siger Thomas Dahl.

Læs også: Tagbelægningers fordele og ulemper

Brug varmepumpe som opvarmning
Solcelletaget kan bedst betale sig, hvis du har en luft til vand-varmepumpe eller en jordvarmepumpe som opvarmning, da du så kan bruge strømmen til at drive den.

- Uden en varmepumpe vil der være en overproduktionen af strøm, med mindre du har et gigastort strømforbrug, og det kan ikke så godt betale sig, siger Tue Patursson, fagekspert i Bolius. 
Eurodan og Ennogie vurderer, at solcelletaget kan dække 80 procent af en families forbrug.

- Men hvis deres oplysninger holder, huset er godt isoleret, og der er et tilpas, dimensioneret batteri tilknyttet, tror jeg, det kan dække op mod 100 procent, mener Tue Patursson, der er glad for, at danskerne også får muligheden for at få et helt solcelletag, som det fx er tilfældet i Tyskland og Holland.

Læs også: Fremtidens tag skal dække dit energiforbrug

Vælg mellem forskellige integrerede solceller
Som forbruger har du andre lignende løsninger at vælge imellem. Fx Komproment, Sun-Net, ZEP solcelletagsten og Tesla Solar Roof, hvor det er muligt at dække hele eller dele af taget.

- Det er dejligt, at vi nu rykker på det i Danmark, at der er nogle, der tager skridtet og siger, at nu er vi klar med et helt solcelletag. Det er en pænere løsning end almindelige solceller, men det bliver også godt, når der kommer flere producenter på markedet, så man noget at vælge i mellem, for taget passer æstetisk ikke til alle huse, og vi er ikke helt derhenne, hvor det er lige så flot som fx et almindelig skifertag, mener Tue Patursson.

Tue Patursson peger på, at taget kan være dyrere i starten, lige som anden ny teknologi, og at det formentlig vil falde i pris med tiden, hvis det bliver populært, da det er billigere at masseproducere.

- Men sådan er det at være first mover, og det er sværere at udskyde et tag end fx en fladskærm, hvis man har brug for det nu.

Læs også: Tesla klar med tag med indbyggede solceller

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

21 kommentarer
Vis kommentarer