Få hurtig adgang til digital tinglysning uden nemID

Ny app giver dig lynhurtigt adgang til offentligt tilgængelige oplysninger via den digitale tinglysning

Med en Android-app kan du nemt og hurtigt få adgang til alle de oplysninger, der er offentligt tilgængelige via den digitale tinglysning. (Foto: Colourbox)
Med en Android-app kan du nemt og hurtigt få adgang til alle de oplysninger, der er offentligt tilgængelige via den digitale tinglysning. (Foto: Colourbox)

Siden 1. juli 2013 har det været muligt at søge i tinglysningssystemet via den digitale tinglysning, men nu er det blevet muligt for alle, der har en Android-telefon eller tablet, at få oplysningerne serveret uden NemID-login.

App'en, der gør det muligt, hedder Tinglysning, se naboens huslån og er gratis at bruge.

Her er, hvad den kan fortælle dig:

  • Hvilket beløb er boligen handlet for?
  • Hvornår er boligen blevet vurderet?
  • Hvad er hovedstolen på de lån, der er optaget i boligen?

Af beskrivelsen på Google Play fremgår det, at app'en henter sine oplysninger fra en offentligt tilgængelig database, og at udviklerne derfor ikke kan stilles til ansvar for indholdets korrekthed, ligesom app'en ingen tilknytning har til offentlige instanser.

Læs også: Besøg Bolius store temaside om salg af bolig

Hurtigt at grave i tinglysning
Tine R. Sode, der bl.a. er ekspert indenfor bolig og ejerskifteforsikring, har testet app'en på en Samsung Galaxy S6 med den sidste nye Android-version (v. 6.0 Marshmellow), og dommen er klar:

- Det kan være omstændeligt at tjekke tinglysningen på sin computer, men her er det virkelig nemt. Du skal sådan set bare indtaste adressen, og så får du serveret oplysningerne med det samme, forklarer Tine R. Sode.

Læs også: Tinglysning

App tilgiver ikke adresse-fejl
Det eneste, der ifølge eksperten trækker den samlede vurdering ned, er, at du skal være omhyggelig med at få tastet adressen korrekt ind.

Mange apps hjælper dig på vej med at finde den rigtige adresse, men det er ikke tilfældet her.

- App'en er ret følsom, så du skal taste adressen ind, akkurat som den figurerer i telefonbogen, ellers får du en fejlmeddelelse, siger Tine R. Sode og tilføjer, at det er vigtigt at dobbelttjekke data i tinglysningsbogen, hvis man vil være helt sikker på deres beskaffenhed.

Sådan kan du også tjekke oplysninger
Selvom der ikke findes en god iPhone-app til at tjekke oplysningerne i den digitale tinglysning, kan du, hvis du er nysgerrig, på alle platforme bruge den digitale tinglysning, der søger i den samme database som Android-app'en.

1. Besøg Tinglysning.dk

2. Klik på ’Forespørg’ i menuen

3. Tast postnummer og adresse og vælg ”Alle nedenstående”, hvis du vil se både stamoplysninger, hæftelser, servitutter og adkomster samt den uofficielle tingbogsattest

4. Tryk på Søg-knappen og dernæst 'videre'

Indtil 1. juli 2013 kostede det 30-120 kr. at søge om oplysninger på andre boliger end din egen og 175 kr. for at få adgang til eller udskrift af de akter, der ligger til grund for registreringen i tingbøgerne.

Nu er det gratis, men til gengæld er tinglysningsafgiften hævet fra 1.400 kr. til 1.660 kr.

7 kommentarer
Vis kommentarer