Annonce:
Annonce:

Fem typiske fejl når du maler

Læs med her, før du fatter penslen

Inden du går i gang med at male, er det vigtigt at få renset og evt. repareret væggen. Husk at dække bl.a. gulv, fodpaneler og radiator af. Foto: Torben Klint
Inden du går i gang med at male, er det vigtigt at få renset og evt. repareret væggen. Husk at dække bl.a. gulv, fodpaneler og radiator af. Foto: Torben Klint
Annonce:
Følg Gode råd

En ny, frisk farve på væggen kan gøre underværker for dit køkken eller din stue. Men det gode resultat hænger i en tynd tråd, hvis du fx slækker på forarbejdet eller ikke maler nok gange.

Få et overblik over, hvilke fem ting du ikke skal gøre, når du skal male din bolig.

1. Glemmer forarbejdet
En typisk fejl er at springe direkte til pensel og malerbøtte. Men faktisk er forarbejdet lige så vigtigt som selve malerarbejdet og bør tage lige så lang tid.

En væg kan være fyldt med buler, huller, fedt, nikotin og ujævnheder, og det kan du ikke male væk. Du kan endda risikere, at malingen skaller af, hvis du maler ovenpå en beskidt væg.

I stedet bør du som minimum starte med at rense væggen med grundrens – nogle gange er det også nødvendigt at grunde, spartle og slibe væggen, inden du åbner malerbøtten.

Annonce:

Læs også: Sådan maler du vægge og lofter

2. For dårlig afdækning
Rigtigt mange sørger heller ikke for at dække ordentligt af, inden de begynder at male. Et par aviser eller lidt plastik på gulvet er nemlig ikke nok til at tage alle de malersprøjt, der især kommer, når du maler med rulle.

I stedet bør du være meget omhyggeligt med at dække alt af – lige fra gulv til paneler og radiator.

Læs også: Sådan dækker du bedst af, når du maler

3. Malertape sidder for længe
Når paneler eller vinduesrammer skal beskyttes mod pletter, kommer malertapen typisk i brug. Men mange lader tapen sidder for længe.

Og så kan tapens klister risikere at brænde fast på fx ruden eller væggen. Tapen kan også være svær at få af, eller den kan trække malingen med.

Annonce:

Faktisk skal du allerede fjerne malertapen et par timer efter, at du har malet – når malingen er tør nok til, at den ikke løber. Med mindre du skal male igen, så venter du naturligvis med at fjerne tapen, til du har malet sidste gang.

4. Maler kun én gang
En fjerde typisk fejl er, at mange undervurderer, hvor meget der skal males, for at resultatet bliver pænt. Malerarbejde tager tid, og du bør altid male minimum to gange hver gang – også selvom du maler væggen hvid.

Husk at tjekke malerbøtten for, hvor lang tid der skal gå, inden du maler anden gang. Hvis du maler ovenpå noget, som ikke er knastørt, kan du nemlig lave ridser og mærker. 

5. Forkert maling
Mange glemmer at tjekke, om malingen er beregnet til det, de skal male. Fx træmaling til træværk, udendørs maling til udendørs formål og så videre.

Eksempelvis indeholder udendørs maling stoffer, som kan være skadelige indenfor, og vægmaling er mat og binder ikke så godt på træværk.

Læs også: Vælg den rigtige maling indendørs

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: