Godt nyt: Vent bare med at klippe hækken

En gammel regel siger, at du helst skal klippe hækken før sankthans, men det er en skrøne. Du skal klippe den, når den trænger – og trækker du den lidt, kan du nøjes med en enkelt klipning pr. år

Vil du nøjes med at klippe hæk én gang i løbet af sommeren, skal du vente med klipningen til juli. (Foto: Bolius)
Vil du nøjes med at klippe hæk én gang i løbet af sommeren, skal du vente med klipningen til juli. (Foto: Bolius)

Det har ikke nogen betydning for hækken, hvornår du klipper den, så som grundregel kan du klippe den, når den ser rodet ud. Du skal dog ikke klippe hækken senere end august, da de nye skud, den efterfølgende laver, ikke når at hærde inden det bliver frostvejr, og så har de lettere ved at fryse.

Klipper du hækken før sankthans, skal du til gengæld passe på, at du ikke kommer til at ødelægge fuglereder, eller åbner hækken, så katte og andre rovdyr kan få fat i fugleungerne.

Læs også: Sådan klipper du hækken

Hvis du gerne vil have, at din hæk står rigtig fin hele tiden, skal du klippe den to gange i løbet af sommeren. Det er især relevant, hvis du har en løvfældende hæk, dvs. en hæk der taber bladene om vinteren, som fx liguster, tjørn, lærk og spirea.

Et godt bud er at klippe hækken første gang i juni eller juli og så igen i august.

Læs også: Hvordan klipper du hækken helt lige?

Spar en klipning
Hvis du klipper en løvfældende hæk som fx liguster før sankthans, trænger den til klipning igen til august. Så vil du gerne nøjes med kun at klippe én gang i løbet af sommeren, skal du vente med klipningen til juli. Liguster- og tjørnehække vokser så meget, at de egner sig godt til 2 klipninger om året. De bliver meget lange, hvis du først klipper dem i juli og kun én gang om året.

Et godt bud er at klippe liguster- og tjørnehækken i juni og igen i august.

Læs også: Hvilken type hæk skal du vælge

Buksbom, thuja, taks, gran og cypres er stedsegrønne, dvs. de har grønne blade hele året, og stedsegrønne hække klippes bedst én gang om året, gerne i april eller i august/september.

Har du en bøgehæk, kan du sagtens nøjes med at klippe den én gang om året og gerne lidt senere end ligusterhækken, som fx i juli.

Læs også: Hvor høj må din hæk være?

20 kommentarer
Vis kommentarer