Annonce:
Annonce:

Gyldent trick: Sådan halverer du tiden du bruger på rengøring

Spar tid på rengøringen ved at skære ned på ’æstetisk rengøring’, indret rengøringsvenligt, mobilisér hele familien og brug rengøringsmidler, der gør rengøring nemmere næste gang! Sådan lyder fru Grøns råd til, hvordan du sparer tid på rengøringen

Foto: Ditte Valente/Polfoto
Foto: Ditte Valente/Polfoto
Annonce:
Følg Gode råd

Bruger du alt for meget af din tid på rengøring, når du hellere ville bruge den på familie og afslapning?

Så er det måske tid til at sadle lidt om -  for du KAN faktisk halvere tiden, du bruger på rengøring. Det handler bl.a. om at gøre det til en fællesopgave for alle i familien, at indrette boligen rengøringsvenligt – og at ændre dine vaner og undgå ’rengøringsvandvid’.

Læs også: Hvordan undgår du, at køleskabet lugter?

Vi føler, at vi bruger for meget tid på rengøring

På Bolius’ Facebookside føler brugerne, at de bruger alt for meget tid på rengøring. Grafik: Bolius
På Bolius’ Facebookside føler brugerne, at de bruger alt for meget tid på rengøring. Grafik: Bolius
 

Sådan halverer du tiden, du bruger på rengøring
Fru Grøn råder til, at du gør dette:

1. Skær ned på ’æstetisk’ rengøring. Prioritér hygiejnisk og sikkerhedsmæssig rengøring frem for den æstetiske.

2. Indret hjemmet rengøringsvenligt, så det er nemt at komme til.

Annonce:

3. Indfør gode vaner. Lav aftaler i familien om at få indført gode vaner, så der slæbes mindre snavs ind, og skab et fællesskab om at holde rent.

4. Vedligehold, mens du rengør. Brug produkter og metoder, der vedligeholder materialerne, du rengør - det letter rengøringen. Rengør fx bordplader af rå træ og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfalden og gør det meget nemmere at rengøre fremover.

Spar tid ved at droppe den ’æstetiske’ rengøring
Når du gør rent, kan du skelne mellem: 

1. Hygiejnisk rengøring: Skal sikre, at der ikke er direkte sundhedsfare i dit hjem. Det er fx aftørring af beskidte overflader, så du undgår bakterievækst samt udluftning af boligen, så du minimerer skimmelvækst.

2. Rengøring, der vedligeholder: Fx rengøring af træbordplader og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfladen og gør rengøring nemmere fremover.

Annonce:

3. Sikkerhedsmæssig rengøring: Rengøring, der sikrer, at ingen kommer til skade i dit hjem, fx falder i fedtrester eller rester af rengøringsmidler på gulvet.

4. Æstetisk rengøring: Rengøring, der sørger for, at boligen fremstår smuk og skinnende ren. Den æstetiske rengøring har ingen sundhedsmæssig funktion, men den er mest synlig.

Det pudsige er, at den nødvendige rengøring – altså den hygiejniske og sikkerhedsmæssige rengøring - ikke tager lang tid, mens den mindre nødvendige, æstetiske rengøring tager en del tid. Men da resultatet af den æstetiske rengøring er mere synlig, er den måske mere oplagt at kaste sig over.

Hvis du gerne vil bruge mindre tid på rengøring, så prøv at gennemgå din bolig og overvej, hvor du kan skære ned på den æstetiske rengøring. Det kan fx være: 

 • Pudsning af vinduer og spejle
 • Aftørring og støvsugning af rene overflader
 • Sengeredning med sengetæppe
 • Blankpolering af den glaskeramiske kogeplade
 • Blankpolering af vasken
 • Pudsning af messing.

Læs også: Gode råd, når du får rengøringshjælp

Annonce:

Spar tid på rengøringen ved at indrette rengøringsvenligt
Rengøring af gulve er den del af rengøringen, man ofte bruger mest tid på, så her kan der skæres en del tid af ved at gøre gulvene nemme at komme til og hurtige at rengøre.

Foto: Bolius
Foto: Bolius
 

Hænge ting op. Gennemgå huset for ting, der ligger og står på gulvet, og hæng så meget som muligt op – fx kost, fejeskuffe og moppe, eller en kurv til huer og handsker.

Bruge skohylder, så gulvet bliver fri for sko.

Foto: Bolius
Foto: Bolius
 

Sætte store planter på rulleplader, så de nemt kan flyttes, når gulvet rengøres.

Foto: Bolius
Foto: Bolius
 

Skjule ledninger. Saml ledninger fra fx køkkenapparater med bånd, og søm ledninger ved gulvet fast med kabelsøm over fodpanelerne, så gulvet er ledningsfrit.

Foto: Bolius
Foto: Bolius
 

Vælge glatte gulve frem for gulvtæpper, så du kan bruge en fladmoppe af mikrofiber som et meget hurtigere alternativ til støvsugeren.

Foto: Bolius
Foto: Bolius
 

Tætne revner og sprækker, så de ikke samler skidt - silikone til revner i baderummet, akrylfuge til mindre sprækker ved karme og langs væg- og fodpaneler, gulvfuge til mindre revner i gulv eller mellem gulv og fodpanel.

Annonce:

Droppe dørtrin, så hele boligen kan moppes uden forhindringer.

Opdrag familien til bedre hygiejne

Rengøringsplan for hele familien

Her er fru Grøns rengøringsarbejdsplan med udgangspunkt i en typisk familie med mor, far og 2 børn. Brug den som inspiration og tilpas den din familie. Planen tager udgangspunkt i en lørdag kl. 9, hvor alle starter.

Alle
Lufter dyner og reder egen seng.

Rydder op på eget værelse.

Adam (10 år)
Tømmer opvaskemaskine.

Gør badeværelset rent.

Lægger alle måtter udendørs og ryster dem.

Hjælper resten af familien indtil frokost.

Andrea (8 år)
Fjerner spindelvæv i stuerne.

Tømmer alle skraldespande og papirkurve i huset.

Fjerner ting fra gulvene og sætter stole op til gulvvask.

Hjælper resten af familien indtil frokost.

Mor
Rydder op i fællesrum.

Aftørrer overflader med mikrofiberklud.

Mopper gulve.

Projektleder og hjælper børnene.

Far
Støvsuger.

Mopper gulve.

Godkender rengøringen til sidst.

Laver frokost til alle.

Hvor sjældent, du kan nøjes med at gøre rent afhænger bl.a. af, hvor meget og hvordan du bruger dit hjem, hvor rengøringsvenligt det er indrettet - og ikke mindst hvilke hygiejnevaner I har.

Bliv enige om, at rengøring er et fælles projekt og lav nogle grundregler. Det kan fx være:

Slæb ikke skidt og snavs ind i boligen. Tør fødderne af på måtten, skift til indendørs sko, sæt skoene på plads på skohylde eller avis, hvis de er våde. Køb evt. flere ’trædemåtter’ til at ligge ved indgangen - de er nemme at ryste.

 • Tør op, hvis du spilder.
 • Spis ikke ved computeren – den bliver ulækker og er svær at rengøre.
 • Vask hænder efter spisning og toiletbesøg, så du ikke slæber mad og bakterier rundt i boligen.
 • Ryd op efter dig selv – læg dine egne ting på plads efter brug.
 • Fjern dine egne krummer og fedtfingre.

Derudover kan I lave en arbejdsplan for alle i familien, og lad opgaverne rotere, så I ikke gør rent i tide og utide. Bliv enige om:

 • Hvad er det vigtigste at få gjort rent?
 • Hvor ofte skal det gøres?
 • Hvem skal gøre det?

Læs også: Gør køkkenet hovedrent - sådan

Det mener fru Grøn

 • Det er vigtigt, at tale om rengøringen i familien, da mor og far ofte har forskellig syn på, hvad og hvornår der skal rengøres. Måske synes kvinden, der trænger, mens manden synes det modsatte.
 • Det er vigtigt, at den ene i husstanden ikke går rundt med en dårlig samvittighed over, at rengøringsstandarden er for lav. Som mennesker har vi forskellige syn på rengøring, og det er vigtigt, at der findes konsensus i familien og at acceptere forskelligheden.
 • Det er så vigtigt for vores sundhed, at vi ikke bliver hysteriske med hygiejnen og desinficerer og anvender kemikalier, der er destruktive for vores miljø og sundhed.

Anne Grete Rasmussen / fru Grøn

Læs også: Gør badeværelset hovedrent - sådan

Annonce:

Vedligehold, mens du rengør
Hvis du vælger plejende rengøringsmidler, vil materialerne i din bolig holde længere, blive mere glansfulde og det bliver nemmere at gøre ordenligt rent.

Sådan vedligeholder du, mens du rengør
Brug naturlige sæber til rengøring og overfladebehandling af fx klinker, linoleum og rå trægulve. Sammen med sæben vil kalken i vandet danne en film, som forsegler porerne i gulvet og gør overfladen mere glat, så smuds bliver nemmere at fjerne.

Brug fast brun sæbe (krystalsæbe) på ubehandlede klinker, terrazzo og cementgulve. Fast brun sæbe er meget basisk (pH 11-12).

Brug sæbespåner (pH 8) og flydende brun sæbe (pH 9) på alle overflader, der kan tåle vand. Fx linoleum, olie- og ludbehandlede overflader. Husk, at linoleum, der er fremstillet af linolie, ikke tåler meget basiske rengøringsmidler.

Læs også: Gør huset hovedrent - sådan

Det mener fru Grøn

Ønsker du ikke at bruge de naturlige sæber, findes der i butikkerne vaskeplejemidler som alternativ. De er ofte dyrere, kan være produceret på syntetiske sæber, med eller uden voks og ofte tilsat parfume. Jeg siger nej tak til de syntetiske vaskeplejemidler.

Annonce:

Polér gulvet, så det bliver rengøringsvenligt
I gamle dage bonede man gulvene med naturlige voksarter opløst i opløsningsmidler. Vokslaget vedligeholder gulvet, og samtidig bliver det nemmere at rengøre. I dag bruges polish, der har samme fordel. Polish fylder de små mikroskopiske porrer i materialet, så der dannes en slidstærk og glansfuld overflade, der er meget nemmere at rengøre.

Du kan polishbehandle gulve med overflader, der bliver ru ved slitage, som fx. linoleum og kork. Vask først gulvet grundigt, smør så polishen på med en klud, som kasseres. Når polishen tørrer, er overfladen glat og lidt mere blank.

Hvis du polishbehandler dit gulv ca. 1 gang om året, bliver det flot og rengøringsvenligt. Husk at lufte ud, når polishen smøres ud, og mens det tørrer. Der findes forskellige polishmidler på markedet. Læs på vejledningen, hvordan du skal bruge det enkelte produkt.

Annonce:

Polér møblerne, så de bliver rengøringsvenlige
Du kan også bruge møbelpolish, som er en olie, der gnides ind i overfladen på møblet, opløser snavset og gør overfladen mættet og blank. Ældre teaktræsmøbler bliver fx rigtig flotte, hvis de rengøres og poleres med teaktræsolie, og overfladen bliver mættet med olien, så den ikke er så modtagelige for smuds.

Finere træsorter som mahogni og palisander er ofte politurbehandlet (politur er fremstillet af shellak, sprit og lak), som giver en dyb glans. Når disse møbler er blevet matte, kan du nemt polere træet selv. Der findes forskellige møbelpolish på markedet, så det er vigtigt at læse vejledningen på flasken. 

Se tema: Rengøring af boligen

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting
Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting
 

Fakta om fru Grøn

 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
 • Født i 1951
 • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
 • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: