Her bor der allerflest singler

I 44 procent af de danske husstande bor der kun én voksen, og langt flere bor alene end for 30 år siden. Se, hvor mange der bor som single i din kommune

1,18 millioner danskere bor alene i deres hjem uden en anden voksen. I de sidste 30 år er der kun to steder, hvor der er blevet færre single boende - Christiansø og Københavns Kommune. Foto: Colorbox
1,18 millioner danskere bor alene i deres hjem uden en anden voksen. I de sidste 30 år er der kun to steder, hvor der er blevet færre single boende - Christiansø og Københavns Kommune. Foto: Colorbox

Flere og flere danskere bor alene som eneste voksen i en husstand. Ifølge Danmarks Statistiks nyeste opgørelse pr. 1. januar 2017 består 44 procent af alle husstande af én voksen (der kan dog godt bo hjemmeboende børn under 18 år). I 1987 boede 846.000 danskere alene, og 30 år senere i 2017 har antallet rundet 1,18 millioner. En stigning på 39,7 procent.

Kun i to kommuner bor færre alene i 2017 end i 1987. Det er i Københavns Kommune og på Christiansø. I København er antallet faldet med 7,6 procent. I Frederiksberg Kommune er stigningen på de 30 år blot 0,4 procent.

I Egedal, Gribskov, Lejre og Frederikssund Kommuner er der kommet forholdsvist flest singler på de 30 år. De fire kommuner har alle en stigning på over 100 procent på voksne, der bor alene.

Læs også: Hver anden single vil bo alene resten af livet

Flest singler bor i København og på små øer

Der er ikke den store forskel på, om man bor alene eller ej, i forhold til hvilken landsdel man kommer fra. Her kan de se, hvor mange der bor som ene voksen i en husstand i forhold til husstande i alt:

  • Region Hovedstaden: 46 %
  • Region Syddanmark: 44 %
  • Region Nordjylland: 44 %
  • Region Sjælland: 43 %
  • Region Midtjylland: 42 %

Læs også: Boliger for singler – hvilke økonomiske muligheder har du?


Kilde: Danmarks Statistik, tabel FAM55N

Læs også: Se antal singler i alle kommunerne her

Her bor færrest singler
Færrest bor alene i Egedal Kommune, hvor 31 procent ikke bor sammen med en anden voksen. I Lejre er andelen 32 procent, mens 34 procent bor alene i Lejre, Allerød og Vallensbæk Kommuner.

- Udviklingen dækker over flere forhold. For det første har København fået markant færre singlehusstande siden 1987, hvilket både kan skyldes en ændret befolkningssammensætning og dyrere boliger, der virker som et økonomisk incitament for et par til at flytte sammen. Samme tendens finder vi i flere af Københavns omegnskommuner, hvor antallet af singlehusstande gennem de seneste 10 år er skrumpet.

- I landkommunerne, hvor jorden er billigere, finder vi den modsatte tendens med et stigende antal singlehusstande. Udover billigere boliger, der gør det muligt at bo alene, ligger en del af forklaringen i, at aldringen af befolkningen typisk slår stærkest igennem i landdistrikterne. Og en aldrende befolkning giver per automatik flere single-boende i en overgangsperiode, siger økonomisk redaktør i Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Læs også: Single: Næsten dobbelt så dyrt at bo alene

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

62 kommentarer
Vis kommentarer