Annonce:
Annonce:

Hvad er grønnest - et kunstigt eller almindeligt juletræ?

Juletræssorten, og hvor mange år du har et juletræ, er med til at afgøre, hvor meget CO2 et almindeligt og et kunstigt juletræ udleder. Se, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger juletræ

Det mest miljøvenlige, hvis du vælger et almindeligt juletræ, er at fælde det selv. Samtidig bør det være økologisk eller FSC-mærket. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Det mest miljøvenlige, hvis du vælger et almindeligt juletræ, er at fælde det selv. Samtidig bør det være økologisk eller FSC-mærket. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Annonce:
Følg Gode råd

Du har måske tænkt tanken: Er et kunstigt juletræ i plastik bedre for miljøet, end at du henter et nyt juletræ indenfor hvert år?

Fordelen ved et kunstigt juletræ er, at det kan bruges mange gange, og vi får ofte at vide, at vi skal væk fra engangsbrug og over mod genbrug.

Hvor meget CO2 udleder et kunstigt juletræ?
Men der er en række ting, du skal overveje, inden du går ud og investerer i et kunstigt juletræ. Først og fremmest er der klimahensynet, hvor du skal være villig til at have det samme juletræ i mange år.

Køber du et to meter højt kunstigt juletræ i plastik, skal du ifølge British Carbon Trust beholde det i 10-20 år for, at det CO2-mæssigt giver mening.

Annonce:

Fordi et kunstigt juletræ som regel er lavet af metal og plastikmaterialet PVC eller PE, der lige som andre plastikmaterialer er baseret på råolie i produktionen, har det nemlig et højt klimaaftryk. Ifølge beregninger fra British Carbon Trust vil det kunstige juletræ samlet set udlede 40 kilo CO2.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative
 

Hvad er et kunstigt juletræ?

Et kunstigt juletræ er et juletræ, der typisk er lavet af metal og plastik - typisk PVC.

Det er også muligt at finde såkaldte designertræer i træ eller juletræer lavet på genbrugstræ, men det kræver lidt mere research.

Hvor meget CO2 udleder et juletræ?
Til sammenligning vil et almindeligt, ægte juletræ ca. udlede 16 kilo CO2.

Hvis det bliver sorteret korrekt på genbrugsstationen og lagt til afbrænding - eller du selv bruger træet efterfølgende som fx kvashegn i haven - er det almindelige juletræ nede på at udlede ca. 3,5 kilo CO2.

Læs også: Kan du holde juletræet frisk med kodimagnyl?

De levende lys skal du i forvejen passe godt på, og de hører ikke hjemme på et PVC-juletræ! Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
De levende lys skal du i forvejen passe godt på, og de hører ikke hjemme på et PVC-juletræ! Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
 

Kunstigt juletræ: Pas på kemikalier
Ud over klimahensyn bør du også overveje sundhedsrisikoen ved at invitere et kunstigt juletræ indenfor i stuen.

Netop fordi langt de fleste juletræer i plastik er lavet af bl.a. PVC, som kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, skal du være på vagt. I plastikmaterialet kommer der nemlig en del kemikalier i - fx klor og blødgørende midler - og især i blød PVC kan der være ftalater i, som kan virke hormonforstyrrende.

Annonce:

I Danmark og EU er der regler for brugen af ftalater, men kommer dit juletræ fra udlandet - fx Kina - bør du være ekstra opmærksom. Især, hvis der over årene drysser ’grannåle’ fra dit kunstige juletræ, eller der kommer vand på juletræet. Så kan ftalaterne blive udskilt, og du kan få det på dine hænder.

Kan du sætte levende lys i kunstigt juletræ?

Når et kunstigt juletræ er lavet af plastik, er det utroligt brandfarligt.

Derfor anbefales det ikke at bruge levende lys sammen med dit kunstige juletræ, da det nemt kan brænde - og ud over selve brandrisikoen bliver der dannet giftige røggasser, hvis træet afbrændes.

Vælg derfor altid kunstige LED-lys til det kunstige juletræ.

Læs også: Hvad gør du med juletræet efter jul?

Klimavenligt juletræ: Fæld det selv
Der er derfor mange ting, der peger i retning af at vælge et almindeligt, ægte juletræ til jul. Men her er det ikke ligegyldigt, hvilket træ du vælger, hvis du vil tage klimahensyn.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det bedst at vælge et juletræ af typen rødgran, da det er en mere nordisk tilvant gran end fx Nordmannsgran, der i sin opvækst kræver mere gødning og sprøjtegift. Endnu bedre er det også at vælge et økologisk eller FSC-mærket juletræ.

Arkivfoto: Casper Dalhoff
Arkivfoto: Casper Dalhoff
 

Har du mulighed for selv at tage ud og fælde træet lokalt, er det allerbedst. I modsætning til allerede fældede træer, som måske ikke alle bliver solgt, sikrer du med selvfældningsmetoden, at der ikke går nogle juletræer til spilde.

Annonce:

Endelig er en rigtig god mulighed også at vælge et juletræ i potte, som du efterfølgende kan plante ud i haven og måske selv fælde om nogle år - og dermed genbruge flere gange.

Kilde: Videncentret Bolius

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

 

Hvis du har kommentarer til artiklen, kan du skrive til red@bolius.dk.

Hvad betaler du for en tørretumbling lige nu? Tjek Ekstra Bladets nye energiside her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: