Annonce:
Annonce:

Hvad gør du med juletræet efter jul?

Du behøver ikke kassere juletræet, når juletræspynten er pillet ned efter jul. Få gode ideer til, hvordan du kan genbruge dit juletræ

I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost, men du kan naturligvis også selv aflevere juletræet på genbrugspladsen. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost, men du kan naturligvis også selv aflevere juletræet på genbrugspladsen. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Annonce:
Følg Gode råd

Juletræet kan gøre meget godt, også når juletræspynten er pillet ned efter jul. Udnyt både grene og stammen udenfor såvel som indenfor. Her er nogle idéer til, hvordan du kan genbruge juletræet.

Video: Beskyt rododendron og roser med grene fra juletræet


I videoen viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen hvordan du kan genbruge juletræet.

Beskyt dine roser med grene fra juletræet
Fra januar til april kan temperaturen nå helt op på +20 grader på sydsiden, når solen skinner.

Og står solen lige ned på dine rosenplanter, stiger planternes fordampning. Er jorden samtidig bundfrossen i rodzonen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud og dør.

For at beskytte roserne mod vintersolen, kan du klippe grenene af dit juletræ og stikke dem ned i jorden foran rosenplanterne, som skygge.

Annonce:

Husk også, at podningsstedet på rosenplanterne helst skal være dækket af 5-10 cm jord eller kompost. Hvis podningsstedet udtørrer, dør hele planten.

NB! Grangrene er til gengæld ikke særlig effektive som beskyttelse mod frost, fx i forbindelse med sarte stauder. Her er det bedre at dække stauderne med et tykt lag blade med et tyndt jordlag over for at forhindre bladene i at flyve væk.

Læs også: Sådan vælger, planter og passer du roser

Brænde, klatregrene og flis

  • Brug stammen til brænde. Grantræ er udmærket brænde, trods myter om det modsatte. Sav stammen i passende stykker og lad træet tørre mindst en sæson og helst hen over de tidlige forårsmåneder, da brændet tørrer mest her.

  • Lav klatregrene til ærterne. Gem grangrenene til sommer og brug dem som klatregrene for dine ærter i køkkenhaven. Her kan du også bruge grene fra vinterbeskæringen af dine løvfældende buske.

  • Annonce:

    Kværn juletræet til flis til haven. Med en flishakker kan du lave flis af dit juletræ. Juletræsflis er godt som topdressing i surbundsbede med fx rododendron. Granflis er længe om at blive nedbrudt og har dermed en længere virkning end en topdressing med løvblade.

Læs også: 10 gode råd om udendørs julelys og lyskæder

Få juletræet afhentet efter jul
I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation eller dit storskrald, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost. Tjek din kommunes hjemmeside for info. Du kan naturligvis også selv aflevere juletræet på genbrugspladsen.

Plant træet ud i haven
Du kan bruge et grantræ fra din have til juletræ igen og igen, hvis du tager de rigtige forholdsregler i forhold til at rodstikke træet, grave op og plante ud igen efter jul.

Annonce:

Legetøj eller foder til dyr
Det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvordan du kan genbruge juletræet efter jul, og der er også mange, der vil hjælpe din fantasi på vej. Hold derfor øje med institutioner, landmænd, dyreparker og lignende, der kan bruge dit juletræ som legetøj eller foder til dyr.

Læs også: Grantræet fra haven kan genbruges som juletræ år efter år

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Kirkerne rundt omkring i København var lukkede juleaften på grund af corona.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: