Hvad gør jeg ved visne tulipaner og påskeliljer?

Visne tulipaner og påskeliljer i blomsterbedet ser kedelige ud, men kan du bare klippe dem ned? Læs tidligere slotsgartner John Henriksens råd her

Foto: Tommy Verting
Foto: Tommy Verting

Skal jeg nippe hovederne af de visne tulipaner?
Ja, og det er en god idé. Når tulipaner visner, og kronbladene falder til jorden, skal du nippe hele hovedet af stænglen ca. 1-2 cm under hovedet.

Så suger tulipanen nemlig ikke unødig energi fra blomsterløget, og der spares dermed på energien, hvilket gør blomsterløget kraftigere og tulipanen større næste år.

Læs også: 5 ting, du kan ordne i påsken

Kan jeg fjerne tulipanstilke?
Når tulipanen er afblomstret, står stilken tilbage. Men du må ikke klippe stilken ned - lad den blive i bedet, så længe du kan holde ud at se på den - også selvom stilken bliver gul og vissen. Energien fra stænglen suges nemlig ned og gemmes i løget.

Omkring Sankt Hans kan du hive den visne stilk af uden problemer og uden at hive løget med op. Men gør det forsigtigt, tulipaner kan være lidt ømtålelige.

Læs også: Må du flage til tops på langfredag?

Kan jeg fjerne hovederne på visne påskeliljer?
Ja, du kan sagtens hive hovederne af, hvis du ikke kan holde ud at se på de visne blomsterstande. Men det er ikke lige så nødvendigt at gøre på påskeliljerne, som det er på tulipanerne.

Påskeliljeblade og stængler kan du blot lade stå sammen med de andre planter i blomsterbedet - klip dem først af, når de bliver gule. Påskeliljer breder sig godt i danske haver og holder godt, og derfor kan der stå mange på samme sted.

Læs også: Vind store præmier i Bolius Påskejagt

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.