Annonce:
Annonce:

Hvad koster udendørs julelys i strøm?

En udendørs julelyskæde er billig i drift, hvis du vælger et LED julelys. Forbruget i strøm er væsentlig mindre end lyskæder med glødepærer. Se, hvad du kan spare

Spar penge og skift lyskæden med glødepærer ud med en lyskæde med LED. Foto: Bolius
Spar penge og skift lyskæden med glødepærer ud med en lyskæde med LED. Foto: Bolius
Annonce:
Følg Gode råd

Hvis du bruger lyskæder med LED-lys til at skabe julestemning ved dit hus, behøver du ikke ligge søvnløs af frygt for elregningen. For det koster kun omkring 11 kr. at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i seks uger.

Det viser en undersøgelse, som Energistyrelsen har lavet.

Bruger du derimod den gamle julelyskæde med glødepærer, er dit forbrug af strøm formentlig også et stykke over normalen i juleperioden, bliver dit forbrug af strøm noget højere. Hvis du har en julelyskæde med 100 lys tændt i 24 timer om dagen i seks uger, kan du spare næsten 170 kr. på elregningen.

Sådan ser forbruget ud.
Sådan ser forbruget ud.
 

Annonce:

Ud fra Energistyrelsens regnestykke kan du nemt regne ud, hvor mange penge dine julebelysning koster. Har du fx 3 lyskæder med 100 LED-lys, der bruger 5 watt, som du har tændt i 6 timer om dagen, kan du gange dine 3 lyskæder med 3 kr. og finde ud af, at du bruger 9 kr. i alt på din julebelysning.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, kan du bruge Bolius' beregner.

Læs også: 10 gode råd om udendørs julelys og lyskæder

Foto: Jesper Carl Corfitzen
Foto: Jesper Carl Corfitzen
 

LED-lyskæde kan holde længere
En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer. En LED-lyskæde kan lyse i 30.000-70.000 timer.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Julelyskæder i stort juletræ
Der er rigtig mange måder at dekorere med udendørs julelys. Bolius' haveekspert Jesper Carl Corfitzen har valgt at pynte sit 3,5 meter høje grantræ med to julelyskæder med hver 300 julelys i.

Annonce:

Kæderne er LED-lys og har en effekt på 3,6 watt. Hvis juletræet er dekoreret med lysene i 6 timer hver dag i 6 uger, vil det koste ham i alt 4 kr. i forbrug af strøm. Holder han det tændt i samtlige døgnets timer i 6 uger, koster det 4 gange så meget. Altså 16 kr.

De to julelyskæder på grantræet er således en meget billig måde at skabe julehygge i haven.

Gå amok i julelys
Der er dog rigtig mange boligejere, der ikke kan nøjes med at pynte havens store grantræ med lys. I Greve har genboerne Henrik Neble Svendsen og Morten Bristorn gjort en dyd ud af sammen at amokpynte deres huse til jul.

De vurderer, at de har mellem 17.000 og 20.000 LED-pærer i mange forskellige afskygninger af lyskæder formet som stjerner, julemænd, rensdyr og juletræer. De har regnet ud, at de hver bruger godt 40 kr. hver dag på at gå amok i julelys hvert år.

Det betyder, at de bruger mellem 1.600 og 1.700 kr. på at holde deres julebelysning tændt i 6 uger.

Læs også: 9 gode råd til at undgå brand i julen

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: