Hvilken hæk skal du vælge?

Hvilken hæk passer til din have? Få gode råd om de forskellige hæktyper, før du planter ny hæk, og se de mest solgte hække i Danmark

Spirea er en løvfældende hæk, som du enten kan klippe eller lade stå uklippet. Foto: Bolius
Spirea er en løvfældende hæk, som du enten kan klippe eller lade stå uklippet. Foto: Bolius

Hvis hækken er et fælles projekt med naboen
Hvis hækken støder op til en nabohave, skal du og naboen sammen planlægge den nye hæk. Det er bedst ikke på forhånd at lægge sig fast på en bestemt løsning, men at gå i åben dialog med naboen og sammen finde ud af art og sort.

Mange naboer bliver enige om at få hurtigt voksende planter, når de står med en bar grund, hvor der gerne må ske en afgrænsning mellem parcellerne inden alt for længe. Valget falder oftest på liguster og bøg, men der findes mange andre muligheder for at få en spændende hæk som afgrænsning af haven.

Læs også: Hæk og hegn i skel - her er de vigtigste regler

Stedsegrønne hække og løvfældende planter
Om du kan lide stedsegrønne hække, er ofte en smagssag: Nogle ser en kirkegård for sig, mens andre tænker på smukke klassiske engelske haver.

Stedsegrønne hække som taks og kristtorn giver læ hele året og lukker effektivt af for en grim udsigt. Stedsegrønne hække har lang etableringstid, medmindre du vælger liguster eller bøg, som vokser noget hurtigere til.

Sådan planter du en ny hæk
 

Hvilken hæk skal jeg vælge?

Herunder kan du se en liste over forskellige typer hække. Hækkene er opdelt i kategorierne:

  • Stedsegrønne hække
  • Løvfældende hække

Stedsegrønne hække
Taks:
 En dejlig plante, som er mørkegrøn året rundt. Dog er den i en kort periode i maj gulgrøn, fordi den sætter nye skud. Taks er en solid og god hæk at omgås og danner en perfekt baggrund for næsten alle andre planter. Den må dog ikke plantes op til marker, hvor der græsser heste. De kan nemlig dø af en mundfuld taks. De røde bær på taksen er giftige, og dermed farlige for andre levende væsner.

Kristtorn: Den er smuk, men helt igennem en hæk, man holder afstand til pga. tornene. Den er skrækkelig at klippe, og det kræver sin mand at skille sig af med affaldet. Den kan derfor ikke anbefales som hæk.

Buksbom/Thuja: Buksbom og thuja egner sig begge til mindre stedsegrønne hække, men de opfattes ofte som kirkegårdsplanter, fordi de er meget anvendt på kirkegårde.

Mahonia: Den er meget smuk og blomstrer sidst i april. Vil du have en lille hæk, skal du vælge mahonia. Den bliver kun 50-75 cm høj, og det samme i bredden.

Laurbærkirsebær: Den danner tæt-grenede buske med lange læderagtige blade. Oversiden af bladene er skinnende mørkegrønne. Hækken blomstrer i maj, og blomsterklaserne lyser meget op. Laurbærkirsebær er hårdfør, men streng frost kan dræbe skuddene. Trives i halvskygge.

Liguster: Liguster er en hurtigvoksende plante, der er meget beskeden i sine livskrav og trives i næsten enhver havejord og tåler selv tørke. I juni og juli kommer der hvide blomsterklaser, der minder om en mellemting mellem hyld og syren, og som især om aftenen udbreder en sød duft. Hvis blomsterne får lov at sidde, kommer der om efteråret glinsende sortblå bær på ligusterhækken.

Læs også: Test: Her er de bedste hækkeklippere

Løvfældende hække
Tjørn (hvidtjørn):
Vær opmærksom på ikke at plante tjørn, hvor der tidligere har stået tjørn. Men ellers er der ingen forbehold, for tjørn kan stort set trives overalt. Desuden er tjørnen uigennemtrængelig for mennesker og dyr.

Avnbøg: Den beholder en del løv gennem vinteren. Den er især velegnet, hvis man har en intention om at have en meget høj hæk med åbne områder, enten som gennemgang eller åbne kikhuller. Avnbøgen har smukke brune stammer og grene, som er grund nok til at vælge den som hæk.

Lærk: En meget åben hæk, som kan holdes meget smal. Den er velegnet, hvis du ikke ønsker, at hækken skal skygge for omgivelserne. En lærkehæk anvendes ofte som afgrænsning inde i haven.

Vilde roser: De ses ofte i sommerhusområder, fordi de er meget taknemmelige. De er både sunde og smukke og kræver et minimum af pasning. Vilde roser blomstrer overdådigt og runder sommeren af med farvestrålende hyben. De skaber god læ, men kræver også plads.

Spirea: Den egner sig både som uklippet og klippet hæk. Lader du den være uklippet, får du i forsommeren en hæk, der er dækket af gullighvide blomster, og den får senere flotte, gyldne efterårsfarver. Spirea er hårdfør og tåler blæst.

­­Brug barrodsplanter og få en flot ligusterhæk

Læs hele artiklen her

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.