Hvor meget kan du spare med en sparebruser?

En sparebruser får det til at føles, som om der kommer mere vand ud, end der gør, og det kan spare dig for masser af penge. Læs, hvor mange penge og hvor meget vand du kan spare med en sparebruser

En sparebruser kan hurtigt tjene sig selv ind. Du kan nemt spare 1.000 kr. om året med en sparebruser. Arkivfoto: Bolius
En sparebruser kan hurtigt tjene sig selv ind. Du kan nemt spare 1.000 kr. om året med en sparebruser. Arkivfoto: Bolius

Det er en god idé at investere i en sparebruser. For de penge du bruger, er hurtigt tjent ind igen.

En sparebruser halverer vandforbruget fra brusebadene. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter vand i minuttet. 

Tager du hver dag 10 minutters brusebad under en almindelig bruser, bruger du op til 200 liter vand om dagen eller 73.000 liter på et år. Med en sparebruser, der halverer vandforbruget, reducerer du vandforbruget til 100 liter om dagen. Det svarer til, at du sparer ca. 2.000 kr. på et år, alt afhængig af hvor dyrt vandet er. 

Samtidig er det mindre vandforbrug til gavn for miljøet.

Vær din egen bank!  Så kan du selv kan sætte renten på et niveau, som dine børn kan betale, og du kan selv få en rente, der er højere end den, du får i banken. Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen Tips og guides Få bedre rente på din opsparing: Sådan snyder du bankerne

Beregn, hvor meget vand du kan spare med en sparebruser
Bolius – Boligejernes Videncenter har lavet en beregner, som kan regne ud hvor meget man kan spare, hvis man skifter en almindelig bruser ud med en sparebruser.

Beregneren forudsætter på baggrund af oplysninger fra DANVA, at man cirka bruger 20 liter vand i minuttet med en almindelig bruser og det halve med en sparebruser.

Screenshot af beregneren.
Screenshot af beregneren.

Prøv beregneren her og find ud af hvor meget du kan spare

Hvad gør en sparebruser?
En sparebruser spreder vandstrålerne og blander luft i vandet lige som en perlator til vandhanen – det nedsætter vandgennemstrømningen og får det til at føles som om, der kommer mere vand ud, end der gør.

Læs også: Kæmpe besparelser hvis alle bruger en sparebruser

Skal en sparebruser vedligeholdes?
Hvis en sparebruser skal fungere bedst muligt, skal brusehovedet jævnligt afkalkes. Adskil brusehovedet og læg evt. dele i eddike, afkalkningsmiddel eller 32 % eddikesyre. Brug gummihandsker og skyl delene grundigt, inden du samler og monterer dem igen.

Er der ulemper ved sparebrusere?
Når der kommer mindre vand ud gennem bruseren, løber der også mindre vand gennem afløbet, og det giver større risiko for, at hår og sæberester sætter sig fast i afløbet.  Du kan ofte forebygge problemer med tilstoppede afløb ved jævnligt at skylle afløbene igennem med kogende vand.

Læs også: 7 gode råd til at spare penge på brusebadet

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

30 kommentarer
Vis kommentarer