Annonce:
Annonce:

Hvordan skal du rengøre glas, dåser og kartoner, inden du smider dem ud?

Der er forskel fra kommune til kommune på om og hvordan du skal rengøre for eksempel glas, metal og yoghurtkartonen, inden de skal i affaldsbeholderen

Det er forskelligt fra kommune til hvordan du skal rengøre glas, dåser og kartoner inden du smider dem ud. Foto: Per Morten Abrahamsen, Videncentret Bolius
Det er forskelligt fra kommune til hvordan du skal rengøre glas, dåser og kartoner inden du smider dem ud. Foto: Per Morten Abrahamsen, Videncentret Bolius
Annonce:
Følg Gode råd

Du har tømt glasset med tomatsovs eller metaldåsen med bønner, men må du bare smide emballagen direkte i skraldespanden eller affaldsbeholderne bagefter?

Det korte svar er, at det afhænger af, hvor i landet du bor. I hvert fald indtil videre.

Læs også: Sådan indretter du din affaldssortering i hjemmet

Forskellige regler for om glas, dåser og emballage skal skylles og skrabes

Overordnet set er affaldshåndtering i Danmark reguleret af den såkaldte Affaldsbekendtgørelse, som alle kommuner skal overholde. Men inden for den ramme har kommunerne og affaldsselskaberne indtil videre haft mulighed for at lave deres egen sorteringsvejledning til borgerne.

Annonce:

Det betyder blandt andet, at det i nogle kommuner er nok at tømme og skrabe emballagen. Det vil sige, at der godt må sidde lidt tomatsovs eller Nutella tilbage i glasemballagen eller en smule kødsaft fra plastbakken med hakket oksekød, når du sorterer emballagen til genanvendelse.

I andre kommuner skal borgerne aflevere emballage som glas og konservesdåser, der er synligt rengjort og skyllet med vand.

Derfor skal du altid tjekke din egen kommunes hjemmeside, hvor du som regel nemt kan finde en sorteringsguide for lige præcis dit område.

Arkivfoto: Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen
 

Affald skal sorteres i 10 fraktioner
1. juli 2021 trådte en ny affaldsordning i kraft, så alle danskere fremadrettet skal sortere deres affald næsten ens – uanset hvor i landet, de bor. I alle kommuner skal affaldet sorteres i 10 såkaldte fraktioner, så det kan blive genanvendt i så høj grad som muligt.

Kommunerne har dog fået dispensation, så deadline nu hedder udgangen af 2022 for ni fraktioner og 1. juli 2023 for tekstiler. Årsagen er, at mange kommuner simpelt hen ikke har kunnet nå at blive klar med nye ordninger, blandt andet på grund af lang leveringstid på affaldsspande og skraldebiler.

Annonce:

Læs også: Nu gælder nye regler for affaldssortering: 9 typer affald skal sorteres

Arkivfoto: Jan Grarup
Arkivfoto: Jan Grarup
 

Yoghurtkartoner skal nogle steder rystes med vand
En af de nye typer af affald, der fremover skal sorteres til genanvendelse, er mad- og drikkevarekartoner. Det er fx kartoner fra juice, mælk og yoghurt.

Mange kommuner siger, at de tømte yoghurtkartoner skal rystes med en smule vand, så man får alle rester tømt ud, inden emballagen smides ud. Ellers gælder reglerne fortsat, at emballagen skal skrabes og tømmes.

Kilde: Videncentret Bolius

To ud af tre snyder sig selv: Hent din renterabat

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: