Hvordan undgår du dug på indersiden af vinduerne?

Mange har problemer med dug på vinduerne. Læs, hvordan kondens og dug på vinduer opstår, og find ud af, hvordan du undgår duggede ruder

At lufte ud med gennemtræk flere gange om dagen er det bedste middel mod dug eller kondens i vinduerne. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
At lufte ud med gennemtræk flere gange om dagen er det bedste middel mod dug eller kondens i vinduerne. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Følg Gode råd om

Hvorfor er der dug på indersiden af mine vinduer?
Når der dannes kondens på indersiden af dine vinduer, kan det skyldes flere ting. Dine vinduer ikke er isoleret godt nok, eller du lufter ikke tilstrækkeligt ud.

Hvor kommer fugten fra?
Fugt i boligen stammer primært fra beboerne, fra vores ånde og sved, når vi laver mad, tager et bad, og vores planter, dyr m.v. Hvis du ikke kommer af med denne fugt, stiger den relative luftfugtighed i boligen, og det viser sig bl.a. gennem dug på indersiden af vinduerne.

Læs også: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Hvorfor kommer der kondens på vinduerne?
På et tidspunkt kan den relative luftfugtighed i boligen blive så høj, at selv godt isolerede bygningsdele ikke kan holde temperaturen høj nok, i forhold til at undgå dugpunktet.

Dugpunktet er den temperatur, hvor den relative luftfugtighed har nået 100 %. Det er ved denne temperatur, at vandindholdet i luften fortættes til små vanddråber. Det er disse vanddråber, du ser som kondens på vinduerne.

Et eksempel er nyere termoruder, som ellers isolerer godt, men selv de kan ikke holde luften omkring dem varm nok til at undgå dugpunktet. Når fugttilføjelsen er stor - for eksempel hvis du har mange gæster - vil de dugge til.

Læs også: Skal der altid være gennemtræk for at lufte ud?

Den relative luftfugtighed
Den relative luftfugtighed er forholdet mellem den aktuelle mængde vanddamp i en luftmasse og den maksimale mængde vanddamp, som luftmassen kan indeholde. Den relative luftfugtighed afhænger desuden af luftmassens temperatur og tryk.

Relativ luftfugtighed udtrykkes normalt i procent med værdier fra 0-100 %.

Dug og kondens på vinduer et større problem om vinteren
Mange oplever, at kondens på vinduerne er et særligt vinter-fænomen. Det er der en grund til.

Når temperaturerne falder udenfor om efteråret og vinteren, bliver ydervægge, vinduer, tag mv. også nedkølet. Og når bygningsdelene bliver nedkølet tilstrækkeligt, sker det ofte, at de indvendige overflader når under den dugpunktstemperatur, hvor fugten i luften fortættes.

Udluftning kan fjerne dug og kondens
Alle indeklimaeksperter er enige, den bedste løsning mod dug er grundig udluftning med gennemtræk 2-3 gange om dagen af 5-10 minutters varighed.

Hold øje med den relative luftfugtighed
Investér i et hygrometer, som kan vise den relative luftfugtighed i boligen, og sørg dernæst for, at holde den relative luftfugtighed under 50-55 % i hele vinterhalvåret fra november til maj ved udluftning og opvarmning.

Placer radiatorer under kolde vinduer
Når radiatoren sidder under et vindue, vil den varme luftstrøm fra radiatoren stige op og hæve rudens overfladetemperatur. På den måde kan du modvirke kondens.

Er dine vinduer gamle, kan du også overveje at udskifte dem med nye lavenergivinduer, der isolerer bedre.

Læs også: Skal du åbne vinduet, når du laver mad?

Hold ensartet temperatur i huset
Kolde rum trækker varm og fugtig luft ind, og når den varme luft kommer ind i uopvarmede rum, stiger den relative luftfugtighed, og der kan dannes kondens.

Temperaturen i et rum bør ikke være under 17 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum i boligen.

Hvad kan du ellers gøre for at undgå duggede ruder?

  • Brug emhætten, når du laver mad.
  • Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
  • Hæng ikke tøj til tørre i boligen.
  • Tilstop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge.
  • Luft ekstra godt ud, når fyringssæsonen starter.

Undgå skimmelsvamp: Tør fuger af ved dug og kondens
For at undgå skimmel i fugerne på dine vinduer, er det en god idé at tørre fugerne af dagligt. Fjern også dug og kondens fra ruder og vindueskarm med et stykke køkkenruller eller en klud.

Læs også: Mindre energiforbedringer

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind