Klar til sommer: Små altaner med stort potentiale

Få inspiration til, hvordan du gør din altan sommerklar og bedst muligt udnytter den begrænsede plads

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Den er god nok. Kalenderen siger forår, og generte solstråler lover forsigtigt mere af samme skuffe. Så: Er din altan klar til solkys, kaffe med benene oppe og lange lune aftener, hvor du kan lade tiden forsvinde i selskab med gode venner? Nej? Så læs med her, og bliv klar til en god lang sæson udenfor.

Blød op med tekstiler

Nok er den danske sommer ikke altid garant for høj solskin og temperaturer på den rigtige side af 20 grader; men selv de dage, hvor vejrguderne svigter, kan en altan danne rum for mange hyggelige timer. Blød op med et kludetæppe, nogle lune tæpper, og bløde puder, og mærk tiden gå i stå.

Skab din personlige oase

Lad din altan være en oase af ro og frirum, der lader dine batterier op igen. Overvej, om stilen skal være enkel og underspillet ved at holde dig til få farver og enkelte elementer, eller om et væld af legende farver i bedste kolonihavestil er, hvad der skal til, for at give dig de rigtige rammer til masser af afslappende stunder på altanen.

Cafésæt med personlighed

Et cafésæt på altanen er et must, hvis pladsen er til det. Gå gerne efter genbrugsfund, som du kan gøre ultra-personlige med fine tæpper eller puder. Eller måske er en klat maling tiltrængt? Det er et hyggeligt lille projekt, som ikke tager lang tid. Start med at vaske møblerne godt med grundrens. Skrab derefter eventuelt løs maling af.

Dernæst er du klar til at gå i krig med malingen. Husk at bruge udendørsmaling, som er langt mere slidstærk end almindelig vægmaling. Nu er der kun tilbage at nyde din dejlige altan.

Pladsbesparende møbler

Klapborde og -stole er praktiske til den lille altan, da de let og hurtigt kan slås sammen og frigive plads til andre ting (f.eks. noget så praktisk som tørrestativet).

Den smalle altan

Mange altaner er smalle, hvilket kan være noget af en udfordring. Få mest muligt ud af den sparsomme plads ved at gå efter små borde og stole.

Tip!
Gamle kasser i træ er perfekte til at skabe et mere mobilt arrangement, da de både kan bruges som siddeplads og til opbevaring - og så er de nemme og hurtige at flytte rundt med.

Lille altan med plads til mange

Vil du optimere antallet af siddepladser på din altan, er et smalt bord og en bænk en god løsning.

Tip!
Forskellige stole og skamler giver en hyggelig og afslappet stemning.

En grøn oase

Giv altanen masser af liv med planter, blomster og krydderurter. Selv en lille krog med grønt gør en stor forskel.

Se også: Sådan laver du selv en smart hængeplante på fem minutter

Fine konservesdåser eller andre kreative løsninger til dine blomster og planter er oplagte til at give altanen lidt ekstra charme.

Altanen som køkkenhave

Skru op for sommerfornemmelserne ved at udnytte altanen til at dyrke lækkerier, der sætter krydderi på sommertallerkenen. Vær kreativ, og plant krydderurter i både krukker, blomsterkasser og vægophængte kasser - det behøver ikke kræve en masse plads, og det er et hyggeligt lille projekt at gå og vande, nusse om og dufte til urterne.

Houzz er en hjemmeside og app-tjeneste om arkitektur, indretning, dekoration og forbedring af hjemmet.

Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden, som søger inspiration, rådgivning, køb af produkter og professionelle hjælp.