Annonce:
Annonce:

Må andre smide affald i din skraldespand?

Det er ikke tilladt, at andre roder i eller smider skrald i din affaldsbeholder. Læs om reglerne, og hvad du kan gøre, hvis fremmede smider affald i din skraldespand

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup
Annonce:
Følg Gode råd

Hvis fremmede roder eller smider affald i din skraldespand, kan du i princippet godt ringe efter politiet, da det kan være en overtrædelse af flere love med bødestraf til følge.

Ud over, at du betaler et gebyr til din kommune for afhentning affald, står du også til ansvar for, at affaldet både er håndteret korrekt og matcher den container eller det skraldestativ/de skraldestativer, kommunen har fået stillet op hos dig. 

Derfor må andre ikke bare benytte din affaldsordning.

Læs også: De 10 værste ting, du kan smide i skraldespanden

Flere love overtrædes, når andre smider affald i din skraldespand
Dertil kommer, at din affaldscontainer står på en privat grund, hvorfor en fremmed ved at smide affald i din container både overtræder Straffelovens § 264, Mark- og vejfredslovens § 17 og muligvis også § 28 i Naturbeskyttelsesloven.

Annonce:

De tre love siger i de nævnte paragraffer:

  • Straffeloven, § 264: 'Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget skaffer sig adgang til fremmed hus eller andet ikke frit tilgængeligt sted.'

  • Mark- og vejfredsloven, § 17: 'Den, som uden ejerens tilladelse eller anden hjemmel færdes på anden mands grund eller som færdes ad en privat vej, hvor det ved færdselstavle eller andet lovligt opslag er tilkendegivet, at færdsel eller færdsel af den pågældende art er forbudt, straffes med bøde.'

  • Naturbeskyttelsesloven, § 28: 'På fremmed ejendom må der ikke uden ejerens tilladelse henkastes eller anbringes affald eller lignende.'

Hvis en fremmed smider affald i din private skraldespand, overtræder vedkommende muligvis også § 9 i Affaldsaktørbekendtgørelsen.

Læs også: Se din nabos tinglysning – gratis

Annonce:

Hvad kan du gøre?
Hvis fremmede smider noget i din affaldsspand, som du ikke har givet tilladelse til, er det i første omgang bedst at gøre opmærksom på, at det er ulovligt.

Hvis det ikke har nogen virkning, og vedkommende fortsætter med sit forehavende, kan du overveje at ringe til politiet, der i sidste ende kan udskrive en bøde.

Læs også: Sådan indretter du din affaldssortering i hjemmet

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: