Må du selv fælde et træ i haven? Få svaret her

Der kan hurtigt opstår problemer med naboen, hvis du fælder et stort træ i haven uden at have styr på saven, men er det ulovligt? Bliv klogere her

Der findes ingen regler, der forbyder ikke-professionelle i at gå i gang med at fælde store træer. (Arkivfoto: Bolius)
Der findes ingen regler, der forbyder ikke-professionelle i at gå i gang med at fælde store træer. (Arkivfoto: Bolius)

Hvis en nabo får en bekendt til at fælde et stort træ på, lad os sige 10 meter, som vælter ind over hækken og knækker et træ i nabohaven - er det så ulovligt?

Svaret er nej.

- Der findes ikke regler for, hvordan man gør, når man fælder et træ ud over arbejdsmilø- og sikkerhedsregler. Men der er regler for, at man ikke må skade hverken fælles hæk eller naboens træ, så det kan naboen gøres ansvarlig for, siger arkitekt Tine Nielsen.

Læs også: Eksperter – Fæld ikke træer selv

Skulle der opstå en nabostrid, anbefaler Tine Nielsen, at de to parter bliver enige om en løsning, da det beløb, der skal til for at dække skaderne, formentlig ikke er særlig stort. Hvis træfældningen har gjort skade på huset og ikke blot hækken, er det naboens husforsikring, der skal dække skaderne.

Det er set før, at ikke-professionelle blot skærer træet over ved roden, men normalt vil professionelle, når de fælder større træer i beboelsesområder, starte oppefra og så arbejde sig ned, bl.a. for ikke at skade de bygninger, bevoksning eller personer, der er i nærheden af træet.

Læs også: Kan du kræve, at naboen fælder sit vakkelvorne træ?

Faretruende træer
Hvis din nabo har et træ, som du mener kan risikere at vælte ned over dit hus og grund, kan du ikke umiddelbart kræve, at han fælder det.

- I den slags tilfælde vil jeg anbefale at få en anlægsgartner til at vurdere, om din nabos træ overhovedet er til fare. Det kan være, at din bekymring er helt ubegrundet, og at der slet ikke er noget problem, siger Tine Nielsen.

Hvis du mener, at naboens træ er til fare for din sikkerhed, og naboen ikke er til at tale med, er din eneste mulighed at føre en civil retssag mod naboen. Her er det afgørende, at der skal være tale om egentlig fare for personsikkerhed eller for bygningsskader.

Reglerne siger, at man som ejer af en ejendom skal sikre sine indretninger, således at man ikke pålægger gener, der overstiger den almindelige naboretlige tålegrænse.

Men det kan blive både dyrt, langtrukkent og besværligt at føre retssag, så inden du når så langt, er det en god idé at tage andre midler i brug.

10 kommentarer
Vis kommentarer