Nu hærger skvalderkålen: Sådan eliminerer du dit havemareridt

Mos i plænen, ukrudt mellem fliserne og uønskede urter i bedet. Det er blot nogle af de udfordringer, du som haveejer bør tage hånd om nu, før foråret for alvor begynder. Her kan du se, hvordan du løser de største haveproblemer

Når du skal luge ukrudt i bedene, er der få ting, der gør arbejdet lettere. Se her hvad. (Video: Signe Louise Pedersen)

Et godt greb om roden og riv så til.

Nej, vi er ikke på vej ind i soveværelset, men ud i haven. Her kribler det ligeledes i lemmerne for folk med grønne fingre, nu da foråret for alvor titter frem.

Og selv om vejret i april kan være lunefuldt, er det er nu, haveejere over hele landet skal tage fat om riven og lægge knofedt i arbejdet, hvis haven skal nå at blive fin til foråret.

Selv uden de mest avancerede remedier kan man sikre sig, at plænen, terrassen og bedet bliver klar til de forhåbentligt lange, lyse aftener.

I klippet øverst i artiklen får du hjælp til at fjerne uønskede urter i bedet samt tips til at få glæde af dem i køkkenet bagefter 

Det er nu mosset skal væk
Hvis man eksempelvis vil sikre sig, at græsplænen ikke domineres af mos resten af havesæsonen, kan man med fordel begynde at fjerne det, mens det stadig er nyt og let af få op af jorden.

- Det er i april, før foråret rigtigt tager fat, man har de bedste chancer for at fjerne mosset og lægge sin frø ned, så lys og fugt har mulighed for at komme godt ned i plænen, fortæller landskabsarkitekt og direktør i Danielsen Urban Landscape, Louise Axholm.

Se her hvordan du fjerner mosset fra din plæne. (Video: Signe Louise Pedersen)

Hun forklarer, at det kan se voldsomt ud, når man endevender dele af sin græsplæne med riven, men her skal man ikke lade sig skræmme, da det er en oplagt måde for lyset og fugten at komme ned og sikre flot grønt græs. 

Mos er en torn i øjet på mange haveejere. Men der er flere metoder, du kan bruge til at mindske eller helt undgå mos i græsplænen. (Foto: Torben Klint) Gode råd om Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Bland din egen topdressing
April er også den bedste måned til såning af nyt græs, og det kan jo passende klares i fugerne, der opstår, efter mosset er fjernet med riven.

Her kan du se Louise Axholm blande en nem, hjemmelavet topdressing med græsfrø, som kan strøs over jorden i plænen

Louise Axholm forklarer, at en jævn plæne er forholdsvis nem at opnå ved hjælp af topdressingen, hvis man benytter sig af kompostordningen, som de fleste kommuner tilbyder.

- Når regnen kommer, og man går på sin nylagte kompostmuld, vil det synke godt ned og danne et godt fundament for en flot græsplæne.

Regn og temperaturer under 10 grader kan vi se frem til de næste par dage. (Foto: jens Dresling) Samfund Efter 20 grader i går: Nu bliver det koldt

Slip af med den overbegroede terrasse
Når vejret bliver varmere og måske oven i købet inviterer til bare tæer på terrassen, er det rart at den er gjort fri for alt for meget uønsket ukrudt mellem fliserne.

- Der er mange, der ender med kun at fjerne de øverste skud, og som tror, det er nok. Men der skal man altså godt ned mellem fliserne og have fat i rodnettet, hvis man vil det her problem til livs, siger Louise Axholm.

Se her hvordan du lettest fjerner ukrudt mellem fliserne på terrassen. (Video: Signe Louise Pedersen)

21 kommentarer
Vis kommentarer