Ny trend: Nu vil danskerne have kælegrise

Flere og flere holder kælegrise i Danmark læs hvorfor og hør to familiers forklaring på, hvorfor det giver mening at få sig en gris

Lige nu er der registreret 185 kælegrisbesætninger i Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR), hvor en række husdyr - deriblandt kælegrise - skal registreres. (Foto: Alf og co.)
Lige nu er der registreret 185 kælegrisbesætninger i Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR), hvor en række husdyr - deriblandt kælegrise - skal registreres. (Foto: Alf og co.)

En lille lyserød tryne, der stikker frem i sofahjørnet, eller et højt øf henne fra madskålen i køkkenet kan opleves i flere og flere danske hjem. Kælegrise – som kan fås i mange forskellige racer og størrelser – er nemlig blevet meget populære i Danmark.

Det fortæller Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

- Det har udviklet sig meget over de senere år. I begyndelsen af 2015 valgte vi derfor at udgive en vejledning om hold af kælegrise. For vi fik flere og flere henvendelser om kælegrise og kunne se, at mange blev sat til salg på nettet. Så vi ville sikre os, at grisene bliver holdt lovlige, og at folk har den information, de har behov for, hvis de påtænker sig at få sig en, siger han.

Kendte grise skaber hype
Lige nu er der registreret 185 kælegrisbesætninger i Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR), hvor en række husdyr - deriblandt kælegrise - skal registreres. Dertil kommer en række grise, der ikke er registreret.

I CHR-registret kan man se, at det er mest udbredt af have to eller tre kælegrise. Har man flere, er det som regel, fordi man avler på grisene og sælger ungerne. Det gør Maria og Niels Buus Pedersen.

- Vi har fulgt hobbyen i mange år og selv avlet i godt tre år. Og vi kan se, at der inden for de sidste 10 år er sket en eksplosion i antallet af danskere, der har kælegrise. Nu oplever jeg, at vi er landet på et jævnt niveau, men der kommer altid lige lidt ekstra hype, når der har været historier i medierne om, at kendte, f.eks. Thomas Skov eller George Clooney, holder kælegris, fortæller Niels Buus Pedersen.

Kælegrise medfører et stort ansvar

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen, understreger vigtigheden af, at du tager dit ansvar som kælegrisejer alvorligt og sørger for at registrere dyrene i CHR-registeret - ligesom at du overholder Fødevarestyrelsens regler for foder og indhegning.

Grisen er oprindeligt et produktionsdyr, og derfor er der en række krav, der skal overholdes for at undgå sygdomssmitte. Hvis én kælegris får mund- og klovsyge, betyder det, at der skal lukkes for al eksport af grise, ind til smitten er under kontrol og udryddet. Det kan betyde et eksporttab på 100 millioner kr. om ugen.

 

Minigrisen Alf
Både han og hans kone er uddannet dyrepassere. Deres kælegris-entusiasme begyndte med minigrisen Alf, som de blev så vilde med, at de besluttede sig for at få flere grise. Nu avler de inden for fem forskellige racer og har fast omkring 20 grise selv.

- Vi har oprettet facebook-gruppen Alf og co., hvor vi hele tiden opdaterer med nyt om vores grise og deres kuld, og vi har p.t. 1.393 medlemmer. Det siger jo også lidt om, at der er en del interesse for kælegrise og alt, der følger med, siger Niels Buus Pedersen, som ser mange grunde til, at kælegrisenes popularitet er stigende.

- Nogle kan ikke tåle hund og vælger gris i stedet. Og hvis man først har set sådan en lille griseunge, så er man solgt. De er bare søde – og faktisk klogere end hunde. Det behøver kun at tage et kvarter at lære en gris et trick, og så husker den det, selvom man ikke bliver ved med at træne med den. Vi har grise, der kan give klov, danse og sitte, fortæller han.

Læs også: Må du begrave dit kæledyr i haven?

Sociale og kloge kælegrise
Rikke Bæk, der sammen med sin mand og deres tilsammen seks børn, har fået kælegrisene Allan og Alfina, som nu er ni måneder gamle. Familien ser mange fordele ved at have kælegrise.

- Vi syntes, at heste var lidt voldsomme, og får var lidt kedelige, og så faldt valget på kælegrise. Vi vidste, de var kloge, men er virkelig blevet imponeret over dem. De er enormt snu og kan f.eks. samarbejde om at åbne en låge. Og så er de sociale dyr, som også vores børn er helt vilde med, fortæller Rikke Bæk.

Familien Bæk havde de to små minigrise indenfor i huset i begyndelsen for at opbygge en relation til dem og vænne dem til familien. Men grisene skred meget rundt på det glatte trægulv og trængte til at blive aktiveret mere.

Så nu bor de udenfor i halmen i en gammel togvogn, som de deler med en flok høns, og har en kæmpe fold at løbe rundt i med masser af dejlig jord og græs, de kan grave og mosle rundt i.

Men de bliver stadig kælet med, fodret af hånden, gået tur med og logrer glade med halen som hunde.

- En stor fordel ved dem er i øvrigt også, at de er meget renlige. Mange tror, grise lugter og ruller sig i deres egen afføring. Men sådan er det slet ikke. De er bløde og lugter slet ikke. Da de var indenfor, tissede og lavede de kun ét bestemt sted – og ude i folden har de også gjort et hjørne til deres toilet, forklarer Rikke Bæk.

Læs også: Alt du skal vide om kælegrise