Priserne på sommerhuse stiger: Her får du mest for pengene

Glem alt om Tisvilde, Skagen og Hornbæk. Som sommerhuskøber er der mange penge at spare ved at gå i en stor bue uden om de allerdyreste områder

Ebeltoft, hvor dette sommerhus ligger, og resten af Østjylland har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på godt 20.000 kroner. Arkivfoto: Ernst van Norde
Ebeltoft, hvor dette sommerhus ligger, og resten af Østjylland har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på godt 20.000 kroner. Arkivfoto: Ernst van Norde
Følg Gode råd om

Det er blevet in at holde ferie i Danmark, og sommerhuslivet trækker i danskerne oven på sidste års varme sommer. Selv om priserne er steget, så er det stadig muligt at lave en god investering, men det er vigtigt at være afklaret, før familiens opsparing bliver sat i et sommerhus.

- Et sommerhus kan vise sig at blive en rigtig god investering, men det er en boligtype, som er meget mere prisfølsom end helårshuse. Hvis der kommer en ny krise, så er sommerhuset måske lige den ekstra luksus, som familien kan blive nødt til at sælge fra, siger købermægler Ilan Nadelmann fra Bolighed.dk

Derfor kræver det overskud i økonomien at købe et sommerhus, og sporene fra finanskrisen skræmmer stadig. I årene op til 2008 steg sommerhusmarkedet kraftigt, men efter finanskrisen faldt priserne, og i store dele af landet er sommerhusene stadig ikke tilbage på prisniveauerne fra før krisen. Derfor er rådet fra købermægleren at købe sommerhus med en lang tidshorisont.

- For de fleste bør sommerhuset først og fremmest være en investering i livskvalitet og samvær med familien, siger Ilan Nadelmann, som samtidig peger på, at nye låneregler nu giver køberne mulighed for at få 75 procents realkreditbelåning af sommerhuse, hvor det tidligere kun var 60 procent. Loven blev også ændret, så det nu er muligt for pensionister at bruge sommerhuset som helårsbolig, når man har ejet det i kun ét år.

Sådan får du rabat på dit sommerhuskøb

Priserne er steget - og mest i Sydjylland
Nye tal for prisudviklingen på sommerhusmarkedet viser, at priserne i det seneste år er steget i det meste af landet. Den største stigning står landsdel Sydjylland for med en stigning i udbudsprisen på 3,2 procent.
Den eneste landsdel, hvor udbudsprisen er faldet, er Østsjælland, hvor sommerhusene i gennemsnit bliver sat til salg 4,5 procent lavere end samme tid sidste år. 

På landsplan er priserne kun steget 2,1 procent, men der er stor forskel på, hvad det koster at købe sommerhus i forskellige dele af landet. Mens et sommerhus på 65 kvm. i Helsingør Kommune nu i gennemsnit koster 2.600.000 kr, er den gennemsnitlige pris for 65 kvm. sommerhus på Ærø kun 465.000 kr. 

- Kan du leve med, at dit sommerhus ligger få hundrede meter fra de dyreste områder, så er der mange penge at spare. F.eks. er Vejby i Nordsjælland en del billigere end Tisvildeleje, og Dronningmølle er billigere end Hornbæk. På samme måde er der mange muligheder for at købe dejlige og billige sommerhuse i Nordjylland, hvis man går uden om de allermest mondæne områder i Skagen eller kan undvære udsigten til Vesterhavet i første klitrække, siger Ilan Nadelmann.

De højere priser hænger ikke sammen med færre udbudte sommerhuse. Tværtimod. De nyeste udbudstal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af sommerhuse på landsplan er steget med omkring 15 procent siden januar, så der nu er lidt over 11.000 sommerhuse til salg i hele landet. 

Kvadratmeterpriser
for sommerhuse *
Landsdel Nordsjælland 25.373
Landsdel Bornholm 16.161
Landsdel Østsjælland 19.819
Landsdel Vest- og Sydsjælland 16.303
Landsdel Fyn 19.452
Landsdel Sydjylland 18.626
Landsdel Østjylland 20.480
Landsdel Vestjylland 14.090
Landsdel Nordjylland 16.067


*Kilde: Finans Danmark, udbudspriser for april 2019

Du kan søge sommerhuse til salg i hele landet på Bolighed.dk

Kort om Bolighed.dk  

                

  • Bolighed.dk ejes af de fire banker Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.
  • På Bolighed.dk er informationer om flere end 2,3 millioner danske ejerboliger samlet i såkaldt BoligCV, der blandt andet anslår en her-og-nu værdi på den enkelte bolig og præsenterer såvel den historiske som forventede prisudvikling på boligen.
  • Bolighed.dk forsøger at give boligkøbere et overblik over deres fremtidige investering.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind