Med præcise ønsker til både boligens beliggenhed, størrelse og stand, kan det være svært, at finde det helt rigtige køb. Du kan derfor blive nødsaget til at gå på kompromis og vælge en velbeliggende grund, hvor huset måske er for lille eller trænger til en gennemgribende renovering.
Hvis boligen er for lille, kan en arkitektonisk udformet tilbygning blive en relativ kostbar omgang. Og trænger den eksisterende bolig til omfattende renovering med nye vinduer, nyt køkken og bad, nye elinstallationer og måske nyt tag og efterisolering, kan den samlede pris hurtigt overstige prisen for et nybygget hus.
Hvad skal du overveje?
Der er mange ting at have med i overvejelserne, når du skal træffe valget mellem renovering eller nedrivning og derefter opførelse af et nyt hus. Her er nogle eksempler på, hvad du bør overveje:
- Kan prisen for et nybygget hus eller renovering hente sig selv hjem ved et salg?
- Omkostninger til vedligeholdelse for et ældre og et nyt hus
- Omkostninger til varme for et ældre og et nyt hus
- 'Bløde' værdier som kan være nemmere at opnå ved en nyopført bolig end ved renovering (fx bedre arkitektur, bedre komfort, bedre beliggenhed på grunden)
Bolius – Boligejernes Videncenter har lavet en beregner, som kan overskueligere det økonomiske ved beslutningen. Prøv beregneren her og få indblik i, om det bedst kan betale sig for dig at renovere eller bygge nyt.
Nedrivning og nyt hus i Vanløse billigere end renovering
Vi har set på økonomien i en klassisk 30’er-bungalow i Vanløse med et boligareal på 64 m2 og fuld kælder. Boligen har ifølge mægler behov for en grundig renovering og ligger få skridt fra Krogebjergparken og små to kilometer fra Vanløse Metro. Med tre værelser til beboelse, er huset imidlertid for småt for de fleste familier.
Som køber med et stort pladsbehov, har du dermed to muligheder: Enten foretager du en gennemgribende renovering af boligen og opfører en tagetage med beboelse eller du river huset ned og bygger et nyt hus. Vi har set på økonomien i de to muligheder.
Som det fremgår af skemaet, er det ca. 500.000 kr. dyrere at rive huset ned og bygge et nyt end at foretage en renovering med nyopført tagetage. Men for merprisen får du både flere kvadratmeter og lavere udgifter til varme og vedligeholdelse.
Bundlinjen bliver, at det nybyggede hus får en nettoydelse på 27.083 kr. mod 28.603 kr. for det renoverede hus. Dermed bliver det nybyggede hus ca 1.500 kr. billigere om måneden end det renoverede hus.
Læs også: Så meget koster det at sælge sit hus
Dødsbo i Lyngby oplagt til nedrivning
Med kun to kilometer til Lyngby Station og Bagsværd Sø, er beliggenheden på denne dødsbo-ejendom attraktiv, hvilket giver et relativt højt prisniveau i lokalområdet. Boligen trænger dog til en gennemgribende renovering, hvilket hurtigt kan blive en dyr omgang.
Da der er tale om et stort hus, løber omkostningerne til en renovering op i ca. 2,55 millioner kr., hvilket skal sammenlignes med prisen for et nybygget hus på cirka 2,32 millioner kr. Med andre ord, er det ca. 230.000 kr. billigere at bygge et nyt hus end renovere det gamle hus. Efter indregning af udgifter til nedrivning på ca. 150.000 kr., svinder forskellen dog ind til omkring 80.000 kr.
På bundlinjer ser resultatet også fornuftigt ud. Efter indregning af udgifter til varme og vedligeholdelse er den månedlige nettoydelse for nybyggeriet 3.300 kr. lavere, end ydelsen ville have været i tilfælde af en gennemgribende renovering af boligen.
Læs også: De 10 største fælder, når du køber hus