Så dyr kan din bidragssats være

Du risikerer at betale op til det dobbelte i bidragssats, hvis dit boliglån dækker det højeste interval af din boligs værdi. Læs, hvordan du undgår det og mindsker din bidragssats

Her er et overblik over de forskellige selskabers bidragssatser. Foto: Screenshot/Bolius
Her er et overblik over de forskellige selskabers bidragssatser. Foto: Screenshot/Bolius
Følg Gode råd om

Normalt betaler du mellem 0,6 og 1,5 procent af dit boliglån i bidragssats. Men du kan risikere at betale næsten det dobbelte, hvis dit lån dækker et såkaldt højt belåningsinterval.

Fx betaler du 1,075 procent af dit boliglån i bidragssats, hvis du har et afdragsfrit flexlån hos BRF Kredit, der dækker 0-80 procent af ejendommens værdi. Dækker lånet derimod kun 60-80 procent af ejendommens værdi, stiger din bidragssats til 2,1 procent – altså tæt på en fordobling af bidragssatsen.

- Det er en jungle for boligejerne at finde rundt i. Man skal virkelig sætte sig ind i, hvad der er den bedste løsning for en selv, for ellers risikerer man at betale for meget i bidragssatser, siger Martin Reidel, indehaver af Realkreditkonsulenten til Bolius.

Læs også: Så meget koster stigningen i bidragssatser dig

Totalkredit-kunde: De nye bidragssatser er uanstændige
I slutningen af februar 2016 modtog Steen Knuthsen et brev, der mildest talt overraskede ham. Heri kunne han læse, at han efter Totalkredits stigning i bidragssatser fra 1. juli 2016 skal betale 1,6113 % af sit boliglån som bidragssats.

Hvad er bidragssatser og belåningsinterval

 • Bidragssatsen er et gebyr, du betaler til dit kreditinstitut for at have et boliglån.
 • Den beregnes som en procentdel af din restgæld på dit realkreditlån. Procentsatsen varierer fra lån til lån og kreditinstitutterne indbyrdes, men ligger på mellem 0,8-2,45 procent af dit lån.
 • Bidragssatserne er steget løbende de seneste år. Et F3-lån på 1,6 millioner kr. koster fx ca. 12.000-14.000 kr. årligt i bidragssats – en stigning på 4.000-5.000 kr. siden 2010.
 • Den er kreditinstitutternes væsentligste indtægtskilde og går primært til dækning af lønninger samt generel kapital.
 • Belåningsintervallet angiver, hvor meget lånet udgør i forhold til ejendommens værdi.

Dermed kommer Steen Knuthsen til at betale mere end den gennemsnitligt højeste bidragssats, der efter Totalkredits egen vurdering er på 1,5 procent. Grunden er bl.a., at han har et flexlån uden afdrag i det højeste belåningsinterval. Det lån får en bidragssats på hele 2,7 procent.

- Jeg synes, at de nye bidragssatser er at betragte som helt uanstændige. Jeg synes, at man misbruger min afhængighed af Totalkredit, dels fordi der er meget lidt reel konkurrence på lånemarkedet, og dels fordi det er helt urimeligt dyrt at flytte sin gæld, siger Steen Knuthsen til Bolius.

Læs også: Boliglån i banken: Find det billigste

Før lånet: Sådan mindsker du din bidragssats

 • Indhent tilbud fra flere realkreditinstitutter: Sammenlign kreditinstitutternes tilbud for at få det bedste og billigste lån for dig.
 • Find den rigtige kombination af lån: Der kan være penge at hente ved at strukturere dit lån efter dine behov.
 • Placér afdragsfrie lån nederst i belåningsintervallet: Jo højere belåningsinterval, jo højere bidragssats. Du kan derfor spare penge ved at putte de dyreste lån på det laveste interval af boligens værdi.
 • Brug en uvildig rådgiver: En rådgiver kan undersøge, hvilket lån der passer dig bedst.
 

Efter lånet: Sådan mindsker du din bidragssats

 • Snak med din bank: Måske kan dit lån omlægges, så du sparer penge på bidragssatserne eller låneomkostninger generelt. Vær opmærksom på, at det medfører gebyrer og tinglysning at ændre eller skifte lån.
 • Få revurderet din bolig: Er din bolig blevet mere værd, kan belåningsgraden, og dermed også bidragssatsen, evt. falde.
 • Brug en uvildig rådgiver: En rådgiver kan undersøge, om du kan spare penge ved at omlægge dit lån eller skifte realkreditinstitut. Konklusionen kan være, at du allerede har det bedste lån.
 • Skift realkreditinstitut: Sammenlign tilbud fra de andre kreditinstitutter for at få det bedste og billigste lån.
 

Undersøg dine muligheder
Du kan spare penge på bidragssatsen, hvis dit lån er ordentligt struktureret. Den gyldne løsning findes imidlertid ikke, og derfor anbefaler eksperter, at du får struktureret dit lån efter dine egne behov.

- Det er vigtigt at finde den rigtige kombination for netop dit lån. Dit lån kan tilpasses dine behov om fx pris, fleksibilitet og øget tilgængelighed, siger Martin Reidel, indehaver af Realkreditkonsulenten.

- Du kan fx inddele din gæld i flere belåningsintervaller, hvilket jeg synes er en smule overset normalt. Du kan også spare penge på den måde, fx ved at lægge dine afdragsfrie lån på det nederste interval af ejendommens værdi.

Lad en uvildig rådgiver undersøge dine boliglån
Du har også muligheden for at få en uvildig rådgiver til at kigge dit nuværende eller kommende lån igennem. Her finder I sammen det bedste realkreditinstitut for dig samt den rigtige kombination af dine lån.

- Vi er specialister på vores område. Og så er vi uvildige modsat bankfolk, som ofte anbefaler det kreditinstitut, banken har en samarbejdsaftale med, siger Martin Reidel, indehaver af Realkreditkonsulenten.

En uvildig rådgiver tager omkring 6.000-7.000 kr. for en vurdering af dit lån. 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+