Så mange af os bliver stresset over haven

Haven er blevet en modsætning til hightech. Her er der nemlig hightouch, hvor vi kan mærke, røre og føle, og derfor har den fået særstatus. Men den kan også give os dårlig samvittighed, viser en ny Bolius-undersøgelse

Foto: Stuart McIntyre
Foto: Stuart McIntyre

Måske er det følelsen af blødt græs mellem tæerne. Måske er det duften af syrener. Eller måske er det roen ved at falde i staver over de blomstrende rododendroner.

I hvert fald har haven en rigtig stor betydning, viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Bolius. Her svarer 57 procent, at haven i høj eller meget høj grad er vigtig for dem, mens en tredjedel svarer 'i nogen grad'. Kun 13 procent mener, at haven ikke har en stor betydning, og den betyder mere for kvinder end for mænd. 

Havens store betydning er et udtryk for, at vi her finder en modsætning til den teknologiske, digitaliserede hverdag, mener Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker hos Future Navigator.

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt

Slap af med havearbejde
I snit bruger vi to en halv time om ugen på havearbejde i havesæsonen, mænd og kvinder bruger lige meget tid. I gennemsnit bruger to timer om ugen på rengøring. Antallet af arbejdstimer er en positiv overraskelse og et udtryk for, at vi gerne vil i haven, mener Jesper Carl Corfitzen, haveekspert hos Bolius.

- Det er et tegn på, at mange ikke nødvendigvis ser det som en sur pligt at luge ukrudt. Det er fysisk, monotont arbejde, som frigør plads til, at du kan forsvinde ind i dit eget tankeunivers og slappe af, siger Jesper Carl Corfitzen.

Det bekræfter undersøgelsen, hvor fire ud af ti svarer, at de benytter havearbejdet som noget positivt og afslappende, mens kun fem procent svarer, at de bruger for meget tid på havearbejdet.

Visitkortet
En tredjedel oplever, at haven i nogen, høj eller meget høj grad giver dem dårlig samvittighed, og samme andel svarer, at de ofte ikke har tid til at passe haven.

- Haven er en vigtig del af vores imagepleje i forhold til naboerne. Ingen kan se, at børneværelset flyder, og at køkkenet ikke er blevet ryddet af. Men de fleste haver kan man kigge ind i, så det er et meget synligt tegn på, om man er i underskud eller overskud, forklarer Liselotte Lyngsø.

Læs også: Sådan anlægger du en nem have

Gå væk, ukrudt!
Over halvdelen af haveejerne tyer til bekæmpelsesmidler mod ukrudt, alger og mos eller mod skadedyr, viser undersøgelsen:

41 % benytter ikke bekæmpelsesmidler

39 % bruger bekæmpelsesmidler mod ukrudt

29 % bruger bekæmpelsesmidler mod alger og mos

27 % bruger bekæmpelsesmidler mod skadedyr

I Region Hovedstaden er der flere – nemlig 54 % – som fravælger bekæmpelsesmidler i forhold til på landsplan.

- Det er typisk, at holdninger udspringer fra hovedstaden og spreder sig til resten af landet, så det kunne sagtens være, at der om nogle år vil være flere, der vil være imod ukrudtsbekæmpelse, siger Liselotte Lyngsø.

Læs også: Valg af blomsterplanter til den nemme have

Haveekspertens tips til en nem have

1. Gør græsplænen mindre. I snit bruger vi 40 procent af tiden på havearbejde på at slå græs hver uge.

2. Gør stenterrassen mindre. Især hvis du har svært ved at leve med mos, alger og flisepest, ender du ofte med at bruge penge og tid på at rense fliserne.

3. Skær ned på krukkeplanter. De er hurtige og flotte – men kræver også gødning og vanding.

4. Plant flere stauder, buske og træer, og plant tæt, så det skygger for ukrudtets fremmarch. Har du mange planter i haven, fremstår den stadig frodig, selvom en enkelt plante mistrives.

Kilde: Undersøgelse foretaget af YouGov for Bolius blandt 1.008 husejere i alderen 25-75 år, april 2017.

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.