Så meget koster stigningen i bidragssatser dig

Nykredit og Totalkredit hæver bidragssatsen 1. juli 2016, og andre realkreditselskaber kan følge efter. Læs, hvor meget det vil koste, og hvad du kan gøre, hvis dit realkreditselskab hæver bidragssatsen

Foto: Jens Dige/Polfoto
Foto: Jens Dige/Polfoto

Til sommer skal boligejere med realkreditlån hos Nykredit og Totalkredit betale endnu flere penge for deres lån. Fra 1. juli 2016 hæver Nykredit og Totalkredit nemlig bidragssatserne på alle deres boliglån - stigningen vil variere i forhold til det enkelte lån - og det kan give boligejerne en ekstra regning på flere tusinde kroner årligt.

Hæver andre realkreditselskaber også bidragssatsen?
De andre realkreditselskaber kan meget vel følge med. Selvom BRFkredit har sagt til Berlingske, at de ikke har planer om at hæve bidragssatsen, og at Nordea Kredit og Realkredit Danmark vil vurdere situationen yderligere, før de melder noget ud officielt, vurderer økonomisk rådgiver, i Finanshuset i Fredensborg, Lars Fahlgren, at de tre kreditinstitutioner også lancerer prisstigninger i den nærmeste fremtid.

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer. Så det vil overraske mig meget, hvis ikke de andre også har hævet bidragssatserne inden for det næste år, siger Lars Fahlgren til bolius.dk.

Læs også: Omlægning af dit realkreditlån

Bidragssatsen kan blive op til 538 kroner dyrere om måneden
Bidragssatserne vil hos Nykredit og Totalkredit fra 1. juli 2016 udgøre mellem 0,74 procent og 1,5 procent af dit boliglån, og det er mellem 15 og 46 procent mere end før stigningen. Hvis du fx har et F1-lån uden afdrag på 2 millioner kr., skal du efter stigningen betale 538 kr. mere om måneden efter skat.

Har du derimod et fastforrentet lån med afdrag på 2 millioner kr., stiger din bidragssats ’kun’ med 141 kr. efter skat om måneden.

Hvad kan du gøre, hvis dit realkreditselskab hæver bidragssatsen

  • Indhent tilbud på realkreditlån fra andre realkreditselskaber: Brug tilbuddene til at sammenligne dine nuværende omkostninger ved boliglån. Brug fxprisguiden på Realkreditrådets hjemmeside, Realkreditkonsulenten.dk eller MyBanker.
  • Skift kreditforening: Du kan skifte til en anden kreditforening, der har en lavere bidragssats, og lade dem overtage dit boliglån. Det kan dog koste op mod 20.000 kr. i gebyrer. Husk at sammenligne alle udgifter til lånet.
  • Skift lånetype: Skift til en anden lånetype, fx har et fastforrentet lån den laveste bidragssats.

Her kan du se 4 regneeksempler, som Michael Fahlgren fra Finanshuset i Fredensborg, har lavet for Bolius. Stigningen i kroner pr. måned efter skat viser, hvad du reelt kommer til at betale ekstra.

F1-lån med afdrag

 

F1-lån afdragsfri

 

Fastforrentet lån med afdrag

 

Fastforrentet lån afdragsfri

Hvad er bidragssatsen - og hvorfor stiger den?

  • Bidragssatsen er et gebyr, du betaler til dit kreditinstitut for at have et boliglån.
  • Den beregnes som en procentdel af din restgæld på dit realkreditlån. Procentsatsen varierer fra lån til lån og kreditinstitutterne indbyrdes, men ligger på 0,8-1,6 procent af dit lån.
  • Bidragssatserne er steget løbende de seneste år. Et F3-lån på 1,6 millioner kr. koster fx ca. 12.000-14.000 kr. årligt i bidragssats – en stigning på 4.000-5.000 kr. siden 2010.
  • Den er kreditinstitutternes væsentligste indtægtskilde og går primært til dækning af lønninger samt generel kapital.

Du kan undersøge dine egne boliglånsudgifter og sammenligne dem med de andre kreditinstitutters gebyrer og satser på mybanker.dk.

Realkreditselskaber tjener stort på bidragssatser
Ifølge finans.dk betalte boligejere og virksomheder i 2008 9,1 milliarder kr. i bidragssatser til realkreditselskaberne. I 2014 var beløbet steget til ca. 18,4 mia. kr., eller mere end dobbelt så meget.

De stigende bidragssatser er med til at give en øget indtægt til realkreditselskaberne. Ifølge dr.dk havde kreditselskaberne et overskud før skat på 9,1 milliarder kr. i det første halvår af 2015 – en stigning på 3,8 milliarder kr. i forhold til samme periode året før.

Læs også: 100.000 boligejere slipper for stigende bidragssats

Tænk: Der mangler konkurrence
Når institutterne alligevel vælger at forhøje bidragssatserne igen, skyldes det ifølge Forbrugerrådet Tænk manglende konkurrence.

- Det skal være billigere at skifte realkreditlån, når priserne stiger. Så må vi satse på, at kundernes flugt fra de dyreste selskaber vil få priserne ned, sagde næstformand i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, til DR i oktober 2015.

Hvorfor stiger bidragssatserne?
Totalkredit og Nykredit forklarer selv, at de hæver bidragssatserne på grund af øgede krav fra myndighederne, Nykredits snarlige børsnotering samt kreditinstituttets ønske om en større økonomisk sikkerhed.

- Både krav og forventninger er steget kraftigt siden finanskrisens start – og stiger stadig. Derfor skal vi fortsat i Totalkredit lægge flere penge til side som sikkerhed for de lån, vi yder, og det kan vi ved at forhøje bidragssatserne.

- Vi skal også sikre, at flere boligejere afdrager på deres realkreditlån, og at flere boligejere vælger lån med fast rente. Det gør vi ved at fastholde, at lån med afdrag og fast rente har den laveste bidragssats, mens lån med variabel rente og /eller lån uden afdrag har højere bidragssatser, skriver Totalkredit i en pressemeddelelse.


Læs mere om bidragssatser på nykredit.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.