Så sjældent ser vi vores familie

Mange danskere ser deres voksne børn mindst én gang om ugen. Til gengæld ser vi sjældent svigerforældre og søskende, viser en undersøgelse

Hvor ofte ser du dine forældre og søskende? En undersøgelse viser, at vi som voksne ser vores søskende ganske sjældent. (Foto: Bigstock Photo)
Hvor ofte ser du dine forældre og søskende? En undersøgelse viser, at vi som voksne ser vores søskende ganske sjældent. (Foto: Bigstock Photo)

Hvor tit ser du din familie?

En undersøgelse foretaget af YouGov for Bolius Boligejernes Videncenter viser, at danskerne oftest ser deres voksne børn og børnebørn og mest sjældent deres søskende og svigerforældre.

- Personer, der har voksne børn og børnebørn, er kommet op i en alder, hvor man oftere har overskud både i forhold til tid og materielle goder. Dermed er forholdet til især børnebørn ofte lettere end relationen til f.eks. svigerforældre og søskende, siger antropolog Martin Skydstrup.

Læs også: Derfor vil vi ikke bo sammen med svigermor

Bor sammen med mor og far
Ifølge undersøgelsen ser 41 procent af de adspurgte deres voksne børn én gang om ugen eller oftere. Kun to procent svarer, at de aldrig ser dem.

Disse familiemedlemmer ser vi aldrig

Så mange ser aldrig deres:

• Voksne børn: 2 %

• En eller flere af deres forældre: 3 %

• Børnebørn: 3 %

• Søskende: 5 %

• Svigerforældre: 6 %

Kilde: 'Tæthed på familie', YouGov-undersøgelse for Bolius Boligejernes Videncenter, januar 2016

Grunden til at antallet af forældre, der ser deres børn ofte, er så højt i undersøgelsen, skyldes, at 135 af de i alt 518 deltagere i undersøgelsen, der har børn, stadig bor sammen med dem.

De forældre, der ikke har hjemmeboende voksne børn, ser dem markant mindre. F.eks. ser ingen af de enlige forældre, der ikke har hjemmeboende børn, deres voksne børn dagligt, mens kun tre procent af forældre i et partnerskab gør.

Søskende ser vi sjældent
I modsætning til børnene, ser danskerne sjældent deres søskende.

61 procent svarer, at de ser deres søskende sjældnere end et par gange om måneden. Det er det markant højeste antal i YouGovs undersøgelse. Kun 13 procent ser deres søskende en gang om ugen eller mere.

- Mens forholdet til éns børn og børnebørn oftest har fokus på at give, handler forholdet til éns søskende og svigerforældre oftere om praktik. Derudover er der større risiko for jalousi imellem søskende. Og den stigende mobilitet, på grund af jobmarkedets udvikling, gør også, at vi bor længere væk fra især søskende og svigerforældre, siger Martin Skydstrup.

Især ældre, samt personer, der bor på landet, ser sjældent deres søskende. Her svarer henholdsvis 79 procent og 71 procent, at de ser deres søskende færre end to gange om måneden eller aldrig.

Læs også: Familier drømmer om at bo sammen på tværs af generationer

Undersøgelsen viser desuden, at cirka hver 30. dansker aldrig ser deres forældre eller børnebørn. Og endnu flere ser aldrig deres søskende eller svigerforældre.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen 'Tæthed på familie' er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius Boligejernes Videncenter. Der er i alt gennemført 1.019 CAWI-interview med danskere i alderen 25-74 år i januar 2016.

Læs hele undersøgelsen her.

 

5 kommentarer
Vis kommentarer