Sådan afrimer du fryseren mest effektivt

Det er for nemt bare at lukke lågen og glemme, at isen hober sig op i fryseren. Rengøringsekspert Michael René guider til komplet rengøring

Du bør afrime og rengøre fryseren, når der er synligt is – eller i hvert fald to til tre gange om året, afhængig af, hvor hurtigt din fryser rimer til. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Du bør afrime og rengøre fryseren, når der er synligt is – eller i hvert fald to til tre gange om året, afhængig af, hvor hurtigt din fryser rimer til. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Følg Gode råd om

Pladsen i din fryser er nærmest halveret, fordi is vokser frem fra begge sider, top og bund. Alligevel får du aldrig taget dig sammen til at få den afrimet.

Virker det genkendeligt? Så er det tid til for alvor at få gjort noget ved problemet, få tømt fryseren, afrimet og rengjort den.

For ikke nok med at isen fylder og irriterer, så sparer du også penge ved at få det fjernet, for det koster dyrt på el-regningen at køle den ekstra is ned.

Her guider fødevare-, hygiejne- og rengøringsekspert Michael René til, hvordan du afrimer og rengør fryseren på den bedste, nemmeste og smarteste måde.

Du kan i store træk afrime din fryser efter samme metode – uanset om du har kombineret køle- og fryseskab, en skabsfryser eller en kummefryser.

Læs også: 8 effektive husmor-råd - Få rengøringen overstået på et splitsekund

Trin 1. Planlæg

Planlæg altid afrimning og rengøring af din fryser, og sørg for at få tilberedt alle dine frostvarer og tømt din fryser gennem en række dage eller et par uger op til den dag, du vælger at afrime. På den måde er det meget nemmere at få løst opgaven.

 

Trin 2. Tømning

Du kan med fordel anvende nedenstående metoder til at tømme og opbevare dine frostvarer.

Den første metode er til kombinerede fryse- og køleskabe, hvor der kun er én strømafbryder, mens den anden metode er til frysere med en separat afbryderknap.

Køle-fryseskab
I et køle-fryseskab, er det ikke altid muligt kun at slukke for fryseren, uden du også slukker for køleskabet.

For at holde dine kølevarer kolde, så flyt dem over i en stor ren sæk sammen med frostvarerne eller pak det hele ned i en stor papkasse. På den måde undgår du både, at dine kølevarer og frostvarer bliver for varme.

Har du en skabsfryser, et kombineret fryse- og køleskab eller en kummefryser, hvor du godt kan slukke for fryseren uden at slukke for strømmen på dit køleskab, så kan du med fordel flytte alle dine frostvarer fra din fryser over i køleskabet.

Alternativt kan du selvfølgelig flytte dine frostvarer over i en anden fryser, hvis du er så heldig at have to af slagsen.

Trin 3. Afrimning

Afhængig af hvilken type og model din fryser er, kan du afrime den efter forskellige metoder.

Læs også: Før og efter - så lyst er det lille dunkle køkken blevet

Sluk fryseren
Når først fryseren er tømt, slukker du for strømmen på kontakten, og så lader du al isen smelte.

Du kan med fordel sætte en lille skål med varmt vand ind i fryseren og løbende skifte med varmere vand efterhånden som det bliver koldt. På den måde løsnes isen hurtigt.

Vær opmærksom på, at din fryser muligvis har en indbygget spildbakke, som det optøede is løber ned i. Husk i så fald at tømme spildbakken, så det ikke løber ud på gulvet.

Fryser med afrimningsprogram
Er du indehaver af en fryser med et afrimningsprogram, så anvender du naturligvis bare det ved at følge instruktionen fra producenten.

Nogle modeller afrimer endda automatisk. Læg mærke til, om der er installeret en drypbakke til smeltevand i fryseren, og tøm den efter behov.

 

Trin 4. Smeltevand og rengøring

Når isen er smeltet, så sug al vandet op fra fryseren med en klud. Vrid kluden og vandet op i en stor spand, og lav dernæst en stor spand med varmt vand og tilsæt lidt opvaskemiddel.

Vask fryserens hylder, skuffer, køleelementer, døren og dørhåndtaget til fryseren af et par omgange med den varme sæbeopløsning.

Afslut rengøringen med at tørre al sæben af med en klud, der blot er fugtet med rent, koldt vand. Aftørringen skal gentages et par gange, så du sikrer, at der ikke sidder sæberester tilbage.

 

Læs også: Smegs køleskab flirter med retro-stilen

Trin 5. Tørring og genopfyldning

Efter en solid rengøring, skal din fryser lige have tid til at stå med åben låge og tørre ordentligt igennem. Dernæst er det tid til at tænde for strømmen igen og fylde den rene fryser op med frostvarer.

Nu er der desuden rigtig god lejlighed til at sortere ud i frostvarerne og genoverveje, om du virkelig får brugt de råvarer, som har ligget i fryseren i alt for mange måneder.

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+