Sådan beskærer du dine roser

Vil du have mange og flotte roser, skal du beskære din rosenbusk her i foråret. Læs her, hvordan du gør

Vil du have en tæt rosenbusk med mange roser, kan du nu i foråret, når der ikke længere er udsigt til hård nattefrost, skære den ned til 10-20 centimeter over jorden. (Foto: Torben Klint)
Vil du have en tæt rosenbusk med mange roser, kan du nu i foråret, når der ikke længere er udsigt til hård nattefrost, skære den ned til 10-20 centimeter over jorden. (Foto: Torben Klint)

Beskæring af roser er ikke nogen nødvendighed, men ved at gøre det forynger du rosen, så der hele tiden vokser nye og sunde skud frem.

- Samtidig giver det dig mulighed for at forme rosenbusken, alt efter om du ønsker din rosenbusk skal være let og åben eller mere tæt og afgrænset, siger haveekspert og landskabsarkitekt, Louise Axholm.

Læs mere: Forår i haven

En gammel huskeregel siger, at du skal beskære dine roser på Dronningens fødselsdag (16. april). En anden huskeregel er, at du skal gøre det, når forsytiaen blomstrer.

Begge huskeregler er gode, men det behøver ikke at være så præcist. April er dog måneden, hvor du med størst succes kan beskære dine roser.

Det vigtigste er, at du gør det, når der ikke længere er udsigt til hård nattefrost. Et par nætter med en smule nattefrost efter beskæring gør dog ikke noget.

Louise Axholm anbefaler, at du beskærer dine roser til en højde på 50-60 cm, hvis du ønsker en stor og luftig rosenbusk uden så mange roser.

Vil du derimod hellere have en rosenbusk, der er mere tæt i det og med mange roser, kan du skære den helt ned til 10-20 centimeter over jorden.

Når roserne er afblomstret ud på sommeren, kan du klippe de visne blomster af. Sørg altid for at klippe knoppen og grenen af, så det nye skud peger væk fra centrum af planten. Derved bliver planten bredere og mere luftig, og det giver en flottere og sundere rosenbusk.

Læs mere: Mangler du et overblik over opgaverne i huset?

2 kommentarer
Vis kommentarer