Sådan får du Ikea-møblerne til at se luksuriøse ud

Er der lavvande i kassen, men store planer for indretningen? Ikke noget problem - her er otte smarte måder, som kan give Ikea-møblerne et løft

Har du kun råd til Ikea-møbler, men drømmer om en unik boligindretning, så skal du blot kende de tricks, du kan læse dig til i denne artikel. (Foto: Philip Davali/Polfoto)
Har du kun råd til Ikea-møbler, men drømmer om en unik boligindretning, så skal du blot kende de tricks, du kan læse dig til i denne artikel. (Foto: Philip Davali/Polfoto)

De er dejligt billige, og så ser de endda ganske pæne ud. De fleste hjem har mindst ét møbel fra super-succes, Ikea, men hvad gør man, hvis man drømmer om unikke møbler, men pengepungen kun tillader dig en tur i det svenske varehus?

Ambitioner og økonomi kan sagtens gå hånd i hånd. Her kommer 8 smarte tips til at få budgetmøblerne til at se ekstravagante ud.

Opdater benene

Tænk efter – egentlig er det sjældent bordpladen, vi lægger mærke til, når vi kommer ind i et rum. Det er snarere benene, vi ser, og derfor er det måske netop dem, vi skal rette opmærksomheden mod.

Prettypegs laver smarte ben til borde, senge, sofaer, skabe og futoner fra både Ikea og andre mærker. Vælg ben, som matcher resten af indretningen, sådan som man har gjort på billedet her med flere indslag af skinnende messing.

Forny køkkenet

Når det kommer til køkkenrenovering, ender man typisk over for et valg mellem to priskategorier – Ikea-køkken eller dyrere, gedigne alternativer fra de store producenter.

Men med flere nye aktører på markedet, er der opstået en mellemvej – Ikea-rammer, men specielle låger og bordplader. Danske Reform har ladet arkitektbureauer skabe hver deres køkkensupplement til Ikeas rammer.

På billedet ses designet The Basis som med sine runde, udskårne håndtag fører tankerne hen på 1960’ernes arkitekttegnede køkkener.

Læs også: 11 tips til soveværelset: Indret dig til en bedre nattesøvn

Match rigtigt

Nogle gange behøver man ikke ændre selve møblerne for at opnå et luksuriøst udseende. Det kan være nok at matche det på den rette måde.

Ikeas stol Tobias i stål og karbonatplast fører tankerne hen på Kartells transparente stole, men har et betydeligt billigere prismærke. Ved at matche stolene med en luksuriøs lampe i glas får hele møblementet et løft.

Hold udkig efter italienske designklassikere som Foscarinis Caboche eller Flos Taraxacum 88 S på auktioner eller slå til på PholcsTage i en lidt lavere prisklasse.

Udskift sofabetrækket

Behøver man købe ny sofa, når man er træt af den gamle? Selvfølgelig ikke! Det kan være nok at møblere om eller skifte betræk. Bemz laver nyt betræk til Ikea-møbler, hvilket betyder, at man kan gøre sine siddemøbler personlige.

Hvor eksklusivt lyder ikke et designsamarbejde med Christian Lacroix, Designers Guild og Marimekko? Vælg et flot mønster, en lækker farve og et stof du kan lide, og Ikea-sofaen vil pludselig føles som ny.

Læs også: Indret med reoler: Sådan får du din stue til at se større ud

Pimp Malm-kommoden

Ikea-kommoden Malm er en rigtig storsællert. I de farver, den produceres i (grå, hvid, mørkebrun, turkis, hvidlakeret og ulakeret egefiner), passer den ind i de fleste hjem. Men hvis man vil indrette luksuriøst og signalere mere end bare at 'passe ind', er gør-det-selv-pusleri en smart tilgang.

Ved hjælp af dekorationsplast eller selvklæbende metalfolie kan du pimpe skuffefronterne i det mønster, du selv foretrækker. Her har man klistret et såkaldt mæanderbånd fast, som leder tankerne hen på Versaces ikoniske signaturmønster.

Udskift dørene

Opbevaring kan man næsten aldrig få for meget af, og når man kan forene praktikaliteter og et smukt ydre, er det selvfølgelig ekstra godt.

Til Ikea's Pax-garderober og skabene Metod og Bestå, kan du tilkøbe mønstrede og kulørte fronter fra Superfront. Sidstnævnte fungerer helt sikkert lige så godt til Ikeas køkkener i samme serie.

Læs også: Se billeder af stuer fra hele verden

Opdater håndtagene

På samme måde kan du give skabene, køkkenet eller garderoberne et nyt udseende ved at udskifte knopperne og håndtagene. Enten kan du gå efter luksuriøse, stilrene varianter i messing, kobber eller læder, eller du kan købe lidt mere markante knopper i for eksempel sommerfuglemønster eller retrodesign.

Et tredje alternativ er at lave knopperne selv. Husk blot, at tunge, udtrækkelige skuffer kræver lidt kraftigere håndtag.

Giv sengen en luksuriøs kappe

Mange bruger store summer penge på puder til sengen, polstrede hovedgærder og smart sengetøj – og glemmer helt at dekorere selve sengerammen.

Med en sengekappe i lækkert stof føles hele soveværelsets indretning indbydende og gennemtænkt – madrasstoffet behøver ikke at kunne ses. Et smart trick til at opnå den der luksuriøse hotelfølelse.

4 kommentarer
Vis kommentarer