Annonce:
Annonce:

Sådan gør du hurtigere rent

Spar tid på rengøringen ved at skære ned på ’æstetisk rengøring’, indret rengøringsvenligt, mobilisér hele familien og brug rengøringsmidler, der gør rengøring nemmere næste gang

Hvis du gerne vil bruge mindre tid på rengøring, så prøv at gennemgå din bolig og overvej, hvor du kan skære ned på den æstetiske rengøring. Foto: Tommy Verting, Videncentret Bolius
Hvis du gerne vil bruge mindre tid på rengøring, så prøv at gennemgå din bolig og overvej, hvor du kan skære ned på den æstetiske rengøring. Foto: Tommy Verting, Videncentret Bolius
Annonce:
Følg Gode råd

Bruger du alt for meget af din tid på rengøring, når du hellere ville bruge den på familie og afslapning?

Så er det måske tid til at sadle lidt om - for du kan faktisk skære meget af tiden, du bruger på rengøring. Det handler bl.a. om at gøre det til en fællesopgave for alle i husholdningen, at indrette boligen rengøringsvenligt og at ændre dine vaner og undgå ’rengøringsvandvid’.

Læs også: Sådan undgår du, at køleskabet lugter

Sådan skærer du ned på tiden, du bruger på rengøring

 • Skær ned på ’æstetisk’ rengøring. Prioritér hygiejnisk og sikkerhedsmæssig rengøring frem for den æstetiske. Du kan fx skære lidt ned på at pudse vinduer og polere vasken eller at dele disse aktiviteter ud over hele året.

 • Annonce:

  Indret hjemmet rengøringsvenligt, så det er nemt at komme til. Hæng fx ting op, så du hurtigt kan rengøre gulvet.

 • Indfør gode vaner i husstanden. Lav fx aftaler i husholdningen om at få indført gode vaner, så der slæbes mindre snavs ind, og skab et fællesskab om at holde rent. Inddrag fx børn allerede fra 2-års-alderen.

 • Vedligehold, mens du rengør. Brug produkter og metoder, der vedligeholder materialerne, du rengør - det letter rengøringen. Rengør fx bordplader af råt træ og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfalden og gør det meget nemmere at rengøre fremover.

4 typer rengøring, du kan skelne mellem

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative
 

 • Hygiejnisk rengøring: Skal sikre, at der ikke er direkte sundhedsfare i dit hjem. Det er fx aftørring af beskidte overflader, så du undgår bakterievækst samt udluftning af boligen, så du minimerer skimmelvækst.

 • Annonce:

  Rengøring, der vedligeholder: Fx rengøring af træbordplader og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfladen og gør rengøring nemmere fremover.

 • Sikkerhedsmæssig rengøring: Rengøring, der sikrer, at ingen kommer til skade i dit hjem, fx falder i fedtrester eller rester af rengøringsmidler på gulvet.

 • Æstetisk rengøring: Rengøring, der sørger for, at boligen fremstår smuk og skinnende ren. Den æstetiske rengøring har ingen sundhedsmæssig funktion, men den er mest synlig.

Det pudsige er, at den nødvendige rengøring - altså den hygiejniske og sikkerhedsmæssige rengøring - ikke tager lang tid, mens den mindre nødvendige, æstetiske rengøring tager en del tid. Men da resultatet af den æstetiske rengøring er mere synlig, er den måske mere oplagt at kaste sig over.

Annonce:

Spar tid ved at droppe den ’æstetiske’ rengøring
Hvis du gerne vil bruge mindre tid på rengøring, så prøv at gennemgå din bolig og overvej, hvor du kan skære ned på den æstetiske rengøring. Det kan fx være:

 • Aftørring og støvsugning af rene overflader

 • Sengeredning med sengetæppe

 • Blankpolering af den glaskeramiske kogeplade

 • Blankpolering af vasken

 • Pudsning af messing

Arkivfoto: Torben Klint
Arkivfoto: Torben Klint
 

Spar tid på rengøringen ved at indrette rengøringsvenligt
Rengøring af gulve er den del af rengøringen, man ofte bruger mest tid på, så her kan der skæres en del tid af ved at gøre gulvene nemme at komme til og hurtige at rengøre.

 • Hæng ting op. Gennemgå boligen for ting, der ligger og står på gulvet, og hæng så meget som muligt op - fx kost, fejeskuffe og moppe, eller en kurv til huer og handsker.

 • Brug skohylder, så gulvet bliver fri for sko.

 • Sæt store planter på rulleplader, så de nemt kan flyttes, når gulvet rengøres.

 • Annonce:

  Skjul ledninger. Saml ledninger fra fx køkkenapparater med bånd, og søm ledninger ved gulvet fast med kabelsøm over fodpanelerne, så gulvet er ledningsfrit.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative
 

 • Vælg glatte gulve frem for gulvtæpper, så du kan bruge en fladmoppe af mikrofiber som et meget hurtigere alternativ til støvsugeren.

 • Tætn revner og sprækker, så de ikke samler skidt - silikone til revner i baderummet, akrylfuge til mindre sprækker ved karme og langs væg- og fodpaneler, gulvfuge til mindre revner i gulv eller mellem gulv og fodpanel.

 • Drop dørtrin, så hele boligen kan moppes uden forhindringer.

Læs også: Gør køkkenet hovedrent

Opdrag familien til bedre hygiejne
Hvor sjældent, du kan nøjes med at gøre rent afhænger bl.a. af, hvor meget og hvordan du bruger dit hjem, hvor rengøringsvenligt det er indrettet - og ikke mindst hvilke hygiejnevaner I har.

Bliv enige om, at rengøring er et fælles projekt og lav nogle grundregler. Det kan fx være:

 • Annonce:

  Slæb ikke skidt og snavs ind i boligen. Tør fødderne af på måtten, skift til indendørs sko, sæt skoene på plads på skohylde eller avis, hvis de er våde. Køb evt. flere ’trædemåtter’ til at ligge ved indgangen - de er nemme at ryste.

 • Tør op, hvis du spilder.

 • Spis ikke ved computeren - den bliver ulækker og er svær at rengøre.

 • Vask hænder efter spisning og toiletbesøg, så du ikke slæber mad og bakterier rundt i boligen.

 • Ryd op efter dig selv - læg dine egne ting på plads efter brug.

 • Fjern dine egne krummer og fedtfingre.

Vedligehold, mens du rengør
Hvis du vælger plejende rengøringsmidler, vil materialerne i din bolig holde længere, blive mere glansfulde og det bliver nemmere at gøre ordenligt rent.

Brug naturlige sæber til rengøring og overfladebehandling af fx klinker, linoleum og rå trægulve. Sammen med sæben vil kalken i vandet danne en film, som forsegler porerne i gulvet og gør ovefladen mere glat, så smuds bliver nemmere at fjerne.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative

 • Brug fast brun sæbe (krystalsæbe) på ubehandlede klinker, terrazzo og cementgulve. Fast brun sæbe er meget basisk (pH 11-12).

 • Annonce:

  Brug sæbespåner (pH 8) og flydende brun sæbe (pH 9) på alle overflader, der kan tåle vand. Fx linoleum, olie- og ludbehandlede overflader. Husk, at linoleum, der er fremstillet af linolie, ikke tåler meget basiske rengøringsmidler.

Læs også: Gør hovedrent

Polér gulvet, så det bliver rengøringsvenligt
I gamle dage bonede man gulvene med naturlige voksarter opløst i opløsningsmidler. Vokslaget vedligeholder gulvet, og samtidig bliver det nemmere at rengøre.

I dag bruges polish, der har samme fordel. Polish fylder de små mikroskopiske porrer i materialet, så der dannes en slidstærk og glansfuld overflade, der er meget nemmere at rengøre.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative
 

Du kan polishbehandle gulve med overflader, der bliver ru ved slitage, som fx. linoleum og kork. Vask først gulvet grundigt, smør så polishen på med en klud, som kasseres. Når polishen tørrer, er overfladen glat og lidt mere blank.

Hvis du polishbehandler dit gulv ca. 1 gang om året, bliver det flot og rengøringsvenligt. Husk at lufte ud, når polishen smøres ud, og mens det tørrer. Der findes forskellige polishmidler på markedet. Læs på vejledningen, hvordan du skal bruge det enkelte produkt.

Kilde: Videncentret Bolius

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikkekommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

 

Hvis du har kommentarer til artiklen, kan du skrive til red@bolius.dk.

Hvad betaler du for en tørretumbling lige nu? Tjek Ekstra Bladets nye energiside her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: