Annonce:
Annonce:

Spørg eksperten: Kan jeg lave et drømmekøkken med Ikea-moduler?

Indretningskonsulent giver fif til, hvordan du med Ikea-moduler kan skræddersy et køkken til en overkommelig pris

Foto: All Over
Foto: All Over
Annonce:
Følg Gode råd

Et dansk firma har specialiseret sig i køkkenrenovering med Ikeas køkkenmoduler som base. Afhængig af kundens stil og behov bygger man videre på køkkenet med detaljer fra både Ikea og andre mærker for på den måde at ende op med et skræddersyet resultat.

Lill Thörner fra Thörners Rum og Køkken startede firmaet, da hun så en mulighed for at forenkle køkkenrenoveringer, som ellers kan blive unødvendigt dyre.

Her kommer Lills tips til et personligt Ikea-køkken:

Annonce:

1. Bland dig til et unikt køkken
Når man har overblik over markedet for køkkenindretning, kan man finde sine egne favoritter, som gør køkkenet særligt og personligt. Det kan være alt fra ny-producerede og moderne køkkenskabe til detaljer fra 50’erne eller en anden tidsperiode.

Lill har finkæmmet markedet og fundet nogle samarbejdspartnere hun gerne vender tilbage til:
- Järfälla køkkener laver låger til funktionskøkkener og køkkener fra århundredeskiftet. De er meget dygtige til at lave speciallavede låger og løsninger.

På billedet ses indretningskonsulenten Andrea Brodins køkken, som virker luksuriøst og glamourøst, men faktisk er et budgetkøkken med gennemtænkte detaljer:

- Der er låger fra Ikea og mosaik fra Bauhaus. Håndtagene købte jeg separat hos Superfront, siger Andrea.

2. Vælg stil og tidsperiode
Når Lill Thörner skal i gang med et nyt køkken, er det første, hun gør, at besøge kunden til en konsultation. Her taler hun med kunden om stil, ønsker og krav for at få en grundidé om køkkenets planløsning og materialer. Nogle gange er køkkenets stil afhængigt af husets øvrige indretning og byggeår, men det er lige så ofte afhængigt af kundens personlighed.

- Jeg er lige nu i gang med et køkken, der skal være i 60’erstil, siger Lill og fortsætter:

Annonce:

- Alt i køkkenet er nyproduceret. Bordpladen med det klassiske mønster Virrvarr, kantlisterne i teaktræ, retrohåndtagene, grundmodulerne fra Ikea, låger, fronter og mange detaljer fra Järfälla Køkken samt de hvide standardfliser.

I en etværelses lejlighed på Stora Essingen har køkkenet fra Ikea fået en bagvæg med farverige fliser og nye håndtag fra Barahandtag.

Læs også: Sådan får du Ikea-møblerne til at se luksuriøse ud

3. Find detaljer, der passer til stilen
- De mest almindelige opgaver for mig er køkkener fra århundredeskiftet eller retrokøkkener fra 1930’erne og frem til 1960’erne. Hvis kunderne ved, hvilken stil de vil have, kan vi komme et godt stykke i køkkenplanlægningen allerede ved det første besøg.

Annonce:

- Hvis man vil have et særligt udtryk frem, for eksempel i et gammeldags køkken fra århundredeskiftet, benytter man sig af det, der var typisk for stilen på den tid, men som også fungerer rent praktisk i vores nuværende liv. Dengang var beslagene bearbejdede, man brugte udvendige hængsler, og soklerne lå foran grundmodulerne og ikke indsunket i skabene som i mere moderne køkkener.

- Loftslister og stuklister var udsmykket med masser af detaljer. Ganske enkelt mere pynt. På den tid havde man heller ikke så brede skuffer og benyttede sig af smallere skabe, så allerede i valget af grundmodulerne begynder man altså at sortere i, hvilke modeller man kan bruge.

4. Se nærmere på teknikken
Med grundmoduler som base kan du bygge videre, som du vil. Det behøver ikke betyde kedelig opbevaring i skabe eller traditionelle fliser på bagvæggen. Køkkenet hjemme hos Lill (på billedet) er en moderne drøm, som blev bygget for fem år siden, men som ifølge hende selv allerede er begyndt at blive lidt umoderne.

- Vi har brugt pengene på indbyggede kogeplader og et køkkenbord som er 4,5 meter lang og ekstra dyb. Vi har også to store vaske og ekstra meget arbejdsplads.

Annonce:

Stænkskærmen er i glas med skjult belysning og opbevaring af de køkkenredskaber, som små børn ikke skal kunne få fat i. 
Ved siden af køkkenbordet er der en kamin fra Supra. Man kan se igennem kaminen og ud til spisepladsen.

Se også: 10 Ikea-hacks i verdensklasse

5. Gør det selv
Hvis du allerede har et Ikea-køkken og ikke har mulighed for at skifte lågerne ud eller lave andre større forandringer, så kan du nemt opdatere det med stof, flisedekoration eller nye greb.

- Men det kan også fungere at bruge Ikeas låger. I køkkenet på billedet har vi bare sat stof på indersiden af lågerne, hvilket giver et landligt udtryk, fortæller Lill.

6. Kontakt en konsulent
Selv om der er meget, man kan lave på egen hånd, er Lills anbefaling af få kyndig hjælp af en indretningskonsulent, uanset hvilken type køkken man vil lave.

Annonce:

- Kunderne har som regel forsøgt selv, men er måske ikke nået frem til en god planløsning, har ikke rigtig fundet stilen eller er usikre på opbevaringen. De kan være kørt fast og ved måske heller ikke, hvad der findes på markedet.

- En kunde kom til mig med et tilbud fra en almindelig køkkenproducent. Kunden syntes, tilbuddet virkede dyrt og bad mig om at tegne et Ikea-køkken, som lignede så meget som muligt. Jeg tegnede et lignende køkken, men med flere og bedre opbevaringsmuligheder.

- Alt var fra Ikea bortset fra bordpladen. Der var en forskel på mere end 100.000 kroner mellem min løsning og det oprindelige forslag fra køkkenproducenten. Der var ikke engang særlig stor forskel på kvalitet og materialer.

Læs også: 8 flotte hacks løfter dine Ikea-skabe

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: