Tjek din kommune: Så mange flytter hjem til barndomsbyen

Hver syvende født i årgang 1981 var i 2015 flyttet tilbage til deres barndomskommune. Se, hvor mange der er vendt hjem til din kommune

Følg Gode råd

- Jeg skal hjem.

Selv, hvis man bare skal besøge sine forældre og venner i barndomsbyen, bruger mange udtrykket 'hjem'. For hjem er ofte forbundet med der, hvor du er vokset op.

Hver syvende flytter tilbage til barndomskommunen
Men mange vælger også at flytte hjem til barndomsbyen eller -kommunen. En ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum viser, at hver syvende, der er født i årgang 1981, i 2015 var flyttet tilbage til deres barndomskommune.

Tallene viser kun, hvor stor en andel der er flyttet væk fra hjemstavnskommunen og har boet et andet sted i mindst 2 år i træk, og dækker altså ikke dem, der bliver boende i kommunen hele tiden.

Danmarkskort: Se, hvor mange der bor i din by

Flest flytter tilbage til Tårnby
Mere end hver fjerde vender tilbage til Tårnby Kommune, som dermed suverænt topper listen over kommunerne, som flest flytter tilbage til. Mere end hver femte fra årgang 1981 boede som 33-årige igen i henholdsvis Horsens, Hedensted, Syddjurs, Brønderslev og Randers Kommuner.

…og færrest til Fanø
Derimod er der kun få af de 33-årige, der i 2015 igen boede i henholdsvis Fanø, Struer, Langeland og Læsø Kommuner. Her var det kun 6-8 procent flyttet tilbage til deres barndomskommune.

- På listen kan man se, at de øverste alle er i kategorien oplandsbyer til steder, hvor man kan finde job. De nederste på listen ligger i nogle områder, hvor jobmulighederne er mere begrænsede, og afstanden til uddannelsesinstitutionerne er stor.

- Så der er klart en urbaniseringssammenhæng. Dem, der er tættest på de større byer, vinder i dette her spil, for der kan man lettest få det til at hænge sammen, siger direktør på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, Thorkild Ærø, til Momentum.

Læs også: 10 myter om at bo på landet – passer de?

Hedensted giver gratis bustur til unge udflyttere
Ud over jobmuligheder kan kommunen selv spille en aktiv rolle, hvis den ønsker at få unge udflyttere til at vende tilbage. Og det kan være nødvendigt, for mange unge ønsker ikke selv at vende tilbage.

En undersøgelse, som YouGov lavede for Danske Bank Ung Direkte i 2014 viste, at hver anden mellem 18 og 27 år hellere vil bo et andet sted end i barndomsbyen. Især unge, der er vokset op på landet eller i byer med færre end 10.000 indbyggere, ønsker ikke at vende tilbage.

Hedensted Kommune er en af de kommuner der forsøger at holde linjen varm til unge udflyttere. Kommunen har således bl.a. arrangeret busture, så unge, der er flyttet til København eller Aarhus for at tage en uddannelse, kunne komme gratis hjem til jul.

Vi flytter hjem til barndommens tryghed
Thorkild Ærø peger også på, at barndommens tryghed, og at de fleste stadig har familie og venner i deres hjemkommunen, spiller en vigtig rolle. Borgmester i Hedensted Kommune, Kirsten Terkilsen, er enig.

- Vi er en kommune, der ikke naturligt har storbyens magnetisme, men vi har den mindre bys sjæl og sammenhold. Jeg tror, at oplevelsen af, at man selv har haft en god opvækst på nogle gode lokale skoler og haft sammenhold og nærhed, er med til, at de vil give det videre til deres egne børn. Derfor tror jeg, at nogle af dem vender tilbage til området igen, siger Kirsten Terkilsen til Momentum.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind