Tjek om du kan få et billigere realkreditlån

På et nyt site, realtjek.dk, kan du tjekke, om du kan spare penge på at skifte eller omlægge dit realkreditlån - men stol ikke blindt på anbefalingen, advarer eksperter

Har du undersøgt, om det kan betale sig for dig at skfite eller omlægge dit realkreditlån? (Foto: Colourbox)
Har du undersøgt, om det kan betale sig for dig at skfite eller omlægge dit realkreditlån? (Foto: Colourbox)

En ny onlinetjeneste, realtjek.dk, giver boligejere nem adgang til at tjekke, om de har det billigste realkreditlån. Når du indtaster din adresse, forventede salgspris og klikker 'accepter', får du svar på, hvor meget du kan spare ved at omlægge eller flytte dit lån til et andet realkreditinstitut.

Den nye hjemmeside blev til, da direktør Navid Samandari og en kreds af digitale iværksættere selv savnede et klart svar på, om de skulle omlægge eller flytte deres egne boliglån.

Nu er realtjek.dk gået online, og 3.950 boligejere har i løbet af de tre første dage fået vurderet lån for syv milliarder kroner på hjemmesiden.

- Vi følte, at der manglede noget på markedet, så man kunne følge det enkelte lån og se, hvornår det kan betale sig for netop mig, siger Navid Samandari.

Læs også: Omlægning af dit realkreditlån

Eksperter advarer
Men pas på med at stole blindt på realkredit.dks svar, advarer uafhængige eksperter. Brug det i stedet som et første skridt mod et evt. nyt realkreditlån.

Morten Skak, boligøkonomisk forsker på Syddansk Universitet, vurderer, at boligejere, der vil tjekke deres realkreditlån, ikke kan basere deres beslutning fuldt ud på resultatet fra realtjek.dk for en lånevurdering.

- Det er en usikker beregning af, om det kan betale sig at skifte lån. Det er næppe retvisende, men nogle kan uden tvivl spare penge, siger Morten Skak.

Brug personlig rådgivning
Forbrugerrådet Tænks seniorøkonom, Morten Bruun Pedersen, er enig i, at boligejerne skal tage resultatet fra realtjek.dk med et gran salt.

Han kalder tjenesten for et værktøj, som boligejerne kan bruge til at få inspiration til en bedre boligøkonomi. Regnestykket er ikke tilstrækkeligt til en beslutning om omlægning af et realkreditlån eller et skift til et andet realkreditinstitut.

- Det er godt til at give inspiration, men man skal altid huske at få en personlig rådgivning fra et realkreditinstitut eller en uafhængig rådgiver. Det er fint, at nogen laver en sådan tjeneste, men det bør være mere klart, hvordan beregningen og forretningsmodellen fungerer, så der er gennemsigtighed for forbrugeren, siger Morten Bruun Pedersen.

Han efterlyser mere klarhed fra realtjek.dk om væsentlige låneforhold som løbetid, likviditet og risikoen for renteudsving.

Læs også: Realkreditlån

Resultat kan være for optimistisk
- Ingen får noget gratis, så når ydelsen falder på et lån, betaler man som regel med en større risiko. Realtjek.dks resultat er ikke særlig præcist forklaret, så man kan forestille sig, at det er for optimistisk, mener Morten Bruun Pedersen.

Realtjek.dk får penge - en henvisningsprovision - fra realkreditinstituttet for hvert nyt lån, der bliver gennemført. I øjeblikket samarbejder tjenesten og formidler tilbud fra de tre realkreditinstitutter BRF Kredit, Nordea Kredit og Nykredit. Realkredit Danmark deltager ikke.

Trods fraværet af Danmarks næststørste realkreditinstitut, mener Navid Samandari, at realtjek.dks resultater giver et fair billede af boligejernes lånemuligheder.

- Realtjek.dk er dækkende for den vision, vi har om at give en second opinion for et konkurrerende realkreditinstitut eller bare hjælpe til en forhandling med sit nuværende institut, siger Navid Samandari.

Klar til at forhandle
Han understreger, at du kun skal bruge svaret som udgangspunkt for en nærmere forhandling med din bank eller realkreditinstitut, der kan vejlede om din konkrete situation.

- Vi sammenligner ikke altid med samme lånetype, så man skal tale med sin bank eller sit realkreditinstitut om bl.a. risikoprofil, siger Navid Samandari.

Læs også: Boliglån i banken: Find det billigste

Test dit eget boliglån på realtjek.dk.

7 kommentarer
Vis kommentarer