Undgå fejlkøb: Det skal du vide inden du køber ny sofa

Sofaen er et af de vigtigste møbler i hjemmet, så det er afgørende at finde den helt rigtige. Følg ekspertens guide igennem sofajunglen

Det kan godt betale sig at investere tid i at finde den helt rigtige sofa - tænk bare på hvor mange timer du egentlig tilbringer i den. Foto: Linda Johansen
Det kan godt betale sig at investere tid i at finde den helt rigtige sofa - tænk bare på hvor mange timer du egentlig tilbringer i den. Foto: Linda Johansen

Er det tid til at købe en ny sofa? Så er der flere ting at overveje – for en sofa valgt med omhu kan faktisk forny et helt rum. Derfor er det absolut værd at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige.

Vi har talt med Nasar Khan fra The Sofa Store for at få de bedste tips til dig, der er på udkig efter en ny sofa.

 

Hvad er det første, jeg skal gøre, når jeg kigger efter en ny sofa?

- Inden du tager hjemmefra skal du måle det rum op, hvor sofaen skal stå. Det er noget, de fleste glemmer. Når du så kommer hen til butikken, bør du prøve sofaen, hvor du ignorerer størrelse, model og stof, da det i første omgang handler om komfort.

- Når du finder den komfort, som du bedst kan lide, er det tid til at finde ud af, om sofaen fås i den rigtige størrelse (i forhold til målene, som du har taget med hjemmefra) og hvilke stoffer og mønstre, der findes.

- De fleste har et lavt sofabudget. Derfor bør du egentlig regne på, hvor mange timer om dagen, du tilbringer i sofaen, for det er helt sikkert mere, end du tror. Budgettet bør næsten være lige så højt, som hvis vi sammenligner med sengen.

 

Hvad skal jeg tænke over, når jeg skal vælge farve?

- Man kan sige det klart; du kan have fundet verdens flotteste sofa, men står den i de forkerte omgivelser, mister den alt det pæne. Udvælg tre farver, som du gerne vil indrette rummet med, da det ellers kan komme til at virke for rodet. Vælg herfra en farve til din sofa – bemærk, at sort, hvid og grå passer til stort set alt og betragtes som basisfarver, så de tæller ikke med i de tre udvalgte farver.

 

Siddedybde og siddehøjde - hvilke dimensioner skal jeg vælge?

- Det er meget individuelt, og derfor findes der heller ikke nogle konkrete mål. Hver person har sin egen smag og mening. Nogle sidder for eksempel ikke op på sofaen, de lægger sig i stedet, ligesom mig, næsten hver aften.

Tip: Hvis du primært ønsker at kunne ligge behageligt i sofaen, så tænk dig godt om i forhold til dybden. Hvis du derimod føler, at det er vigtigt at sidde komfortabelt, bør du i stedet fokusere på sofaens højde.

 

Hvilke materialer er mest slidstærke?

- Hvor stærkt stoffet er, afhænger dels tykkelsen og væveteknikken, men generelt er et syntetisk materiale mest slidstærkt. Men slidstyrken er generelt ikke så interessant længere, da det stof, som vi kan vælge i dag, er tilpasset ethvert hjemmemiljø. Derimod er stoffets evne til at modstå sollys noget, som de fleste mennesker glemmer at tænke over.

- Men har du en sofa, der for eksempel står sydvendt, bør du have det med i dine overvejelser, for så fungerer et syntetisk materiale bedre, hvor naturmaterialer er knap så ideelle. Men alle tekstiler vil falme før eller senere, så det handler om at vælge den type stof, som blegner mindst.

 

 

Læs også: 10 billige tips: Sådan gør du huset salgsklart til sommeren

Læder – fordel eller ulempe?

- Der er næsten kun fordele ved læder – men en ulempe er formentlig, at materialet er koldt om vinteren og varmt om sommeren. Behandlingen af lædersofaer er ganske simpel, da det handler om at smøre dem ind i læderfedt.

- Er du på udkig efter en lædersofa, så tænk på, at såkaldt By-cast- læder er meget populært, men at det som regel kun indeholder 10% læder – resten er plast. Den type læder findes oftest i de billigste prisklasser.

 

 

Er aftageligt betræk en god ide?

- Fordelene ved aftageligt betræk er, at du kan tage stoffet af og vaske det. Ulempen er, at det kan være en udfordring at sætte det på igen på nøjagtig samme måde.

- Dermed sagt kræver det mere vedligeholdelse af køberen. At ompolstre sofaen er dog også meget kostbar, da stoffet udgør 50 procent af produktionsomkostningerne.

- Læg også arbejdstimer til, og du vil ret hurtigt forstå, at det ikke kan betale sig – så længe der ikke er tale om et møbel med affektionsværdi.

 

Læs også: 10 huskeregler - bring varme og stil ind i et moderne hjem

Hvordan sikrer jeg mig, at sofaen faktisk er af god kvalitet?

- Det er svært at se med det blotte øje, hvor god kvaliteten egentlig er, men man gør altid klogt i at spørge sælgeren ind til materialerne. Så kan man selvfølgelig altid spørge sig selv, om et dyrere stykke stof er bedre, og her vil svaret ofte være nej.

- For hvis en familie med børn skal købe en ny sofa, vil de for eksempel få anbefalet en model, hvor stoffet er en smule mere syntetisk. Disse er normalt bedre, hvis man spilder, og koster samtidig mindre end de dyrere råvarer som bomuld og hør.

 

 

Hvad skal jeg tænke over i forhold til polstring?

 

- Der er mange forskellige former for polstringer, men frem for alt findes der forskellige densiteter, det vil sige, hvor meget det vejer per kvadratmeter. Holdbarheden på siddehynderne måles også i forhold til vægten. Polstringen bør have en såkaldt densitet på 30 til 35 kg (per kvadratmeter), for at sofaen har en lang levetid.