Han fuskede med 174 tons laks: Slipper med bøde på 2500 kroner

Ole Holmgaard Jensen fuskede ved at sælge polske laks som danske i Australien

Ole Holmgaard Jensen tjente knap 800.000 kroner på at forsyne de polsk-producerede laks med danske sundhedscertifikater. Men han slipper altså med en bøde på blot 2500 kroner. Foto: Jens Dresling
Ole Holmgaard Jensen tjente knap 800.000 kroner på at forsyne de polsk-producerede laks med danske sundhedscertifikater. Men han slipper altså med en bøde på blot 2500 kroner. Foto: Jens Dresling

Det var en fåmælt, men formentligt også lettet direktør for Westcoast Seafood A/S, Ole Holmgaard Jensen, som Ekstra Bladet mandag traf på telefonen, mens han var på vej mod lufthavnen for at flyve på ferie.

Fødevarekontrollen og anklagemyndigheden havde nemlig krævet, at han skulle straffes med en bøde på 793.000 kroner.

Man han slap billigere og skal nu betale 2500 kroner svarende til 316 gange mindre end krævet.

- Sagen er efterhånden gammel og nu ude at mit sind, men den har præget mig meget psykisk. Det eneste, jeg ellers kan sige, er, at sagen er noget lort og dybt pinlig for dansk erhvervsliv. Farvel, siger Ole Holmgaard Jensen på vej på ferie. Privatfoto
- Sagen er efterhånden gammel og nu ude at mit sind, men den har præget mig meget psykisk. Det eneste, jeg ellers kan sige, er, at sagen er noget lort og dybt pinlig for dansk erhvervsliv. Farvel, siger Ole Holmgaard Jensen på vej på ferie. Privatfoto

De 793.000 kroner er, hvad myndighederne skønner, at Ole Holmgaard Jensen har tjent, da han i 2014 forsynede hele 174 tons polsk produceret laks med troværdige danske sundhedscertifikater.

Efterfølgende solgte han dem til Australien, hvor danske fødevarer er i høj kurs, fordi de anses for sikre.

Men de blev altså ikke danske ved, at Ole Holmgaard Jensen forsynede dem med danske klistermærker, og faktisk gav byretsdommer i Esbjerg, Gitte Nymand Nielsen, anklageren ret i, at Ole Holmgaard Jensen havde fusket.

Men hun godtog ikke kravet om, at bøden skulle svare til fortjenesten, sådan som udfaldet har været af tidligere straffesager om fødevaresvindel – eksempelvis i 2013 da juice-svindlerne i Sunprojuice.dk fik en bøde fem millioner kroner for at trylle ordinær æblejuice om til at være ædel blåbærsaft.

Derfor er Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, rystet.

- Vi er overraskede og chokerede over, at han (Ole Holmgaard Jensen, red) ifølge byretsdommen skal slippe med at betale 2500 kroner for med vilje at snyde ved at forsyne knap 174 tons polskproducerede laks med danske certifikater, hvilket har givet ham en fortjeneste på mindst 793.000 kroner, siger han.

De 793.000 kroner svarer til fem procent af  det beløb, fiskene blev solgt for.

- Politikerne har flere gange tilkendegivet, at svindel med fødevarer skulle straffes hård. Denne dom går stik mod de intentioner. Dommen får ingen afskrækkende effekt, frygter rejseholdschefen.

Dansk Folkepartis fødevareordfører Lise Bech er vred.

- Dommen forekommer helt absurd. Jeg er vildt forarget. Vi har talrige gange indskærpet, at der skal være hårde straffe for fødevaresvindlere og andre brodne kar, så det er dybt kritisabelt, at byretten ikke retter sig efter det, vi lovgiver om, siger hun.

Hun håber, at anklagemyndigheden anker dommen til landsretten.

- For selvfølgelig skal det straffes hårdt at fuske med den troværdighed, der er ude i verden om gode og sikre danske fødevarer. Falder hammeren ikke her, må man frygte, at andre lader sig inspirere i den tro, at det betaler sig at svindle, siger hun.

Ole Holmgaard Jensen, som har nægtet sig skyldig, havde mandag ved middagstid ikke lang tid til at tale, for han var på vej på ferie.

- Sagen er efterhånden gammel og nu ude at mit sind, men den har præget mig meget psykisk. Det eneste, jeg ellers kan sige, er, at sagen er noget lort og dybt pinlig for dansk erhvervsliv. Farvel.

Holmgaard Jensen, som begærede sit firma konkurs i 2014, slipper også for at betale sagens omkostninger på cirka 30.000 kroner. Det begrundede dommeren med, at efterforskningen i lange perioder siden gerningstidspunktet i 2014 har ligget stille hos politiet.

Anklagemyndigheden vil ikke kommentere sagen, da man anser den for verserende, da ankefristen først udløber onsdag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.