Annonce:
Annonce:

Honning-skandale eskalerer: Kinesisk honning bandlyses

Supermarkederne fjerner nu endnu mere honning fra hylderne

Hør om det nyeste i sagen her
Annonce:

Titusindvis af bægre og flasker med forfalsket kinesisk honning blev i går kl. 16 i stor hast fjernet fra over 1000 danske supermarkeder.

Dette honning er svindel

Budget Honning solgt i Føtex og Bilka.

Bigården udenlandsk honning solgt i Netto.

Svansø Blomsterhonning solgt i Meny, Kiwi, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Svansø Mild og Frisk solgt i Meny, Kiwi, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Produkterne er blevet tilføjet billig sukker for at spare på den dyrere bihonning.

Tilbagetrækningen af de fire illegale forfalskede svindel-produkter - i alt mange ton - er af de største og mest omfattende i nyere tid.

Men her onsdag eftermiddag trækkes endnu mere af det klæbrige sukkersøde stads tilbage.

Det sker netop som Ekstra Bladet arbejdede på en artikel om, at der fortsat er betydelige mængder tvivlsomt honning ude i handlen, eksempelvis i Dagrofa, som driver kæderne Meny, Kiwi og Spar.

Ekstra Bladets journalist, Christian Kloster forklarer her, hvilken honning, der er tale om.

Uvist, om det er svindel

Der er tale om kinesisk honning importeret at Scandic Food i Vejle. Det er endnu ikke blevet testet, så igen ved, om der er tale om svindel-honning.

Annonce:

Men noget taler for, at det kan være svindel. For de tre partier 'honning', som fødevareskontrollen har testet hos Scandic Food, viste sig at være svindel-honning.

Detailhandels-giganten Dagrofa oplyste i går, at man  fjernede 'honning'-produkterne 'Svansø Mild og Frisk' 'Svansø Blomsterhonning', som er svindel-honning.

Så Ekstra Bladet spurgte i går eftermiddag Dagrofa:

Hvorfor trækker I ikke for en sikkerhed skyld det øvrige kinesiske honning tilbage, når nu I ved, at de tre typer kinesisk honnning, som blev testet i en stikprøve af Fødevarestyrelsen faktisk er blevet vurderet til at være fup-honning?

Onsdag eftermiddag kom der omsider svar:

'Vi er i gang med at fjerne al honning fra Scandic Food, der er produceret uden for EU fra hylderne,' skriver kommunikationsmedarbejder i Dagrofa, Maria Noel.

Dermed omfatter tilbagetrækningen nu også kinesisk honning, som ikke er blevet testet svindel-positivt.

Annonce:

Der findes stadig kinesisk honning i handlen, men det kommer primært fra importøren Jakobsens, som selv bruger den anerkendte testmetode 'NMR' som også Fødevarestyrelsen anvender til at teste for ægthed.

Fik hjælp fra Kjer

Egentlig burde hele denne sag være eskaleret for en måned siden.

Men Ekstra Bladet kunne tirsdag afsløre, hvordan honningimportøren Scandic Food i ugevis med hjælp fra erhvervsorganisation Dansk Industri og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) forsøgte rense sig selv ved at mistænkeliggøre den analysemetode, som fødevarekontrollen havde anvendt til at afsløre svindlen.

Men den gik ikke.

Vi beskrev, at Fødevarestyrelsen stod fast, og at kopi-produkterne var solgt til dagligvaregiganterne Dansk Supermarked, som driver Netto, Føtex og Bilka og til Dagrofa, der driver bl.a. Meny, Kiwi og Spar.

Så kom kvalitetsafdelingerne på overarbejde for at finde ud af, hvilke bægre der skulle fjernes, inden fødevarekontrollen kom og gav dem bøder for at fortsætte med at snyde forbrugerne til at tro, at de købte honning.

Annonce:

Først efter otte timer i går kunne supermarkederne oplyse, hvilke produkter det drejede sig om – for samtidig at sende de butiksansatte ud for at fjerne dem.

– Bekymrende at der går så lang tid, synes Lars Pram, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Han glæder sig over, at produkterne ikke er sundhedsfarlige.

– For så var langsommeligheden blevet frygtelig problematisk, siger han og bebrejder Eva Kjer Hansen for at deltage i at sende den byge af spørgsmål til Fødevarestyrelsen, som tvang dem til at vente med at offentliggøre sagen.

– Fødevarestyrelsen har oplevet hendes spørgsmål som et pres. Hun burde i denne sag i stedet have sørget for, at informationerne kom til forbrugernes kendskab, siger han.

Tonsvis af falsk kinesisk honning solgt i Danmark

En kritik hun pure har afvist ligeså klart, som Scandic Food afviser, at honningen skulle fejle noget.

Annonce:

Men hvorfor skulle der gå så mange timer? Det spørgsmål stillede Ekstra Blade tirsdag eftermiddag til Dansk Supermarked, der som alle andre købmænd hader at trække produkter tilbage, fordi det koster formuer og tabt forbrugertillid.

– Jamen, vi har ikke kunnet få oplyst, hvilke produkter det drejede sig om, svarede Maia Lindstrøm Sejersen, kommunikationskonsulent.

Venter på ankesag

En kilde i detailhandlen oplyser til Ekstra Bladet, at svindelsagen har udfordret forholdet mellem importøren og supermarkedskæderne. De sidstnævnte er ganske utilfredse med, at de ikke allerede for en måned siden fik at vide, at myndighederne mente, at produkterne var falske.

Butikskæderne understreger, at de venter på, at Fødevarestyrelsens beskyldning om svindel bliver vurderet af en klageinstans.

Men de beklager over for forbrugerne, der kan tage produkterne med ind i butikkerne og få penge retur.

Eva Kjer: Jeg blander mig i alt muligt

 

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) havde ifølge sin pressechef i går ikke tid til at stille op til et interview, men ministeriet har sendt følgende svar:

Hvorfor blander ministeren sig?

’Jeg blander mig i alt muligt. Det er vigtigt for retssikkerheden, at vi ikke bruger analysemetoder eller fremgangsmåder, der er usikkerhed omkring. Jeg har villet sikre mig, at vi er på fast grund, når vi træffer en afgørelse, der kan være voldsomt bebyrdende for en virksomhed.’

Hun afviser kritikken af, at hun skulle varetage industriens interesser – i stedet for forbrugernes.

’Jeg er fødevareminister på vegne af alle, og jeg varetager ikke hverken den ene eller den anden særinteresse. Jeg vil have sikkerhed for, at vi træffer afgørelser på et korrekt grundlag.’

Et svar på kritikken af, at du medvirkede til at forhale sagen:

’Jeg vil have sikkerhed for, at vi træffer afgørelser på et korrekt grundlag.’

Godkendt honning

Honning købt i Fakta, Kvickly, Superbrugsen, Irma og andre af Coops butikker.

Honning af mærket Jakobsens, som har bestået Fødevarestyrelsens test, og som selv tester for svindel.

 

Svindel-honning:

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: