Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Husker du Arne-pensionen? Sådan kan håndværkeren undgå nedslidning

I 2019 gik der politik i det hårde arbejdsliv. Men hvordan kunne det have set ud for de flittige håndværkere og industriarbejdere, hvis de helt grundlæggende hjælpemidler og værktøjer havde været i orden?

Det er vigtigt at passe på dig selv, og dit værktøj og grej spille en stor rolle i den mission. Foto: Shutterstock
Det er vigtigt at passe på dig selv, og dit værktøj og grej spille en stor rolle i den mission. Foto: Shutterstock
Annonce:

I valgkampen i 2019 blev den hårdtarbejdende industriarbejder, der efter et langt arbejdsliv med hårdt fysisk arbejde var slidt godt og grundigt ned til skosålerne, fremhævet som symbolet på en særlig mærkesag.

Bygge- og industriarbejderne fortjente at kunne gå tidligt på pension, mente Socialdemokraterne, og den mærkesag kan snart blive en realitet med den såkaldte ’Arne-pension’. Men hvordan havde det set ud, hvis det hårdtarbejdende folk for 40 år siden havde haft de muligheder og virkemidler, der er i dag?”

Fra byggeplads til operationsbordet
Det er ikke tilfældigt, at de hårdtarbejdende håndværkere og industriarbejdere blev omdrejningspunkt for pensionsdebatten, for der er fart på, og der er skader i omløb. Ikke mindst i byggebranchen.

Ifølge en undersøgelse som Analyse Danmark lavede for 3F i 2019, er ca. 25 procent af fagbevægelsens medlemmer blevet opereret en eller flere gange for en skade, de har fået i forbindelse med arbejde, og særligt murerne visiterer ofte operationsbordet som resultat af hårdt fysisk arbejde. Med andre ord er der mange gode argumenter for en tidlig pension til folk med hårdt fysisk arbejde, men der er måske endnu bedre grund til at kigge arbejdsforholdene og hjælpemidlerne efter i sømmene. For det er som bekendt bedre at forebygge end at behandle!

Arbejdssundhed helt ud til tåspidserne
Robotter, massageordninger og fornuftige løfteteknikker. Der er sket meget i løbet af de sidste 40-50 år, der gør det nemmere at komme på forkant med nedslidningen. Men lad os se nærmere på jordforbindelsen. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan du går og står, når du har en lang arbejdsdag, der kræver hårde fysiske præstationer.

En håndværker går mellem 10.000-20.000 skridt på en arbejdsdag, og derfor er det altafgørende, at fodtøjet er i orden. På byggepladser og i industrien er sikkerhedssko som oftest påkrævet, men skal du holde hele livet, er det ikke nok udelukkende at afværge slag og ulykker. Hvis ikke du står stabilt, har den rigtige stødabsorbering og føler dig godt tilpas i dine sko, kan du nemlig risikere alt fra overbelastningsskader til kroniske smerter, hovedpine og træthed.

Med det i baghovedet har producenten af sikkerhedssko, Airtox, tænkt komfort ind i sikkerheden og skabt en række sko, der forener komforten og udtrykket fra dine sneakers med den påkrævede sikkerhed.

Som at gå på skyerne
Ifølge Arbejdstilsynet er der krav om at bære sikkerhedssko, hvis du er i fare for at få skadet fødderne under arbejdet. Men der stilles ikke krav til skoenes komfort, og en dårlig fodstilling kan altså føre en hel lavine af problemer med sig. Det starter måske med, at du får ondt i fødderne, måske med vabler, knyster og hælsporer. Det kan medføre, at du kompenserer og står forkert, hvorefter smerter i knæ, hofte og ryg begynder at vise sig. Livskvaliteten daler, du sover dårligt, får ondt i hovedet og er træt, når du kommer hjem fra en lang arbejdsdag – alt sammen fordi dine fødder ikke har fået den opmærksomhed, de fortjener.

Spørger vi Airtox, der er kendt som lidt af en trendsetter inden for sikkerhedssko, må skoene ikke blive en klods om benet. Siden 2015 har skoproducenten haft en målrettet vision om at bringe komfort, velbehag og god stil ind i arbejdsdagen med udgangspunkt i, at fødder er vidt forskellige, ligesom der er en sko til hvert et behov.

Et helt arbejdsliv med tunge løft, vrid og lange arbejdsdage har sin pris, og det er i sidste ende kroppen, der står med den største regning. Men kunne overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse have set anderledes ud for den hårdtarbejdende generation, der nu er på vej på pension? Med færre tunge løft, bedre hjælpemidler og lette sko med god pasform tilføjet ’walking on clouds’ indlægssåler, der både absorberer, nedkøler og giver komplet støtte, kunne arbejdere, som nu er på vej på ’Arne-pension’ have undgået et par lægebesøg og forlænget arbejdsglæden med et par år.

3 ting, der kan forlænge din arbejdsglæde

Undgå tunge løft og dårlige arbejdsstillinger
Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og tunge løft kan give tunge problemer. Benyt dig derfor af hejse, lifte og robotter, hvor det er muligt, og vær opmærksom på at løfte rigtigt og stå stabilt, når du løfter tungt. Undgå vrid og skæve stillinger – og husk først og fremmest at mærke efter.

Stå godt, gå godt
Husk sikkerhedsskoene og vælg en model, der passer til din fod og føles let og behagelig. Jo mindre du er bevidst om skoen, jo bedre er den sandsynligvis at have på, og det kan forhindre overbelastning og andre gener forsaget af dårlige sko.

Pas på fald og andre ulykker
Ligesom overbelastning kan medføre meget smerte, kan faldulykker og andre ulykker også sætte en brat stopper for arbejdsglæden. Vær derfor opmærksom på, at du bevæger dig sikkert rundt på stilladser og byggepladser – og tænk dig om.

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med European Tech Group

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: