Hypet fødevarebutik undskylder regelbrud: - Jamen Eva Kjer har jo godkendt det

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og prinsesse Marie roste i går et supermarked, som bryder reglerne

Se med her, da bestyreren Bassel kom under maddedektivens kritiske lup
Følg Forbrug

Sjældent har en butiksåbning tiltrukket så mange pinger og journalister, som da Folkekirkens Nødhjælp i dag åbnede en lille købmand et godt stykke ude ad Amagerbrogade, Amager.

Men ideen var jo også fin - nemlig at sælge halvgammel eller fejlmærket mad og dermed reducere madspild, hvilket Rema1000 hidtil har været ene om at have som mærkesag med den positive omtale, det giver i medierne.

Lutter ros
Overskuddet fra Amagerbrogade skal gå til at ’skabe overskud til verdens fattigste og sikre global bæredygtighed’ hed det i pressematerialet, så fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og prinsesse Marie var mødt op blandt mange med lutter ros.

Blandt gæsterne var også Ekstra Bladets kittel-klædte Maddetektiv, som har et grundlæggende kendskab til fødevarereglerne, så han mødte uanmeldt op gennemførte et kort tilsyn af butikken, mens mange forskellige ’aktører’ i initiativet opfordrede til at trykke artikler om deres sociale ansvar.

Mad på gulvet
Men det blev ved et tilsyn, der afslørede et antal regelbrud.

Eksempelvis blev der opbevaret uemballeret mad på beskidt asfalt - og der manglede en håndvask et sted, hvor personalet stod og rørte ved frugter uden at bruge handsker. Den lovpligtige myndighedsrapport var ikke ophængt og sådan kunne man blive ved med at beskrive, hvordan Fødevarestyrelsen ville have uddelt reprimander eller sanktioner for basale regelbrud.

Men Fødevarestyrelsen kom ikke på besøg. Det gjorde som nævnt til gengæld styrelsens øverste chef, minister Kjer Hansen.

Konfronteret med regelbrudene oplyste journalist Christina Pedersen fra Folkekirkens Nødhjælp komminikationssafdeling, at ministeren hende selv havde godkendt alt.

- Bossen har talt
- Hun har gået hele vejen gennem butikken og godkendt det hele, så det er mere end godkendt, når selve ministeren har sagt god for den. Bossen har talt, fastslog hun.

Men også her har We Food, som butikken hedder, misforstået reglerne. Fødevarestyrelsens fødevarechef Jakob Munkhøj Nielsen forklarerer, at Eva Kjer Hansen ikke har ført et tilsyn.

- Ministeren har bakket op om initiativet og besøgt butikken på åbningsdagen, men det er Fødevarestyrelsen, som gennemfører tilsynene og laver kontrolrapporterne. Og det vil vi gøre inden for 14 dage, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?