Jensens Bøfhus sælger tonsvis af kød fra 2014

Et anonymt tip har ført fødevarekontrollen frem til flere tons tre et halvt år gammelt svinekød på kædens lager

Alle oksebøffer på de danske Jensens Bøfhusrestauranter tilberedes som udgangspunkt af fersk kød, fastslår kæden. Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX
Alle oksebøffer på de danske Jensens Bøfhusrestauranter tilberedes som udgangspunkt af fersk kød, fastslår kæden. Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX

- Jensens Bøfhus' lager i Struer har netop fået leveret 10-12 paller med hver et halvt ton stegte svinemørbradspidser.

Sådan sagde en anonym person, som 17. januar i år ringede med et opsigtsvækkende tip til Fødevarestyrelsen.

Ekstra Bladets Maddetektiv har fået aktindsigt i et telefon-notat om tippet. Det afslører, at personen oplyste, at det dybfrosne kød for længst havde overskredet sidste holdbarhedsdato.

Tippet holdt vand
Så dagen efter rykkede en fødevarekontrollør ud til bøfkædens hovedlager i Struer i Vestjylland.

- Tippet viste sig at være sandt, fortæller Bente Holst, fødevarechef i Fødevarestyrelsen.

- Kødet var flere år gammelt - det ældste havde forarbejdningsdatoen september 2014, oplyser hun

Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. PR-FOT
Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. PR-FOT

Kontrolløren spurgte Jensens Bøfhus, hvordan man kunne forsvare at bruge kød med overskredet mindst holdbar til-dato. Dertil svarede virksomheden, at det kan den ved hjælp af blandt andet ' historisk kendskab', ' hævdvunden skik og brug i branchen' og ved at smage og lugte til kødet, fremgår det af en kontrolrapport.

Fødevarestyrelsen godkendte derpå, at Jensens Bøfhus problemfrit kunne bruge kød forarbejdet i september 2014. Kødet stammer altså fra svin, der er blevet slagtet endnu tidligere end forarbejdnings-datoen.

- For nogle forekommer det overraskende, at der anvendes flere år gammelt kød, men det er faktisk tilladt - og det forekommer indimellem, at der bruges kød, der har været nedfrosset i årevis, forklarer Bente Holst.

Ingen regler på området
Ekstra Bladet har spurgt Bente Holst om, hvorvidt Jensens Bøfhus ikke bare har haft held med at besnakke kontrolløren ved at lire en masse pludder af, hvorefter man har accepteret, at der kunne bruges gammelt kød.

Tirsdag i sidste uge gennemførte Fødevarekontrollen Rejsehold en razzia hos Genz Kød i Kødbyen på Vesterbro, København. Genz leverede ægte Himmerlands-kød til Meyers, men i alt mindst 685 kilo var udenlandsk fup-kød – svarende til omtrent 4.890 bøffer af 140 gram - den omtrentlige størrelse på bøfferne i nytårsmenuen.
Foto: Christian Kloster Forbrug Fødevarekontrol: Muggent kød hos Meyers' kød-leverandør

- Nej, vi vurderede klart, at virksomheden vurderer kødet ved hjælp af en accepteret metode, fastslår hun.

Hun forklarer, at der i fødevare-lovgivningen ikke findes regler for, hvornår virksomheder senest må anvende dybfrossent kød.

- For der er ingen sygdomsrisiko - bakterier udvikler sig ikke, når kødet holdes nedfrosset professionelt, fastslår fødevarechefen De tre et halvt år gamle mørbradspidser var beregnet til Jensens Mørbradgryde, som er en færdigret, der sælges i supermarkeder.

Jensens Bøfhus: Fremover bruger vi friskere kød i færdigretterne

I en lang mail til Ekstra Bladet skriver Jensens Bøfhus blandt andet, at der ikke er noget sundhedsfarligt eller kvalitetsmæssigt at udsætte på det gamle, frosne kød, der kun er blevet anvendt i færdigretten Jensens Mørbradgryde, der bliver solgt i supermarkederne.

'Men Jensens Food i Struer har i forlængelse af denne sag besluttet, at vores egen holdbarhedspolitik på frossent kød, der anvendes til færdigretter, fremover ændres til en holdbarhedstid på 1-12 måneder for kød til færdigretter - på trods af at råvaren sagtens kan holde sig længere i vores fryseanlæg, og at det er langt strammere end standarden i branchen', lyder det.

Jensens Bøfhus gør meget for at understrege, at der kun serveres ferske og friske bøffer i restauranterne.

Fersk kød i bøfhusene ' Alle vore oksebøffer på de danske Jensens Bøfhus-restauranter tilberedes som udgangspunkt af fersk kød, da en bøf - modsat en simregryderet - efter vores mening bliver bedre, hvis den aldrig har været frosset', skriver kæden.

' Vi udvælger det bedste kød til vore bøffer og lever naturligvis op til alle fødevareregler om sikkerhed og kvalitet', lyder det fra den berømte bøfkæde.

Hvor længe holder kød i fryseren?

Bakterievækst stopper ved -10 grader, men alligevel er der grænser for, hvor længe ikke kød holder sig i private frysere, hvor temperaturen ikke er stabil og hvor kødet ikke er indfrosset professionelt.

Pølser: 2-3 måneder
Magert svinekød: 6 måneder
Fedt svinekød: 3 måneder
Hakket kød: 4 måneder
Røget kød: 4-6 måneder
Kylling: 8-10 måneder
Oksekød: 10 måneder
Lammekød: 10 måneder

(Cirka-holdbarhed. Kilde: Forbrugerrådet Tænk)

1 af 2 Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. PR-FOT
2 af 2 Alle oksebøffer på de danske Jensens Bøfhusrestauranter tilberedes som udgangspunkt af fersk kød, fastslår kæden. Det tre et halvt år gamle kød findes i færdigretter med navnet Jensens Bøfhus Mørbradgryde, der er produceret af Jensens Food i Struer. ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX
306 kommentarer
Vis kommentarer